Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Για την χριστιανική πίστη-Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς-Νέα έκδοση.


 

NEA EΚΔΟΣΗ

 



Ο άγιος Ιωάννης (Μαξίμοβιτς), Αρχιεπίσκοπος Σαγκάης και Σαν Φραγκίσκο, ένας από τους μεγάλους αγίους του 20ου αι.

Μορφή με ιδιαίτερη βαρύτητα και κάλλος για την Ορθοδοξία παραμένει επίκαιρος και σύγχρονος ακόμα και στις μέρες μας.

Στα κείμενά του, ο λόγος του απλός, κατανοητός και χωρίς υπερβολές περνάει εύκολα από το μυαλό, στην καρδιά. Άλλοτε ενθουσιάζει, άλλοτε παρηγορεί, μα πάνω απ’ όλα αντανακλά το Φως της Αληθείας, το φως της ελπίδας και της χαράς.

Το παρόν βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο σπουδαίος θεολόγος και Ιερομόναχος, π. Σεραφείμ Ρόουζ, αναφέρεται στο θεολογικό έργο του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη και το ζήτημα της δυτικής επιρροής στην ορθόδοξη θεολογία. Στο δεύτερο μέρος δημοσιεύονται κείμενα του Αγίου Ιωάννη που αφορούν σε θεολογικά και λειτουργικά θέματα.

Όπως εξηγεί και ο μεταφραστής του βιβλίου Ηλίας Σαραγούδας, «Δύσκολα, πράγματι, αποφασίσαμε ποια κηρύγματα και ποιες διδαχές θα έπρεπε να αφήσουμε έξω από το παρόν βιβλίο. Κι αυτό γιατί όλα είχαν τη δική τους αξία και σπουδαιότητα. Τίποτα δεν ήταν ασήμαντο, τίποτα δεν ήταν αδιάφορο».

 


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ                                                                                     

Τίτλος: Για τη χριστιανική πίστη

Εκδόσεις: Ακρίτας

Συγγραφέας: Άγιος Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Εισαγωγή: Μακαριστός π. Σεραφείμ Ρόουζ                                                                                                                                                                                                   Μετάφραση: Ηλίας Σαραγούδας, Επιμέλεια: Σβετλάνα Πέτσιν                                   

Α' έκδοση: Νοέμβριος 2023

ISBN: 978-618-5573-19-5

Διαστάσεις: 14 εκ. x 20,5 εκ.

Σελ: 120

Βάρος: 145 gr

Λ.Τ:  12,50 € 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ, του ιερομόναχου Σεραφείμ Ρόουζ

Το θεολογικό έργο του αρχιεπισκόπου Ιωάννου και το ζήτημα της δυτικής επιρροής στην ορθόδοξη θεολογία

Η άνωθεν θεολογία

Η θεολογία του αρχιεπισκόπου Ιωάννου

Ένας παραδοσιακός ισορροπημένος θεολόγος

Η δυτική επιρροή

Να δώσουμε την ορθόδοξη απάντηση στους Δυτικούς και να υπερασπιστούμε την πίστη

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο άγιος Μακάριος της Κορίνθου

Σταθείτε πάντα πάνω από κάθε διαμάχη

 

ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Σοφία ποιεί τον Οίκο Αυτής

Για την εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου (Θεοφάνια)

Τριάς ομοούσιος και αχώριστος

Διδακτικό μάθημα για τους νέους από την παραβολή του Ασώτου

Για τη Φοβερά Κρίση

Ο Ζακχαίος

Λόγος περί μετανοίας

Ορθόδοξος χριστιανισμός

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Οι άγιοι ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

Ο όσιος Σεραφείμ του Σαρόφ

Η αγία Ευφημία και η αγία Όλγα

Ο άγιος δίκαιος Ιωάννης της Κροστάνδης

Η χριστιανική διακονία της κοινωνίας

 

Ο άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1896 στο χωριό Αντάμοβκα της επαρχίας Χαρκώβ της Νότιας Ρωσίας και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Μιχαήλ. Ήταν απόγονος της αριστοκρατικής οικογένειας Μαξίμοβιτς που ένα μέλος της ανακηρύχτηκε Άγιος το 1916. Σε ηλικία 11 ετών οι γονείς του τον έστειλαν στην Στρατιωτική σχολή της Πολτάβα. Εκεί συνάντησε τον Επίσκοπο της Πολτάβα Θεοφάνη, έναν πολύ αγαπητό ιεράρχη, που τον επηρέασε πολύ. Το 1921 και αφού ξέσπασε στη Ρωσία εμφύλιος πόλεμος, φεύγει μαζί με την οικογένεια του και εγκαθίσταται στην Γιουγκοσλαβία. Εκεί γράφεται στην Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου ενώ παράλληλα πουλάει εφημερίδες για να τα βγάζει πέρα. Το 1924 χειροτονείται αναγνώστης στην Ρωσική Εκκλησία του Βελιγραδίου από τον Επίσκοπο Αντώνιο και το 1926 χειροτονείται διάκος και μετέπειτα μοναχός με το όνομα Ιωάννης, στο Μοναστήρι του Μίλκοβ. Λίγα χρόνια μετά διορίζεται στην Ιερατική σχολή στην πόλη Βιτόλ της Σερβίας και το 1934 εκλέγεται Επίσκοπος Σαγκάης.

Όταν έφθασε στην Σαγκάη, στις 21 Νοεμβρίου το 1934, βρίσκει μονάχα μια μισοκτισμένη Εκκλησία και το ποίμνιο του διχασμένο από εθνικές έριδες. Αρχικά βοηθάει τους κατοίκους να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και σιγά-σιγά οργανώνει ορφανοτροφείο το οποίο αφιερώνει στον Άγιο Τύχωνα του Ζαντόσκο που αγαπούσε τα παιδιά. Ξεκίνησε την προσπάθεια του με 8 παιδιά και στο τέλος κατάφερε να έχει 3.500. Όταν ξέσπασε η Κομουνιστική Επανάσταση στην Σαγκάη, ο άγιος Ιωάννης, πήρε τα παιδιά και τα μετέφερε στις Φιλιππίνες και από εκεί τα πήγε στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Το 1951 ο άγιος Ιωάννης κατέφυγε στην Αμερική αλλά εκεί οι Επίσκοποι της Συνόδου αποφάσισαν να τον στείλουν στην Επισκοπή του Παρισιού και των Βρυξελλών. Εκεί ασχολήθηκε και με την συγγραφή Βίων Αγίων που έζησαν πριν το Σχίσμα, με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να εορτάζονται ακόμα και σήμερα. Το 1962 επιστρέφει στην Αμερική και διορίζεται Επίσκοπος της Ρωσικής Εκκλησίας της διασποράς στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1966.  Το φθινόπωρο του 1993 η Σύνοδος των Επισκόπων της Αμερικής με υπεύθυνο τον Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο του Σαν Φρανσίσκο, άνοιξε τον τάφο του και βρήκαν το σώμα του άφθαρτο. Ένα χρόνο αργότερα, στις 2 Ιουλίου του 1994 ανακηρύσσεται επίσημα Άγιος.