Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Δημητριάδος Ιγνάτιος: "Στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι Εκκλησία και δεν θα γίνει ποτέ κόμμα" (video).


Στην πρωινή εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», του τηλεοπτικού καναλιού Action 24, και στους δημοσιογράφους, Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, παραχώρησε συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, σήμερα Παρασκευή 26 Μαΐου.

          Ο κ.Ιγνάτιος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ζητήματα και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που άπτονται της επικαιρότητας.

         


“Καλή και ευλογημένη μέρα σε εσάς και τους τηλεθεατές και τους φιλοξενουμένους σας.

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα αναμφισβήτητα επιτρέπει στον οποιοδήποτε να δημιουργήσει ένα κόμμα, να κατέβει και να διεκδικήσει στις εκλογές τις ψήφους των πολιτών. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει εκτός εάν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση όπως πρόσφατα έγινε και νομίζω ότι δόξα τω Θεώ έχουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες του πολιτεύματός μας η εγκληματική οργάνωση να απορρίπτεται. Κατά τα άλλα όμως αυτό που όντως εντοπίστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα υπήρξε και δήλωση συγκεκριμένου Μητροπολίτου γιατί είναι και σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή για να φανεί και πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα πράγματα όχι μόνο σε ότι αφορά τους ορθόδοξους Χριστιανούς αλλά και τους Έλληνες που δεν είναι χριστιανοί. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί και δεν μπορεί να δηλώσει ότι εκπροσωπεί είτε την εκκλησία είτε τους Χριστιανούς. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και δεν πρέπει να συμβεί. Γιατί αυτό τείνει να συμβεί και να γίνει κατανοητό ότι κάποιοι εκπροσωπούν την εκκλησία και τους Χριστιανούς. Αυτό λοιπόν απορρίπτεται από την ποιμένουσα εκκλησία. Είμαστε πολύ σαφέστατοι σε αυτό. Υπήρξαν εγκύκλιοι μητροπολιτών που καλούσαν ιδιαίτερα τους ιερείς να μη πάρουν μέρος σε κομματικές τοποθετήσεις και υπήρξαν και εκ των υστέρων δηλώσεις διότι υπήρξε μία περιρρέουσα κατάσταση όπου αναγκάστηκε η Μητρόπολη να δηλώσει πως δεν έχει καμία σχέση με συγκεκριμένη κομματική παράταξη. Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι εδώ πλέον πρόκειται για μία παραχάραξη της Χριστιανικής μας πίστεως και της ορθοδόξου παραδόσεώς μας. Διότι όταν κάποιοι θέλουν να καθοδηγήσουν πνευματικά και έχουν όντως αναλάβει από την εκκλησία τέτοιο καθήκον όπως είναι οι πνευματικοί αντί για να έχουν πιστούς δημιουργούν οπαδούς αυτό δεν έχει να κάνει με το εκκλησιαστικό γεγονός. Μέσα στην εκκλησία δεν έχουμε οπαδούς, ούτε ομάδες και προπαντός δεν είμαστε εμείς για να καθοδηγήσουμε με τρόπο που θα πούμε ακόμα και το τί θα ψηφίσει ένας άνθρωπος. Είμαστε για να καθοδηγούμε πνευματικά, να δίνουμε την ελευθερία στους ανθρώπους να έχουν μέσα τους το Άγιο Πνεύμα και να παίρνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Δεν αποφασίζουμε εμείς για αυτούς. Εμείς έχουμε καθήκον να σώσουμε τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν, εάν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις όπου κάποιοι καθοδηγούν αυτό δεν έχει να κάνει με το εκκλησιαστικό γεγονός και είναι απαράδεκτο.

Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και μπορούν να επιλέξουν. Όντως εάν οικειοποιούνται παραδείγματος χάρη αν ένας κληρικός που είναι πνευματικός φτάσει στο σημείο αντί να έχει πιστούς να έχει οπαδούς και να τους λέει τί να ψηφίσουν αυτό η εκκλησία δεν το δέχεται. Είναι έξω από την εκκλησία. Βεβαίως και εδώ θέλει μία προσοχή από όλους μας. Και αν κάποιοι πούν ότι μία συγκεκριμένη παράταξη είναι των παπάδων ή των χριστιανών και αυτό θα μας αδικήσει. Διότι οι χιλιάδες ιερείς μας δεν έχουν να κάνουν με αυτό το γεγονός και είναι πολύ σωστοί στην εργασία τους και στην προσπάθειά τους να είναι πνευματικοί και όχι αρχηγοί ομάδων. Ούτε εκπροσωπεί κάνεις την ποιμένουσα εκκλησία. Άρα και σε αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί αν δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση ίσως έχουμε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, να αφήσουμε και να δωρίσουμε την εκκλησία σε κάποιους που δεν το αξίζουν. Άρα εδώ θέλει πολύ προσοχή και διάκριση από όλους μας.

Ποτέ δεν αδιαφορούμε. Είμαστε πάντοτε πολύ διακριτικοί και προσεκτικοί. Όταν χρειάζεται παρεμβαίνουμε. Γιατί ξέρετε υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος να κάνεις ήρωες κάποιους ανθρώπους χωρίς και αυτό να το αξίζουν. Διότι αν υπερβολικά ασχοληθείς μαζί τους και αν τους φέρεις στην επιφάνεια ίσως εξυπηρετείς και τους σκοπούς τους. Έτσι λοιπόν προσπαθούμε να είμαστε διακριτικοί. Ξέρουμε πως ποιμένουμε. Ξέρετε πολύ καλά πόσο διακριτικός είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπός μας ιδιαίτερα σε αυτά τα θέματα και πρέπει να σας πω ότι απόλυτα υπάρχει ενότητα και στην ιεραρχία στο να έχουμε με έναν διακριτό ρόλο μέσα στην κοινωνία μας που είναι πάντοτε ενωτικός. Εμείς χαιρόμαστε να ξέρουμε ότι οι πιστοί μας μπορούν να ανήκουν πολλές φορές και στο οποιοδήποτε άλλο κόμμα που έχουν αυτοί επιλέξει. Λέει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος: ¨σε όλα τα κόμματα έχουμε κάποιους ανθρώπους.¨ Με την έννοια ότι κάποιοι ξέρουν περισσότερο την εκκλησία, γνωρίζουν τα προβλήματά μας, μπορούν κάποια στιγμή να πάρουν κάποια θέση. Νομίζω λοιπόν ότι ο ρόλος ο δικός μας είναι καθαρά η εννοποιητική  δύναμη που πρέπει να είμαστε μέσα στην Ελληνική κοινωνία, να κρατήσουμε τους διακριτούς ρόλους και να μη μετατραπούμε ποτέ σε κόμμα ή κάνεις να μη μας δωρίσει σε κάποιο κόμμα. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θέλουμε καθόλου κοσμική εξουσία. Θέλουμε να κρατήσουμε τον πνευματικό μας ρόλο. Κανείς να μη μας δωρίσει και κανείς να μην οδηγήσει τα πράγματα ποτέ αλίμονο η εκκλησία στον τόπο μας να μετατραπεί σε κόμμα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και εντελώς διχαστικό.

Νομίζω ότι δεν έχουμε καμία σχέση με το Ιράν. Εκεί πλέον έχουμε μία πλήρη επικράτηση θεοκρατική. Εκεί πλέον οι μουλάδες έχουν στα χέρια τους την εξουσία. Αυτό δεν έχει να κάνει με μας. Προσέξτε τους παραλληλισμούς γιατί ακριβώς μπορεί κανείς να πετύχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Μην βάζετε τέτοιους πειρασμούς. Καμία σχέση δεν έχουμε με αυτό. Θα σας φέρω όπως ένα παράδειγμα άλλο. Προσέξτε, προσέξτε τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ. Ακούστε με! Τί  συμβαίνει στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή; Οι λεγόμενοι ορθόδοξοι Εβραίοι που είναι οι φανατικοί Εβραίοι που θέλουν να υπερασπιστούν στο απόλυτο την πίστη τους έχουν δημιουργήσει μία κομματική παράταξη η οποία με το ποσοστό που έχει ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να συμβεί στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα η ορθόδοξη εκκλησία είναι εκκλησία. Δεν θα γίνει ποτέ κόμμα. Δεν θέλουμε ποτέ την κοσμική εξουσία. Θέλουμε να έχουμε μία συναλληλία. Ξέρουμε ποιός είναι ο ρόλος μας μέσα στο λαό. Ξέρουμε ποιά είναι η παράδοσή μας και θα σταθούμε πάντοτε άξια αυτής της αποστολής που είναι να φέρουμε το Ευαγγέλιο στις ψυχές των ανθρώπων, να κρατήσουμε την ενότητα των ορθοδόξων πιστών και την ακρίβεια της πίστεως μας. Μόνο αυτό μας αρμόζει. Κανείς δεν πρέπει να μας οικειοποιηθεί και ποτέ να μην πέσουμε στον πειρασμό εμείς να μετατραπούμε σε κόμμα. Γιατί μετά και αυτός είναι ο κίνδυνος θα δείτε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες ήταν πολύ εφήμερες πάντοτε. Και αν μάλιστα υπάρξει και μια γραφικότητα θα είναι κρίμα να αδικηθούν οι χριστιανοί μας και να θεωρούνται γραφικοί. Γιατί έτσι κάποιοι θα στερήσουν από τον χριστιανό την ομολογία του. Θα ντρέπεται να πει ότι είναι Χριστιανός.

Η δημοκρατία μας αντέχει και η εκκλησία αντέχει. Εγώ αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω. Μην ταυτήσετε αυτούς με την εκκλησία. Μη μας φορτώσετε ένα τέτοιο βάρος. Δεν αξίζει στους ιερείς μας, ούτε στους επισκόπους μας.

Να είστε καλά, καλή συνέχεια και καλή δύναμη.” 

Εκ του Γραφείου Τύπου.