Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η ΚΑΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΓΙΟ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΡΗΓΙΝΟ.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 το εσπέρας στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, ετελέσθη, τηρουμένων των νέων μέτρων υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό covid-19, ιερά αργρυπνία, προεξάρχοντος του Θεοφίλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, των Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου-Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊσταμένου της Ενορίας και των Διακ. Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας αναφορά στην προσωπικότητα του Αγίου Ρηγίνου, ο οποίος εποίμανε, ως Επίσκοπος την Νήσο Σκόπελο και καθαγίασε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη με το υπέρ Χριστού Μαρτύριο του εκεί και τον ακτινοβολούντα ευλογίες και θαύματα τάφο του και άφησε παρακαταθήκη προς όλες τις γενεές των χριστιανών την τήρηση της ορθόδοξης χριστιανικής Πίστεως.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην μεγάλη πανήγυρη της Σκοπέλου, στην οποία κάθε χρόνο ο Ποιμενάρχης μας με τον ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον ευσεβή Λαό των Βορείων Σποράδων συνεορτάζουν με λαμπρότητα τον προστάτη τους, γεγονός που φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο, για τη συμμετοχή του στην εορτή, που πηγάζει από τη βαθεία του ευλάβεια προς τον Άγιο Ρηγίνο, στις πανηγύρεις του Οποίου, ο Θεοφιλέστατος, συμμετείχε ανελλιπώς από Διάκονος ακόμη.

Έπειτα, ο Θεοφιλέστατος αντευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και γέροντά του για την παραχώρηση της προεδρίας της Θείας Ευχαριστίας κατά την ιερά αγρυπνία και την αγαπητική παρουσία του στη ζωή του.

Εν συνεχεία, ο Αρχιερείς ευλόγησαν εόρτια κόλλυβα επί τη μνήμη του Αγίου Ρηγίνου.

Στην ιερά αγρυπνία έψαλλαν θαυμάσια οι Αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ελευθέριος Πνευματικός-Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Χριστοφόρου Βαθέος και Διευθυντής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες» και κ. Σταύρος Καλαφάτης-Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος. ενώ οι ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm) και από το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας: https://www.youtube.com/watch?v=4EU9boQFLTE

Παράλληλα, στη Νήσο Σκόπελο, με κέντρο τον Ι. Ναό της Μονής Αγίου Ρηγίνου, ετελέσθησαν ο πανηγυρικός Εσπερινός και την κυριώνυμη, 25 Φεβρουαρίου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τους Εφημερίους των Ενοριών της χώρας Σκοπέλου, με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σκοπέλου Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κασσανδριανό, ο οποίος πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ανέγνωσε την κάτωθι Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας:

 

Προς

Τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

της Νήσου Σκοπέλου.

Αγαπητοί μου αδελφοί και συλλειτουργοί,

Εντιμότατοι άρχοντες και ευλογημένοι μου χριστιανοί

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

      

Η ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, του προστάτου και πολιούχου της πανευφήμου Νήσου μας Σκοπέλου, μου δίνει την πολύτιμη ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας προκειμένου να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ για την εορτή.

Δυστυχώς, εφέτος, λόγω των ισχυόντων μέτρων για τον περιορισμό της εξαπλώσεως του κορωνοιού, δεν έχω την ευλογημένη ευκαιρία να είμαι μαζί σας, για να συνεορτάσω, όπως κάθε χρόνο, τον Άγιο στο Μοναστήρι μας, όπου και ο τάφος του, αλλά και να δεηθώ μαζί σας λιτανευτικά για τους απανταχού Σκοπελίτες και για όλο τον κόσμο στο γιοφύρι, τον τόπο του μαρτυρίου του.

Ωστόσο, νοερά θα είμαι παρών και είναι βέβαιο πως θα συναντηθούμε, με την χάρη του Θεού, στην Θεία Λειτουργία, αφού κι εμείς εδώ στην έδρα της Ιεράς μας Μητροπόλεως θα τιμήσουμε λειτουργικά τον άγιό μας.

Σας παρακαλώ, να μας θυμηθείτε στις προσευχές σας, όπως και η ταπεινότης μου καθημερινά και αδιάκοπα μνημονεύει του ιερού Κλήρου, του ευσεβούς Λαού και των ιερών Μοναστηρίων, (μεταξύ των οποίων και του Αγίου Ρηγίνου), των ιερών Προσκυνημάτων και των ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων!

Εύχομαι ο Άγιος Ιερομάρτυς Ρηγίνος, ο θαυματουργός, να συνεχίσει να είναι ακοίμητος φρουρός και προστάτης της Νήσου, αλλά και ολοκλήρου της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Να χαρίζει σε όλους την εκπλήρωση των προς σωτηρίαν αιτημάτων και να δέεται να αξιωθούμε άπαντες να κληρονομήσουμε την ουράνια Βασιλεία!

Μακάρι, όλοι μας να κρατήσουμε, στην δύσκολη εποχή μας, ανόθευτη και κρυστάλλινη την πίστη της αγίας μας Εκκλησίας, για την οποία αγωνίσθηκε και θυσιάσθηκε ο άγιος? την αγάπη μας προς τον αξιολάτρευτο Κύριό μας και τον μόνο αληθινό Θεό, τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό! Αλλά και την μεταξύ μας αγάπη να διασώσουμε και να καλλιεργήσουμε, αντιστεκόμενοι στο πνεύμα της δήθεν νέας εποχής, αλλά στην πραγματικότητα τόσο παλαιάς, όσο παλαιά είναι και η αμαρτία. Τι θέλει αυτό το πνεύμα; Να χωρίσει τον άνθρωπο από τον Θεό και την Εκκλησία και να τον απομονώσει, τάχα για το καλό του, από τους συνανθρώπους του. Δεν επιθυμεί την κοινωνία των ανθρώπων, μισεί τον Θεάνθρωπο και προωθεί δι’ όλων των μέσων τον ανθρωπο-θεό! Αλλά ζωή, χωρίς πίστη αληθινή και αγάπη, δεν είναι ζωή, είναι κόλαση!

Σας χαιρετώ τον καθένα και την καθεμία προσωπικά και σας παρέχω από την καρδιά μου την αρχιερατική μου ευλογία με την ευχή τα χρόνια σας να είναι πολλά και ευλογημένα! Ιδιαίτερα εύχομαι σε όσους και όσες έχουν την ονομαστική τους εορτή, μεταξύ των οποίων, επιτρέψατέ μου να διακρίνω τον συντοπίτη σας αρχιμανδρίτη π. Ρηγίνο, που ιδιαιτέρως αγαπά τον Άγιο και γι’ αυτό εζήτησε κατά τη μοναχική του κουρά να λάβει το όνομά του.

Ασπάζομαι εγκάρδια και όλους τους Ιερείς του Θεού του Υψίστου, λέγων το «ο Χριστός εν τω μέσω ημών!»

Μακάρι, καλά μου παιδιά, ο πανάγαθος Θεός να συγχωρήσει τις πολλές μας αμαρτίες και, αφού μας απαλλάξει από την δοκιμασία της πανδημίας, να μας δώσει την ευκαιρία να ιδωθούμε και από κοντά, γιατί, αλήθεια σας το λέγω, πολύ σας επεθύμησα!

Καλό Τριώδιο και καλό Πάσχα!

 Με πατρική αγάπη και στοργή,

ταπεινός προσκυνητής του αγίου και θερμός ευχέτης σας

 Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΑΣ

 

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος