Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο όσιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος.

π. Εμμανουήλ Γιαννούλης:

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο όσιος γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος


Έκδοση: Επτάλοφος

           Μαρτυρίες και στοιχεία για τη συνάντηση και πνευματική συμπόρευση δυό μεγάλων μορφών της εκκλησίας μας, των αγίων Νεκταρίου Αιγίνης και Φιλοθέου Ζερβάκου μας προσφέρει ο συγγραφέας π. Εμμανουήλ Γιαννούλης.

           Οι δυό εξέχουσες μορφές της σύγχρονης Εκκλησίας μας είναι πολύ καλώς γνωστές στο κοινό της πίστεώς μας. Η αγιοκατάταξή τους απηχεί αυτόν ακριβώς τον σεβασμό και την αγάπη του κοινού. Η προκείμενη έκδοση όμως διαφέρει εντελώς από τις συνηθισμένες  βιογραφίες αγίων. Πρώτον, έχουμε την αψευδή εικόνα της κοινής πνευματικής πορείας, αφού ο π. Φιλόθεος υπήρξε πνευματικό τέκνο του αγίου Νεκταρίου, και ο συγγραφέας του προκειμένου βιβλίου πνευματικό τέκνο του αγ. Φιλοθέου. Έχουμε συνεπώς εδώ ένα σπουδαίο τεκμήριο της άνωθεν ευλογίας, μιαν ιερή αλυσίδα.  
 

           Η προκείμενη έκδοση περιλαμβάνει  δεκάδες τεκμήρια και φωτογραφίες, έτσι ώστε ο αναγνώστης να παρακολουθεί την ιστορία των αγίων και τη σχέση τους. Εκτός αυτών όμως, η έκδοση περιλαμβάνει ιστορικές καταγραφές, που βοηθούν τον αναγνώστη να μην μένει στο επίπεδο της πληροφόρησης αλλά να συμμετέχει πνευματικά στον αγώνα των πρωταγωνιστών.
           Ο Άγιος Νεκτάριος, τον τάφο του οποίου μου δόθηκε το χάρισμα να προσκυνήσω πριν δεκαετίες και να αισθανθώ την ευλογία του εκεί, είναι ένα θαύμα της εποχής μας. Καταδιωγμένος από το κατεστημένο της τότε εκκλησίας, πέρασε τον βίο του όχι αντεπιτιθέμενος, όχι απαντώντας, όχι δικαιολογούμενος, αλλά ευλογώντας και ευχόμενος. Έτσι ώστε και διώκτες του να ζητήσουν από αυτόν συγχώρεση. Πώς να μη ζητούμε κι εμείς σήμερα την ευλογία του. Πώς να μη βλέπουμε τα έργα του: τον Άγ. Ιερώνυμο Αιγίνης, τον Άγ. Φιλόθεο Ζερβάκο και τόσους άλλους.     
          
Κριτικά σχόλια του Παναγιώτη Δρακόπουλου
Περισσότερες Πληροφορίες