Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ο Σεβ. Μεσσηνίας στην Ιερατική Σύναξή της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Στην μεταπασχάλια Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που πραγματοποιήθηκε την 1η του μηνός Μαΐου ε.έ.  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτου παρέστη και ωμίλησε παραινετικά και διδακτικότατα προς τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.Στη συνέχεια, ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας ανέπτυξε το θέμα «Θεολογική και λειτουργική προσέγγιση της εορτής της Μεσοπεντηκοστής», όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει η εορτή αυτή ευρισκόμενη στο μέσο μεταξύ των δύο μεγάλων εορτών της Εκκλησίας μας, δηλαδή του Πάσχα και της Πεντηκοστής: «Μεσούσης της εορτής του ιουδαϊκού Πάσχα ο Χριστός ανεβαίνει στο ιερό και διδάσκει. Η διδασκαλία Του προκαλεί τον θαυμασμό, αλλά και τον ζωηρό διάλογο μεταξύ Αυτού, του λαού και των διδασκάλων. Είναι Μεσσίας ο Ιησούς ή δεν είναι; Είναι η διδασκαλία Του εκ Θεού ή δεν είναι; Ο Χριστός είναι ο Διδάσκαλος; Αυτός που ενώ δεν έμαθε γράμματα μπορεί να κατέχει το πλήρωμα της σοφίας; Είναι η Σοφία του Θεού που δημιούργησε τον κόσμο; Από αυτόν ακριβώς τον διάλογο εμπνέεται μεγάλο μέρος της υμνογραφίας της εορτής. Εκείνος που διδάσκει στο Ναό, στο μέσον των διδασκάλων του ιουδαϊκού λαού, στο μέσον της εορτής, είναι ο Μεσσίας, ο Χριστός, ο Λόγος του Θεού…

»Επειδή, λοιπόν, ο Ιησούς με τη διδασκαλία Του, με την θυσία Του και την Ανάστασή Του απέδειξε ότι είναι ο Μεσσίας (δηλαδή ο χρισμένος από το Θεό Πατέρα βασιλεύς και λυτρωτής), αφού έγινε μεσίτης και συμφιλιωτής των ανθρώπων και του αιώνιου Πατρός Του, γι’ αυτήν ακριβώς την αιτία, εορτάζοντας την Μεσοπεντηκοστή, ανυμνούμε τον Μεσσία Χριστό και συνάμα ομολογούμε ότι Αυτός είναι η πηγή της ζωής. Ο Χριστός είναι η πηγή της Χάριτος, «τοῦ ὕδατος τοῦ ἀλλομένου εἰς ζωήν αἰώνιον», που ξεδιψά και αρδεύει τις συνεχόμενες από βασανιστική δίψα ψυχές των ανθρώπων….».

Τέλος, μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ολοκληρώθηκε η Ιερατική Σύναξη με ανταλλαγή πασχαλινών ευχών μεταξύ των δύο Αρχιερέων και του ιερού κλήρου.