Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πανηγυρίζει το «Άγιο Όρος» της Πολωνίας.


Άρχισαν σήμερα οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο Όρος Γκραμπάρκα, που είναι περισσότερο γνωστό ως το Άγιον Όρος της Πολωνίας, για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κατά το παλαιό ημερολόγιο. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έχουν ως επίκεντρο την ομώνυμη Ιερά Μονή, που αριθμεί 25 μοναχές.

Συγκεκριμένα σήμερα (Πέμπτη) το απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός με τον όρθρο (κατά το σλαβονικό τυπικό), προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας καί πάσης Πολωνίας κ. Σάββα. Συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, καθώς και οι Πολωνοί Αρχιερείς Λούμπλιν και Χέλμ κ. Άβελ, Μπιαλιστόκ και Γκντάνσκ κ. Ιάκωβος, Σούπρασλ κ. Γρηγόριος, Σεμιατίτσε κ. Γεώργιος και Πιέτρκουφ κ. Παΐσιος.

Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής Γκραμπάρκα αποτελεί πανπολωνικό προσκύνημα, στο οποίο συμμετέχουν ετησίως 70.000-90.000 πιστοί, που μεταβαίνουν επί τόπου με κάθε διαθέσιμο μεταφορικό μέσο. Μάλιστα, εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται πεζοί, περπατώντας πολλές ημέρες και διανύοντας μέχρι και 150 χιλιόμετρα με τα πόδια και διανυκτερεύοντας στο ύπαιθρο. Αποτελεί μάλιστα παλαιό έθιμο να κουβαλούν και να τοποθετούν ξύλινους σταυρούς, με αποτέλεσμα να αντικρύζει κανείς ένας δάσος από σταυρούς κάθε μεγέθους.

Κατά καιρούς στην ετήσια πανήγυρη της Γκραμπάρκα έλαβαν μέρος αρκετοί Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως οι μακαριστοί Αλεξανδρείας Πέτρος και Αθηνών Χριστόδουλος, ενώ πέρυσι των εορτών προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Μεγάλο γεγονός για τα τοπικά δεδομένα αποτελεί η συμμετοχή στην εφετινή πανήγυρη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, εξοχοτάτου κ. Bronislaw Komorowski. H συμμετοχή του πρώτου πολίτη της χώρας αποκτά μεγάλη σημασία, όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη στην ιστορία της Ορθόδοξίας στην Πολωνία αλλά και διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας είναι μειονοτική, αριθμώντας μόλις το 3% του πληθυμού της χώρας, που στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι ρωμαιοκαθολική.