Την 29ην Αυγούστου ε.ε. η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την μνήμη της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και η πόλις της Ξάνθης τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο της. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, θα τελεσθούν σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:
Κυριακή 28η Αυγούστου 2011
Ώρα 19:00 : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
Ώρα 20:30 : Εκκίνηση Ιεράς Λιτανείας.
Ώρα 21:00 : Αρτοκλασία και εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου της
Εορτής εις την Κεντρικήν Πλατείαν.
Δευτέρα 29η Αυγούστου 2011
Ώρα 07:00 - 10:30. Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Τις ως άνω Ιερές Ακολουθίες θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ, Πολυανής και Κιλκισίου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ.
Η συμμετοχή του φιλοχρίστου λαού τόσο στις Ιερές ακολουθίες όσο και στην λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Πολιούχου αποτελεί χρέος προς τον Προστάτη Άγιο μας και έκφραση ευγνωμοσύνης για τις προς Κύριον πρεσβείες Του.
Η πρώτη μέχρι σήμερα γνωστή μαρτυρία για το μητροπολιτικό ναό του Τιμίου Προδρόμου ανάγεται στα τέλη του 16ου αιώνα, ενώ μια δεύτερη στο έτος 1602. Για το επόμενο χρονικό διάστημα οι πηγές σιωπούν μέχρι το έτος 1809, όταν σε επιστολή του μητροπολίτου Ξάνθης Σεραφείμ προς τη μονή Βατοπεδίου με ημερομηνία 18 Μαΐου του έτους αυτού, αναφέρεται ότι ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Δεν είναι γνωστό αν εν τω μεταξύ επισκευάστηκε, όμως θα πρέπει να κατέπεσε από τους σεισμούς του 1829. Ο σημερινός ναός ανοικοδομήθηκε το 1839, όπως φαίνεται από δύο ανάγλυφες επιγραφές που βρίσκονται εξωτερικά στον ανατολικό και δυτικό τοίχο. Ανοικοδομήθηκε χάρη στις προσπάθειες του Μητροπολίτη Ευγενίου, ενώ η επιτύμβια επιγραφή που βρίσκεται στο νότιο τοίχο αναφέρεται στο έργο του μητροπολίτη αυτού. Ο ναός είναι μια τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική (το κεντρικό κλίτος αφιερωμένο στο Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου, το βόρειο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το νότιο στο νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις). Από τις εικόνες του σύγχρονου τέμπλου ξεχωρίζουν αυτές του Γενεσίου του Προδρόμου, έργο του αγιορείτη αγιογράφου Ιωάσαφ(1842) και της Σύναξης των Δώδεκα Αποστόλων, αφιερωμένη από τον πρόκριτο της πόλης Κωνσταντίνο Γρηγορίου Ματσίνη, το 1857.
Η Ιστορία του Ιερού Ναού είναι από http://www.cityofxanthi.gr/