Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου.

21.5.2023     Ώρα ανάρτησης: 3:18:51 PMΡεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου - Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Παρέστησαν, αρκετοί Αρχιερείς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, εκπρόσωποι της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο, κλήρος και λαός.

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική, διότι παραχωρήθηκε -με την υποστήριξη και την συμβολή του Αρχιεπισκόπου ο εν λόγω Ναος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μίλησε, ακόμη, για την ιστορία του ναού και έκανε αναφορά στους ευεργέτες του ναού.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Η καρδία ημών κατά την ώραν ταύτην κατακλύζεται υπό αισθημάτων βαθείας συγκινήσεως, αδελφικής αγάπης και πολλής ευφροσύνης, καθότι δια ζώσης απευθύνομεν και αύθις προς Υμάς, τον της θεομεγαλύντου της Κωνσταντινουπόλεως Εκκλησίας σοφόν Ιθύντορα και Ποδηγέτην, αναστασίμους προσρήσεις, και Σας υποδεχόμεθα εις τον περικαλλέστατον τούτον Ναόν του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου του Θαυματουργού, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, και, μάλιστα, κατά μίαν όλως ιδιαιτέραν ημέραν. Ημέραν καθ’ ην εορτάζομεν την μνήμην των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και της μητρός αυτού Ελένης. Μετά δέους και ευλαβείας αναμιμνησκόμεθα ότι ότε ο Μέγας Κωνσταντίνος διευθέτησε τα εν Ρώμη πράγματα, εξεκίνησε προς την Ανατολήν και ελθών εις το Βυζάντιον έκτισε την επ’ ονόματι αυτού νέαν του κράτους πρωτεύουσαν, της οποίας ετέλεσε μεγαλοπρεπώς τα εγκαίνια. Προσέτι, ότι υπήρξεν ο πρώτος χριστιανός Ρωμαίος αυτοκράτωρ, υποστηρίξας ενθέρμως τον Χριστιανισμόν, τον οποίον οι προ αυτού αυτοκράτορες απηνώς κατεδίωξαν. Και τανύν έχομεν εν μέσω πληθούσης Εκκλησίας, κατά την αγίαν εορτήν ταύτην, τον της Βασιλίδος των πόλεων Αρχιεπίσκοπον και Οικουμενικόν Πατριάρχην, τον Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίον, τον φέροντα εις τους ώμους αυτού την ιεράν παρακαταθήκην της πίστεως, της ιστορίας, της χαράς, της θλίψεως και της οδύνης του ευσεβούς ημών Γένους. Του Γένους, το οποίον πορεύεται την σταυρικήν και αναστάσιμον οδόν αυτού μετά πολλής πίστεως, ευλαβείας και αφοσιώσεως προς την Εκκλησίαν. Μάρτυρες αυτής της πίστεως εγενόμεθα οι πάντες κατά την πρόσφατον έλευσιν της θαυματουργού εικόνος της Θεομήτορος, της επονομαζομένης «Άξιόν Εστι». Ευσεβείς χριστιανοί πάσης ηλικίας μετά πολλού πόθου και σεβασμού ανέμενον επί ώρας την σειράν των δια να προσκυνήσουν το ιερόν εκτύπωμα της Κυρίας ημών Θεοτόκου και να εκφράσουν ούτω την αγάπην, την τιμήν και τον σεβασμόν προς την Υπέρμαχον Στρατηγόν του Έθνους ημών. Διό και συγκεκινημένοι ευχαριστούμεν τω Κυρίω ότι διατηρεί άσβεστον την φλόγα της πίστεως εις τας καρδίας του ευσεβούς λαού μας».
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, ακόμη: «Αλλά η χαρά και η πνευματική ευφροσύνη ημών γίνεται ακόμη μεγαλυτέρα, καθότι η ημετέρα Μετριότης παραχωρεί επισήμως σήμερον, με την συγκατάθεσιν του Δήμου Αθηναίων, τον ιερόν τούτον Ναόν εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δια την εξυπηρέτησιν των λειτουργικών αυτού αναγκών. Ο εν λόγω Ναός αποτελεί ιστορικόν και αρχιτεκτονικόν καύχημα των Αθηνών και χαιρόμεθα διότι από του νυν θα αποτελή καύχημα και της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ως εκ τούτου, η Αγία Εκκλησία αύτη, του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου είναι από της σήμερον σύμβολον ενότητος, συναλληλίας, τιμής και αγάπης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον Δήμαρχο Αθηναίων και την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο και αναφέρθηκε στην παραχώρηση του Ναού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.