Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ο Εσπερινός του Ελευθερωτού της Καστοριάς Αγίου Μηνά (ΦΩΤΟ).



Ξεκίνησαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εορτασμοί για τον Πολιούχο και Ελευθερωτή της Καστοριάς Άγιο Μηνά τον θαυματουργό, με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ναό του Πολιούχου.
Η Καστοριά τιμά και εορτάζει μαζί και με άλλες πόλεις στην Ελλάδα τον καβαλάρη Άγιο Μηνά αλλά και πανηγυρίζει την απελευθέρωση της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό, στις 11 Νοεμβρίου 1912.
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με την παρουσία πλειάδος Κληρικών, των αρχόντων του τόπου και εκατοντάδων Καστοριανών.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιλίου για την αποδοχή της πρόσκλησης να συμμετέχει και να συμπανηγυρίζει με τους Καστοριείς τον Ελευθερωτή τους Άγιο και του ευχήθηκε να του χαρίζει την υγεία αλλά και να προστρέχει γοργά σε κάθε αίτημά του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον ακρίτα Επίσκοπο της Καστοριάς και ξεκίνησε την ομιλία του με ένα γεγονός που περιγράφει τη γνωριμία του με τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, πριν από πολλά χρόνια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αυριανό ευαγγελικό ανάγνωσμα και ανέλυσε τον στίχο «πυρ ήλθον βαλείν επί της γης και τι θέλω ει ήδη ανήφθη».
Το πυρ για το οποίο μίλησε ο Χριστός δεν έχει σχέση με κοινωνικές αλλαγές σ’ αυτόν τον κόσμο αλλά αναφερόταν στο πυρ του Αγίου Πνεύματος που θα δημιουργούσε τη μέρα της Πεντηκοστής στην Εκκλησία, με τη θυσία Του, την αγάπη Του, με την πρόσκλησή Του να πορευθούν προς Αυτόν, όλοι όσοι είχαν ανάγκη ανάπαυσης και καταλλαγής.
Αυτό το πυρ μεταδόθηκε από τους μαθητές Του και αυτή η πνοή μέσω του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, πρέπει να διακατέχει τους ανθρώπους, όπως και τότε τον Άγιο Μηνά, διότι αυτή η πνοή χαρίτωνε τη ζωή του και τον οδήγησε στο μαρτύριο για την αλήθεια του Χριστού και της Εκκλησίας Του.
Έτσι, και οι κάτοικοι της πόλεώς αυτής, ένιωσαν την πνοή αυτή με την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό αναίμακτα.
Και όλοι εμείς, που ήρθαμε να προσκυνήσουμε, να τιμήσουμε και να ζητήσουμε τη χάρη του, οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό πυρ, αυτή την πνοή της διδασκαλίας του Χριστού στον σύγχρονο κόσμο, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας.