Αναμφίβολα για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ο 14 αιώνας ήταν αιώνας ταραγμένος με πολλαπλές γεωπολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές συγκρούσεις. Στην περί ησυχασμού έριδα κυριάρχησε η θεολογική σκέψη και η προσωπικότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η μνήμη του οποίου τιμάται την Β! Κυριακή των Νηστειών. Σταθερός υποστηρικτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των θεολογικών του απόψεων υπήρξε ο ισχυρός της εποχής εκείνης Ιωάννης ο Κατακουζηνός, ο οποίος στέφθηκε αυτοκράτωρ το 1341 στο Διδυμότειχο ως Ιωάννης ο ΣΤ!. Με την υποστήρηξή του, λοιπόν, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου και τα περίχωρα αναπτύχθηκαν φιλοησυχαστικές μοναστικές κοινότητες, τις οποίες, κατά την παράδοση, επισκέφθηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Άλλωστε ο τότε επίσκοπος Διδυμοτείχου Ιλαρίων και ο σύγχρονός του Ηγούμενος της Μονής Σωτήρος Παντοκράτορος Γαβριήλ υπήρξαν μαθητές και ομόφρονες του αγίου. Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των μαθητών του Ιλαρίωνος και Γαβριήλ έχει καθιερωθεί να τιμάται την ημέρα αυτή στον Ιερό Ναό Σωτήρος Χριστού με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας και φέτος προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Ο Σεβασμιώτατος διακονών τον Θείο λόγο, αναφερόμενος στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τόνισε· «Τιμούμε σήμερα τον σοφό νου, τον φωτισμένο από το Άγιο Πνεύμα, που θεολόγησε για την ουσία και τις ενέργειες του Θεού. Τιμούμε τον σοφό Ιεράρχη που διέκρινε την ανθρώπινη σοφία και την κοσμική φιλοσοφία από τη θεολογία και την εμπειρική θεογνωσία. Τιμούμε αυτόν που μέσα από την διδασκαλία του επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να μετέχει ο άνθρωπος της άκτιστης Χάριτος του Θεού, να φωτίζεται και να θεώνεται, χάριν της απέραντης αγάπης του Ουράνιου Πατέρα του.
»Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναδεικνύει τη θεολογία ως τρόπο ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης πραγματικότητας. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από την παρουσία και τις ενέργειες του Θεού. Ο ίδιος ο Κύριος μας διαβεβαίωσε ότι μεριμνά για μας και με το στοργικό Του βλέμμα παρακολουθεί κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Κάθε αναπνοή, κάθε σκέψη, κάθε λόγος και κάθε πράξη του ανθρώπου έχει άμεση αναφορά στον Θεό. Δεν υπάρχει ούτε μία ανθρώπινη στιγμή που να είναι αδιάφορη για τον Θεό ή να λανθάνει της προσοχής Του. Άρα το θέμα δεν είναι πόσο μας σκέφτεται ο Θεός. Ο Θεός μας σκέφτεται και μας συνοδεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το ζήτημα είναι πόσο εμείς συνειδητοποιούμε αυτήν την μέριμνα της αγάπης του Θεού και πόσο αντιλαμβανόμεθα την παρουσία Του στην ύπαρξή μας. Επίσης το ζητούμενο είναι πόσο εμείς σκεπτόμεθα τον Θεό και πόσο διψάμε για μια επικοινωνία μαζί Του…
»Ο τιμώμενος σήμερα Άγιος μας καλεί να επανασυνδεθούμε με τον Θεό. Μας διδάσκει ότι ο Θεός είναι πρόθυμος να επικοινωνήσει μαζί μας, αρκεί εμείς να Τον αναζητήσουμε. Μας εξηγεί τον τρόπο της αληθινής κοινωνίας με τον Θεό, που είναι η αδιάλειπτη και αδιάκοπη προσευχή, όπως βιώθηκε μέσα στην ορθόδοξη παράδοση και πρακτική. Μας υπενθυμίζει πως η επικοινωνία με τον Θεό είναι ένα άθλημα, ένας αγώνας δύσκολος και επίπονος στην αρχή αλλά εξαιρετικά όμορφος. Η νοερά και αδιάλειπτη προσευχή δεν είναι για κάποιους εκλεκτούς, για κάποιους ξεχωριστούς πιστούς, για τους μοναχούς, τους αναχωρητές και τους ησυχαστές. Είναι μόνιμος τρόπος ζωής και συμπεριφοράς για όλους. Όλοι οι άνθρωποι είμεθα άξιοι να λάβουμε την άκτιστη θεία Χάρι, αρκεί να το θέλουμε, να το ζητούμε και να το επιδιώκουμε».
Εκκλησιάσθησαν ο Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, η Διοικητής της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου Αναστασία Πουρναρά, αντιπροσωπεία μαθητών και πλήθος πιστών.
Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Σουφλί και χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Β! Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ιερομόναχο Ευκαρπίωνα Σιμωνοπετρίτη. Εκκλησιάσθησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής 50ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαγεωργίου και πλήθος πιστών.