Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Την δεύτερη κατά σειρά ομιλία του με θέμα «Απαντήσεις σε λειτουργικές απορίες», πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα.
Η ομιλία μεταδόθηκε από το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.
Η ομιλία του π. Δανιήλ ήταν η 2η από τις τρεις που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, αποτελώντας έναν πνευματικό συμπροβληματισμό σε θέματα λειτουργικής υφής που απασχολούν και τίθενται κατά καιρούς από πολλούς πιστούς.
Στην συνάντηση αυτή, εξετάστηκαν ερωτήματα που επικεντρώνονται στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, ανοίγοντας κάποιες πτυχές της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας.
Εισαγωγικά, αναφέρθηκε στην στάση και την συμπεριφορά των πιστών μέσα στον ιερό χώρο του Ναού, προτάσσοντας έναν γενικό κανόνα λειτουργικής συμπεριφοράς. Γιατί ο χώρος του Ναού είναι ιερός και ιδιαίτερος, που αισθητοποιεί την παρουσία του Θεού.
Και δεδομένου ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, έκανε αναφορά στην σημασία των κινήσεων και πράξεων του πιστού, ήδη από την ώρα που εισέρχεται στο Ναό.
Αρχικά με το σημείο του Σταυρού και στη συνέχεια με το άναμμα του κεριού ως προσφορά στον Θεό.
«Το κερί φωτίζει και μας δείχνει πόσο φωτεινή πρέπει να είναι η ζωή μας, αλλά επίσης καίει και μας δείχνει ότι η καρδιά μας πρέπει να είναι πυρακτωμένη από αγάπη για τον Θεό και τους συνανθρώπους. Ακόμη, το κερί λειώνει που σημαίνει ότι αυτή η θυσία του, πρέπει να γίνει παράδειγμα για εμάς για να είναι η ζωή μας, ζωή θυσιαστικής προσφοράς.»
Ακολούθως ο π. Δανιήλ μίλησε για την προσκύνηση των ιερών εικόνων, που πρέπει να γίνεται χωρίς αταξία και υπερβολές. Ενώ τόνισε την σημασία της μη μετακίνησης μέσα στο Ναό, χωρίς να συντρέχει σημαντικός λόγος.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στην στάση των πιστών κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, κυρίως τα σημεία όπου οι πιστοί πρέπει να είναι όρθιοι. Τονίζοντας την σημασία της γνώσης των τελούμενων κάθε στιγμή, ώστε να συμπεριφέρονται λειτουργικά και η συμμετοχή τους να είναι ουσιαστική και με ευλάβεια.
Ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσέλευση των πιστών στην θεία Κοινωνία και τα σημεία που χρήζουν προσοχής, επισημαίνοντας αφενός την έγκαιρη προσέλευση στο Ναό στην θεία Λειτουργία, και αφετέρου την λανθασμένη τακτική κάποιων πιστών, να αποχωρούν αμέσως μόλις μεταλάβουν και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η θεία Λειτουργία.
Άλλα σημεία τα οποία εξήγησε ο π. Δανιήλ, είχαν να κάνουν με την στάση των πιστών σε διάφορες στιγμές της θείας Λειτουργίας, όπως την θυμίαση, την κεφαλοκλισία, την γονυκλισία, την μικρή και μεγάλη είσοδο, την φήμη του Επισκόπου. Και εξήγησε τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάποιες λειτουργικές πρακτικές, όπως την κίνηση του καλύμματος του Αέρα από τον Ιερέα και το τυπικό της απόλυσης των ακολουθιών.