Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Σεβασμιώτατος: « Ο Όσιος Παΐσιος ο άγιος των αμαρτωλών και των ταλαιπωρημένων, είναι ο Μέγας Αντώνιος του 20ου αιώνος». Φωτό - Video.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου η ιερά μνήμη του Οικουμενικού και λαοφιλούς αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στην καρδιά της Μητροπόλεως μας, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

            Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, πλαισιούμενος από πλειάδος Ιερέων της Μητροπόλεως. Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και πολλοί Ιερείς με τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της πόλεως, καθώς και μεγάλο  πλήθος ευσεβών πιστών κάθε ηλικίας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί είχαν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό, δείχνοντας την ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη τους  προς τον μεγάλο άγιο της εποχής μας.
            Τους ύμνους του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας απέδωσαν θαυμάσια δύο Βυζαντινοί χοροί, αποτελούμενοι από τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημήτριο Μαντέ εκ δεξιών, ενώ στο αριστερό αναλόγιο έψαλλε χορός νέων, μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας « Γερμανός ο Μελωδός», υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου και Διευθυντού αυτής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
          Κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών εψάλησαν το απολυτίκιο και το μεγαλυνάριο του αγίου, ποιήματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.
            Ιδιαίτερη ευλογία δε αποτέλεσε, ότι ετέθη προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών το επανωφόριο του αγίου, το οποίο έδωκε ο ίδιος στον Ποιμενάρχη μας σε μια από τις πολλές συναντήσεις τους στο Άγιον όρος.
            Την λαμπρή Θεία Λειτουργία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά και χιλιάδες ακόμη πιστοί, όπου γης, μέσω του τηλεοπτικού Σταθμού «STAR Κεντρικής Ελλάδος», το οποίο μετέδιδε απευθείας και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «89, 4 fm».
          Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, κατόπιν προτροπής του Ποιμενάρχου μας ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνασταντίνος Βάγιας, Εφημέριος της Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου, συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, ανέγνωσε Θείο Λόγο για την μεγάλη και αγιασμένη προσωπικότητα του συγχρόνου αγίου μας, τον οποίο χαρακτήρισε ως: «αυθεντικό άνθρωπο, αγωνιστή μοναχό και προφήτη, απόστολο και παρηγορητή μέσα στον κόσμο».
          Προ της απολύσεως της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση αναφέρθηκε στον Μεγάλο και Παγκόσμιο άγιο Παΐσιο αναφέροντας γεγονότα και περιστατικά από την πολυετή γνωριμία τους και την πνευματική συναναστροφή τους στο Άγιον όρος. Μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας ονόμασε τον π. Παΐσιο ως τον άγιο που η καρδιά του καιγόταν από αγάπη υπέρ πάσης της κτίσεως.
          Χαρακτηριστικά ανέφερε:
          «Υπογράφω με όλη μου την ψυχή αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, ότι τόσο μεγάλο και δυναμικό άγιο σε όλο το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας δε ξανασυνάντησα. Ο π. Παΐσιος είναι ο Μέγας Αντώνιος του 20 αιώνος.
          Ο Θεός για άλλη μια φορά μέσα από τον π. Παΐσιο έδειξε την αγάπη του στον κόσμο. Ποτέ δε πρέπει να απογοητευόμαστε για ότι συμβαίνει μέσα στον κόσμο, διότι έχουμε τους αγίους μας πρεσβευτάς. Επιπλέον όμως, τους συγχρόνους αγίους τους έχουμε κήρυκας της δυνάμεως του Θεού, οι οποίοι φωνάζουν: « Να! υπάρχει η Χάρις και η Δύναμις του Θεού μέσα στην Εκκλησία». Οι άγιοι είναι η απόδειξη της Αγάπης του Θεού.
          Όλος ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα πανηγυρίζει τη μνήμη του. Όλες οι Εκκλησίες έχουν εικόνα του. Τον αγάπησε γρήγορα όλη η οικουμένη, διότι αγάπησε τον Θεό, τον άνθρωπο και όλη την κτίση.
          Μιλούσε με τα πουλιά, τα φίδια και με όλα τα ζώα,  τους έδειχνε αγάπη κι εκείνα φιλικά ανταποκρινόταν, διότι στο πρόσωπό του έβλεπαν τον Κύριο δημιουργό τους. Ιδιαίτερα όμως αγαπούσε τους αμαρτωλούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Δεχόταν με αγάπη ανεξαιρέτως όλο τον κόσμο και μιλούσε με παραδείγματα. Τα λόγια του ήταν «Ευαγγέλιο» που απάλυναν τον πόνο και  θεράπευαν την ψυχή των ανθρώπων.
          Η Φθιώτιδα εγνώρισε τον όσιο Παΐσιο ως στρατιώτη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην πόλη της Μακρακώμης εκεί που εμείς τώρα ανεγείρουμε Ναό εις τιμήν και μνήμην του ονόματός του.
          Ευχηθείτε αδελφοί μου, ο όσιος Παΐσιος να περιφρουρεί και να διαφυλάττει τη νεολαία μας που τόσο πολύ αγαπούσε, να την βοηθά και να τη φωτίζει να γνωρίσει και να ζήσει το θέλημα του Θεού. Εις δε στους Διαβιβαστάς, στον Ταξίαρχο, στους Αξιωματικούς και οπλίτας, εύχομαι να έχετε την ευλογία του προστάτου σας οσίου Παϊσίου και να κατευθύνει τα βήματά σας στο σωστό δρόμο για την υπεράσπιση της γλυκειάς μας Πατρίδος, της Ελλάδος. Χρόνια Πολλά σε όλους».
          Ακολούθησε η αρτοκλασία υπέρ υγείας την οποία προσέφερε ο 36ος Λόχος Διαβιβάσεων.
          Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης μας εις ανάμνησιν της ημέρας προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον απερχόμενο π. Νικόλαο Κατσαρέλη, ο οποίος υπηρέτησε στην Ιερά Μητροπόλή μας επί 12 έτη ως Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λαμίας και κατόπιν ηθελημένου αιτήματός του, κατετάγη στο Σώμα Θρησκευτικού του Ελληνικού Στρατού, υπηρετών εν ευθέτω χρόνω ως Στρατιωτικός Ιερεύς στην Ξάνθη.
          Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού  «STAR Κεντρικής Ελλάδος», κ. Γεώργιο Σιμόπουλο και τους συνεργάτες του για την παγκόσμια απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας, συνεχάρη τους δύο Πρωτοψάλτες για την άρτια και μελίρρυτη απόδοση των ύμνων καθώς και όλους τους πιστούς για την αγάπη τους προς τον όσιο Παΐσιο και την ευλαβική τους στάση και συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία.
          Κατά την διανομή του αντιδώρου και του άρτου σε όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου προσεφέρθη και ένα εικονάκι του οσίου Παϊσίου, στο πίσω μέρος του οποίου αναγράφονται τα εξής λόγια του:
          «Μη στεναχωριέστε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαθεί, διότι είναι το προπύργιο της Ορθοδοξίας. Είναι στα χέρια του Θεού, ο οποίος την προστατεύει σκανδαλωδώς. Κάθε φορά που κινδυνεύει να χαθεί, κάτι κάνει την τελευταία στιγμή και την σώζει» (Άγιος Παΐσιος)
            Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού  Μητροπολιτικού Ναού  στο φιλόξενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, προς τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της πόλεως κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε τις πατρικές του συμβουλές και ευχές προς τους Εκκλησιαστικούς επιτρόπους να συνεχίσουν το έργο προσφοράς τους στις Ενορίες με Εκκλησιαστικό πνεύμα, πνεύμα συνεργασίας και διαφάνειας προς Δόξαν Θεού και οικοδομή των πιστών της Εκκλησίας.
          Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλος, ο Διοικητής της 63 ΜΕ Συνταγματάρχης ΔΒ Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης ΔΒ Ευάγγελος Κραββαρίτης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.
Φωτό imfth και Δημήτριος Ανάγνου