Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ιερισσού Θεόκλητος: «Ζωή χωρίς Χριστό είναι κτίριο χωρίς θεμέλιο!»

Ἐκ τῆς ιστοσελίδος romfea

Μια μέρα πριν το Πάσχα του Καλοκαιριού, τη Γιορτή της Παντάνασσας Μητέρας του Κυρίου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος ακολουθούμενος από τον Διάκονό του π. Νικόλαο Τσεπίση, επεσκέφθη την Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρδαμερίου, το λίκνο, δηλαδή, της υπ' αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως που αποτυπώνεται μάλιστα και στη φήμη του Επισκόπου και στην ονομασία της Μητροπόλεως μέχρι και σήμερα!

Τον υπεδέχθη ο καλός Εφημέριος της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Κυραλάκης μαζί με όλα τα πνευματικά του παιδιά που κατοικούν στο ιστορικό Αρδαμέρι.

Επικεφαλής του ευλογημένου Λαού ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και τ. Υπουργός κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο τοπικός Πρόεδρος κ. Δημήτριος Δαδάλας.

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στο ποίμνιό του μιλώντας από καρδιάς, σαν σε φίλους και αδελφούς, σαν να μιλούσε στις ρίζες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου που βλάστησαν από τον ιερό αυτό τόπο και διατήρησαν μέχρι σήμερα τη φυλλωσιά και τα ζείδωρα νάματα και τους καρπούς της πίστεως στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας.

Αναφερθείς αρχικώς επ' ελάχιστον στη αναμενόμενη αυριανή μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, ώθησε τα πνευματικά του παιδιά με καθαρά χείλη και καρδιές να αξιωθούν να προσκυνήσουν τη χάρη Της. Όμως εστίασε διεξοδικά στην αναγνωσθείσα Αποστολική Περικοπή από την Α' προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και μάλιστα στάθηκε στο λόγιό του: «Θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ός εστιν Ιησούς Χριστός», δηλαδή, «Θεμέλιο άλλο στη ζωή του κανείς δεν μπορεί να θέσει, εκτός από Εκείνον που τέθηκε θεμέλιο και ρίζα του κόσμου και του ανθρώπου, και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός» (Α' Κορ. γ' 11)!

Ο λόγος, λοιπόν, μεταφορικά για τη θεμελίωση της ζωής κάθε ανθρώπου. Πολλά "θεμέλια", είπε ο Σεβασμιώτατος, παρουσιάζονται μπροστά από τον άνθρωπο ως επιλογές για να τα θέσει σαν ρίζα και βάση στη ζωή του. Η υλική ευημερία και το χρήμα, η γνώση, η επιστήμη και η τεχνολογία, η λαγνεία για την εξουσία κα κυρίως για τον νέο άνθρωπο η πηγή της ηδονής! Να όμως, συνέχισε ο ομιλητής, που μόνα τους αυτά τα "θεμέλια" χωρίς Θεό πολλάκις αποβαίνουν όχι μόνο επικίνδυνα για τον άνθρωπο και ολάκερη την κτίση, αλλά φθάνουν μέχρι το σημείο να διαστρέψουν κι αυτήν του την υπόσταση και μοναδική του ταυτότητα και ποιότητα...

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε τη μαρτυρία και το απόσταγμα της κατά Χριστόν ζωής στο εκκλησίασμα λέγοντας: «Ζωή χωρίς Χριστό είναι κτίριο χωρίς θεμέλια, είναι ανωδομή χωρίς υποδομή, είναι παράδειγμα δοκιμασμένο και αποτυχημένο, νύχτα ζοφερή με "ενάντιον τον άνεμον", κατά τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή. Κι όταν λέμε πως ο Χριστός πρέπει να μπει θεμέλιο της ζωής μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, εννοούμε ότι η χριστιανική μας ταυτότητα και ιδιότητα θα διαποτίζει κάθε λεπτομέρεια του "είναι" μας και των επιλογών μας σε κάθε στιγμή της πορείας μας. Το πνεύμα το χριστιανικό είναι φιλάνθρωπο, ανακαινιστικό, προοδευτικό και αναστάσιμο. Περιβάλλει τον άνθρωπο με το συναίσθημα της ασφάλειας στην καθημερινή πορεία του, πληρώνει τον κόσμο με κοινωνική γαλήνη και ειρήνη και κυρίως χαρίζει εσωτερική ευστάθεια και αρμονική συνύπαρξη με τον άλλο, με τον αδελφό, όποιος κι αν είναι!

Πέρανε δε τον λόγο του ο Επίσκοπος παρακαλώντας το εκκλησίασμα να επενδύσει τα εσώψυχά του με Χριστό, φορώντας τον Χριστό, ενδυόμενο τον Χριστό, κάνοντας υπακοή στο άγιο θέλημά Του! Για να ζήσει ο κόσμος»!

Η Ενορία του Αρδαμερίου τιμώντας την δεκαετή διαποιμάνση της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Σεβ. Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, του προσέφερε ένα πολύτιμο εγκόλπιο που αναπαριστά την Κυρία Θεοτόκο ως φλεγομένη και μη καιομένη βάτο, όμοια με εκείνη που απήλαυσε ο Μωϋσής στο Όρος Σινά! Και τούτο για να του ευχηθεί να αναλίσκεται ως λαμπάδα για το ποίμνιο του, λαμπερή μεν και φωτεινή, αλλά ανάλωτη δε! Προς τούτο τον προσεφώνησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτριος Δαδάλας και το εξ Αρδαμερίου πνευματικό του τέκνο κ. Χρήστος Καναρόπουλος.

Συγκινημένος ο κ. Θεόκλητος ανταπέδωσε λέγοντας: «Σας προσφέρω την καρδιά μου, δώστε μου το χέρι Σας!».

Το αναλόγιο ετίμησε ο ρέκτης της βυζαντινής μουσικής κ. Τριαντάφυλλος Καμψιάδης που εκάλλυνε με την τέχνη του ψυχές και συνειδήσεις!

Φωτό: Βασίλης Κωνσταντόπουλος.

για όλες τις φωτογραφίες:  Εδώ