Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΑΥΠΛΙΟ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑ.

 Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο ιστορικό Βυζαντινό  εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιερέας π. Διονύσιος Ταμπάκης εφημέριος του ναού της Παναγίας Ναυπλίου. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης  και βρίσκεται στην συνοικία του Ψαρομαχαλά στο παλιό Ναύπλιο.

Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, κατά την Τουρκοκρατία ,μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.  Η μοναδική βυζαντινή εκκλησία στο Ναύπλιο, πού διατηρήθηκε ως σήμερα θεμελιωμένη κοντά στα ριζώματα της Ακροναυπλίας. 
Μικρή κεραμοσκέπαστη βασιλική με τρούλο οκτάγωνο, σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού, έχει επιχρισμένη τη δυτική της διώροφη πλευρά και διώροφο στη ΒΔ γωνία ένα νεώτερο καμπαναριό. Έχει και ημικυκλικό ιερό, με δίλοβο παράθυρο. Από το χώρο της Αγίας Σοφίας έχει μεταφερθεί στο Μουσείο ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα. Τον εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου απανταχού Ναυπλιέων, ο Ναύπλιος , Κ.Κολόκας. 
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ