Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Μητροπολίτη Αργολίδας στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα).

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 εορτή του Αγίου Πνεύματος πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος ,Μέρμπακα στο Δήμο Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου. Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ο εφημέριος του ναού ,π. Ιωάννης Μητροσύλης , ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη που παραβρέθηκε και τέλεσε τον εορταστικό εσπερινό, καθώς κι όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους στην εορτή, ενω ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνος, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
Στον εορταστικό εσπερινό έψαλλε ο Βυζαντινός χορός του Αγίου Πέτρου Άργους.
Η Αγία Τριάδα ( Παλαιά ονομασία: Μέρμπακα) είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Μιδέας, του δήμου Ναυπλιέων, της περιφερειακής ενότητας (τέως νομού) Αργολίδας, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. 
Η Αγία Τριάδα είναι μεγάλο πεδινό χωριό στον κάμπο της κεντρικής Αργολίδας, περιτριγυρισμένο από πορτοκαλεώνες. Είναι σημαντικός οδικός κόμβος πάνω στις επαρχιακές οδούς προς Ναύπλιο, Μυκήνες και Άργος. 
Ο Γερμανός αρχαιολόγος και μελετητής των βυζαντινών εκκλησιών της Ακροναυπλίας Άντολφ Στρουκ (Adolf Struck), ερμήνευσε το παλαιότερο τοπωνύμιο του οικισμού, Μέρμπακας, συνδέοντάς το με το όνομα του Λατίνου επισκόπου Κορίνθου Μέρμπεκε (Wilhelm von Meerbeke, 1277-1282).
Για την ονομασία Μέρμπακας, υπάρχουν κι άλλες θεωρίες με επικρατέστερη την προαναφερθείσα. Στα Γ.Α.Κ. και στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης υπάρχουν έγγραφα που αναφέρουν το χωριό και ως Ομέρμπακα, Ομέρμβακα και Μέρβακα. Σύμφωνα με κάποια άποψη η ονομασία του χωριού προέρχεται από το τούρκικο όνομα Ομέρ Αγά. 
Στο βιβλίο του Μιχ. Λαμπρυνίδη «Η Ναυπλία», γίνεται αναφορά σε κάποιον «Αμπάρμπεκυ» (ή «Ομάρ Μπακύ»), ο οποίος ήταν κάποιος ονομαστός τούρκος στρατηγός, που έκτισε πύργο στο Άργος. Τέλος, σύμφωνα με τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού η λέξη θα πρέπει να θεωρηθεί αρβανίτικη. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο μισό (δηλ. το «μερ-») σημαίνει «πάρε», και το δεύτερο (δηλ. το «-μπάκα») σημαίνει «κοιλιά». Θεωρούμενο μαζί θα σημαίνει κατά λέξη «πάρε κοιλιά», δηλ. μεταφορικά «εύφορη τοποθεσία».
Ως Μέρμπακας Ο οικισμός αναφέρεται ήδη από το 1834 και ανήκε στον νομό Αργολίδος και Κορινθίας. Το 1899 πέρασε στον νομό Αργολίδος και το 1909 ξανά στον νομό Αργολίδος και Κορινθίας. 
Το 1949 υπήχθη στον νομό Αργολίδος και, το 1954, μετονομάστηκε σε Αγία Παρασκευή.Κατά την δεύτερη περίοδο της βενετοκρατίας (1685-1715), σύμφωνα με το κατάστιχο Φαντέικ (Vandeyk, 1688), η εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου (βλ. αξιοθέατα), μαζί με το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου, είχαν παραχωρηθεί από τον Φραγκίσκο Μοροζίνη στον επίσκοπο Ρεθύμνης Αθανάσιο Χορτάτση, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο μετά την πτώση της Κρήτης, το 1699.
Ωστόσο, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, καθώς και στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης τα κτήματα της εκκλησίας ανήκαν στους κατοίκους της περιοχής. Το χωριό αναφέρεται στα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη.
Οι κάτοικοι έλαβαν μέρος και στους δύο μεγάλους πολέμους του 20ού αιώνα, με αρκετούς μάλιστα νεκρούς στις μάχες. Τα ονόματά τους παρουσιάζονται σε εδική στήλη, στην πλατεία του χωριού.
Η εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της περιόδου των Κομνηνών τόσο για την Αργολίδα όσο και για την Ελλάδα. Η τεχνοτροπία του ανήκει στον σταυροειδή μετά τρούλου, σύνθετο τετρακιόνιο τύπο του 12ου αιώνα. 

Προσομοιάζει, μάλιστα, με το καθολικό της Αγίας Μονής (Αρείας) του κοντινού χωριού Χώνικας και εκκλησίας στο χωριό Πλατανίτης. Φέρει πλουσιότατη διακόσμηση από ζωφόρους κεραμουργικούς μαιάνδρους, ηλιακό ρολόι χαραγμένο σε τοίχο, τοιχογραφίες βυζαντινών χρόνων, καθώς και κακοδιατηρημένες επιγραφές.