dsc_0089
Πρέπει να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στην χώρα. Η διεκδίκηση των κατοχικών δανείων δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Είναι το να πάρεις την πεσμένη αξιοπρέπεια και να τη σηκώσεις όρθια.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…», σε συνεργασία με την Φιλολογική στέγη Πειραιώς, ο Οικονομολόγος-Συγγραφέας Τζανέτος Γκούσκος και ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Γεώργιος Λεκάκης, παρουσίασαν το θέμα «Γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικά δάνεια και κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί», την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

dsc_0097
Τους ομιλητές παρουσίασε ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανος Μίλεσης.






Τζανέτος Γκούσκος
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Οικονομολόγος – Συγγραφέας κ. Τζανέτος Γκούσκος, αναφέρθηκε στο ύψος των κατοχικών δανείων, που φθάνουν κατά την εκτίμηση του, στο ποσό των 380 δις ευρώ. Ακολούθως εξήγησε το πώς έφθασε σε αυτό το συμπέρασμα και το εκτιμώμενο ύψος των δανείων.
dsc_0079
Με την είσοδο τους οι Γερμανοί στην Αθήνα και την έναρξη της κατοχής, αρχίζουν να επεμβαίνουν στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Συγχρόνως μεταφέρουν τροχήλατες άμαξες, πάνω στις οποίες είχαν πρόχειρα τυπογραφεία και τύπωναν χρήμα, τα λεγόμενα κατοχικά μάρκα, που δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα. Το ίδιο  επίσης έκαναν και οι Ιταλοί, με την λίρα.
Υπήρχαν λοιπόν 3 νομίσματα στην Ελλάδα, η δραχμή, η λίρα και το κατοχικό νόμισμα. Η κατοχική κυβέρνηση ζήτησε από τις δυνάμεις κατοχής να σταματήσουν να εκδίδουν δικά τους νομίσματα και το ελληνικό κράτος να τους καλύπτει τις ανάγκες μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, δίνοντας τους 1,5 δις δραχμές τον μήνα.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 1942. Τότε αναθεωρείται η συνθήκη και το ποσό ανέρχεται στα 8 δις δραχμές το μήνα, όπου και πάλι όμως δεν επαρκούσαν. Έτσι, τα επιπλέον ποσά που θα έπαιρναν θεωρήθηκαν δάνειο, που το χρεώθηκαν οι κυβερνήσεις Ιταλίας και Γερμανίας που θα αρχίσει να αποπληρώνεται από την 1η Απριλίου 1943.
Καθ’ όλη λοιπόν την περίοδο της κατοχής, τα κεφάλαια, σε ονομαστική αξία, που δόθηκαν μόνο στους Γερμανούς, ανέρχονται στο απίστευτο ποσό των 2,35 τετράκις εκατομμυρίων δραχμών. Αυτό σημαίνει πλήρη λεηλασία της ελληνικής οικονομίας. Πολύ περισσότερα όμως είναι τα δάνεια σε προϊόντα και με όρους απόλυτης καταστροφής για την Ελλάδα.
Η έρευνα του κ. Γκούσκου λοιπόν και  η χρήση οικονομικών μεθόδων και μοντέλων, τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ύψος των δανείων ανέρχεται σήμερα στα 380 δις ευρώ.
Καταλήγοντας ο ομιλητής, τόνισε:
«Πρέπει να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στην χώρα. Η διεκδίκηση των κατοχικών δανείων δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Είναι το να πάρεις την πεσμένη αξιοπρέπεια και να τη σηκώσεις όρθια.»
Γεώργιος Λεκάκης
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Γεώργιος Λεκάκης, που αναφέρθηκε στους κλαπέντες πολιτιστικούς θησαυρούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί κανένας λαός να βρει την περπατησιά του, όταν τα έργα τέχνης του είναι σπαρμένα στα μουσεία του κόσμου, όταν οι δημιουργίες των προγόνων του βρίσκονται λεηλατημένες σε διάφορες χώρες που εισπράττουν δικαιώματα επί αυτών.
dsc_0081
Τα κλαπέντα μόνο από τους Γερμανούς κινητά αντικείμενα από τα μουσεία της Ελλάδας, την περίοδο της κατοχής ανέρχονται σε 8.500, αξίας 1,5 τρις ευρώ. Και δεν είναι μόνο η ονομαστική αξία των αντικειμένων, αλλά είναι και τα έσοδα που έχουν εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια, από την έκθεση τους στα μουσεία τους.
Οι Γερμανοί όμως δεν έκλεψαν μόνο κινητά αντικείμενα. Έκλεψαν και αμέτρητα βυζαντινά κειμήλια, αλλά κατέστρεψαν και σχολεία. Ακόμη να προσθέσουμε την κλοπή των βιβλίων από βιβλιοθήκες και μοναστήρια.
Η λεηλασία όμως δεν τελειώνει εκεί. Οι Γερμανοί λήστεψαν αρχαία νεκροταφεία και πήραν σκελετούς που ανέρχονται  σε 500.000 οστά αρχαίων Ελλήνων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Λεκάκης κατέληξε:
«Όποιος έχει αρχαία στον πολιτισμένο κόσμο, υπάρχουν νόμοι για να τα έχει. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να τα έχεις δηλωμένα, σε δημόσια θέα, να υπάρχει ελεύθερη ηλεκτρονική διαδικτυακή πρόσβαση και να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατοχή τους είναι νόμιμη. Και νόμιμα αρχαία δεν μπορείς να έχεις από μια άλλη χώρα.».
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ