Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Σεβασμιώτατος: «Η υψηλότερη σοφία είναι να έχεις τη σοφία πως να διαχειρίζεσαι τη σοφία σου».

Με μία μεγάλη περιοδεία σε ανατολή και δύση, σε όλο το μήκος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Φθιώτιδος, ιερούργησε το διήμερο 24 & 25 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου.

           Στον Εσπερινό χοροστάτησε στην ομώνυμη Ενορία της πόλεως Στυλίδος.

          Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας και Καθηγητού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σεραφείμ Κυρίτση, ενώ η Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας Αικατερίνης και υπογράμμισε το προσωνύμιο, το οποίο της έχει προσδώσει η Αγία μας Εκκλησία «Πάνσοφος» και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Η Εκκλησία μας ονόμασε την Αγία Αικατερίνη Πάνσοφο και πρέπει να ξέρουμε ότι όταν η Εκκλησία μας υιοθετεί και δίνει ένα χαρακτηρισμό σε ένα Άγιο Πρόσωπο, αυτό δεν το κάνει ούτε για λόγους αβροφροσύνης, δεν είναι ένας κώδικας ευγένειας η υμνολογία και η φρασεολογία,  η τεχνική ορολογία της Εκκλησίας μας, αλλά είναι λόγοι ουσιαστικοί. Και θα αναρωτηθεί κανείς: μόνο η Αγία Αικατερίνη ήτανε σοφή και πάνσοφη μέσα στο διάβα της ιστορίας της Εκκλησίας, όταν έχουμε σπουδαιότατα αναστήματα ανδρών και γυναικών Αγίων, που ήταν ιδιαίτερα θα λέγαμε καλλιεργημένα από άποψη θύραθεν ιδίως, αλλά και οίκοθεν σοφίας και γραμμάτων; Δεν ονομάζει Πάνσοφο τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο. Δεν ονομάζει Πάνσοφο το Μέγα Βασίλειο. Δεν ονομάζει Πάνσοφο τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, τους προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας και ονομάζει και χαρακτηρίζει Πάνσοφη την Αγία Αικατερίνη; Ασφαλώς και υπάρχει νόημα. Ασφαλώς και υπάρχει λόγος, που η Αγία Αικατερίνη ονομάζεται Πάνσοφος. Κι ο λόγος είναι διπλός. 

Ο πρώτος είναι για να περιγράψει ένα αντικειμενικό γεγονός: πράγματι η παιδεία την οποία είχε λάβει για τα δεδομένα της εποχής της, είχε απίστευτη τελειότητα και πληρότητα. Ήταν μια διανοούμενη η Αγία Αικατερίνη και μάλιστα σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχανε, όχι τα δικαιώματα που έχουν σήμερα, δεν είχαν καθόλου δικαιώματα και ούτε όλοι οι άνθρωποι είχαν πλήρη δικαιώματα, σε μία εποχή που ακόμα υπάρχει διάκριση μεταξύ ελευθέρων και δούλων, σε μία εποχή σκληρής ρωμαϊκής στρατοκρατίας και τυραννίας και ολιγαρχίας, που οι γυναίκες ήταν τελείως αποκλεισμένες από τα δημόσια πράγματα, από την κοινή ζωή. 

Η Αγία Αικατερίνη λοιπόν χωρίς να έχει τέτοιες δυνατότητες, αξιοποίησε κάθε δυνατότητα που είχε και απέκτησε πληρέστερη μόρφωση και σοφία και ακόμα και το Πανεπιστήμιο των Παρισίων έχει ως προστάτιδά του την Αγία Αικατερίνη και πάρα πολλά Πανεπιστήμια και πάρα πολλές σχολές  στο σύγχρονο κόσμο και βιβλιοθήκες, είναι αφιερωμένες στην Αγία Αικατερίνη.

Ονομάστηκε γιατί απέκτησε την υψηλότερη σοφία και η υψηλότερη σοφία είναι να έχεις τη σοφία πως να διαχειρίζεσαι τη σοφία σου. Η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη γνώση που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος, η πιο δύσκολη, είναι να αποκτήσει τη γνώση πώς να διαχειριστεί τη γνώση. Να αποκτήσει την ευφυΐα πως να διαχειριστεί την ευφυΐα του. Πραγματικά έξυπνος, είναι αυτός που ξέρει να διαχειρίζεται την εξυπνάδα του. Ο πραγματικά ικανός δεν είναι αυτός, που έχει ικανότητες, είναι αυτός που, έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται σωστά τις ικανότητές του. Και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της εποχής. Οι άνθρωποι που κάνουν εγκλήματα, οι άνθρωποι που κάνουν παραβατικές συμπεριφορές, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να βυθίσουν στην απογοήτευση, στην απελπισία μια ολόκληρη κοινωνία, μια ολόκληρη χώρα , έναν ολόκληρο κόσμο, δε στερούνται ικανοτήτων, δε στερούνται γνώσεων, δε στερούνται δυνατοτήτων, δε στερούνται σοφίας, όλοι αυτοί ,που είναι στις φυλακές μέσα,  δεν είναι άνθρωποι που τους έλειψε το μυαλό, ούτε είναι άνθρωποι χωρίς πτυχίο, θα δει κανείς και μορφωμένους και αξιωματούχους και ανθρώπους πολυδιαβασμένους και μερικές φορές σας πληροφορώ μερικοί είναι πανεπιστήμονες στην κυριολεξία, έχουν απίστευτες γνώσεις και απίστευτη ευφυΐα και απίστευτη εξυπνάδα.

Το πρόβλημα του ανθρώπου είναι πως θα διαχειριστεί το χάρισμα, το οποίο έχει. Πως θα διαχειριστεί τα χαρίσματα, τα οποία έχει και αν θα καταφέρει να παραμείνει σεμνός, ταπεινός, συνετός, προσγειωμένος και αφιερωμένος στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη των αδελφών του. Κι αυτό είναι ένα αγώνισμα μιας ζωής. Μπορεί να αγωνίζεσαι πέντε, δέκα, είκοσι, εικοσιπέντε, τριάντα, σαράντα, πενήντα χρόνια και να αρκεί μια στιγμή για να γκρεμίσεις τα πάντα αν δεν προσέξεις, μπορεί να αρκεί μία στιγμή για να καταστρέψει κανείς τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Η Αγία Αικατερίνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, τίμησε τα χαρίσματα της, τίμησε αν θέλετε τα διαβάσματά της, τίμησε τους κόπους της, τίμησε το μυαλό που της έδωσε  ο Θεός, τίμησε την ευφυΐα της, τίμησε την ομορφιά της, τίμησε τη χάρη της, τίμησε την εξυπνάδα της, τίμησε την ετοιμολογία της και την αρχοντιά ῍της».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος και ευλογών στην Ιερά Αγρυπνία, που τελέσθηκε στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας για την εορτή της Αγίας Αικατερίνης.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής του Θεβαδίστου Όρους Σινά, το οποίο εδρεύει στην Τραγάνα Λοκρίδος.

Στον Όρθρο και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστη συγχοροστατών και συμπροσευχόμενος, ο πολιός Γέροντας Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), ενώ του χορού των ιεροψαλτών προέστη ο πολιός Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης εκ της πόλεως της Αταλάντης κ. Νικόλαος Σαμαρτζής 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Αγία Αικατερίνη και υπογράμμισε τα διακριτικά μεταξύ της αληθούς και της ψευδούς γνώσεως.

Ο κ. Συμεών μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το πρόσωπο της Αγίας Αικατερίνης είναι ένα παράδειγμα και πρόταγμα και πρότυπο για να δούμε ποια είναι η αληθής γνώση. Η αληθής γνώση ταυτίζεται με την αγάπη και βλέπουμε από την εμπειρία της ζωής μας ότι όσο πιο πολύ γνωρίζεις κάποιον τόσο πιο πολύ τον αγαπάς. Το μυστικό της αληθούς και της ψευδούς γνώσης είναι η αγάπη και η ταπεινότητα».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός με συγκίνηση ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την αγάπη του και την στήριξή του στο έργο του Κέντρου και τον σεβασμό προς το πρόσωπό του.

Επίσης ο κ. Συμεών τέλεσε Παράκληση και Δέηση υπέρ της νεολαίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και υπέρ του νεανικού και κατηχητικού έργου της τοπικής Εκκλησίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης του ομωνύμου Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των αναρίθμητων πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας,  οι Δήμαρχοι: Στυλίδος, κ. Βιργινία Στεργίου και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Έμυ Αργυροπούλου, ο  Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ