Την Παναγία την Βηματάρισσα τιμά ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Πειραιώς το Σαββατοκύριακο της Διακαινησίμου (30 Απριλίου - 1η Μαΐου), αφού την εβδομάδα αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα τιμάται η Θεοτόκος, που είδε τον υιό της και υιό του Θεού να σταυρώνεται και να ανασταίνεται!
Το Σάββατο 31 Απριλίου θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός στις 8.30 μ.μ., και θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.
Ενωρίτερα στις 6.00 μ.μ. θα ψαλεί η παράκληση προς τιμήν της.
Την Κυριακή του Θωμά, 1η Μαΐου, θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Θα ακολουθήσει και Β´ Θεία Λειτουργία.
Το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. θα ακολουθήσει Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς την Παναγία την Βηματάρισσα.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και ιδιαιτέρως ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς υποδέχθηκαν το γνήσιο αντίγραφο της θαυματουργού εφέστιας εικόνος της «Παναγίας Βηματάρισσας» από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, που ενθρονίστηκε μόνιμα στο Ναό στις 28 Νοεμβρίου του 2019.
Η Παναγία Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος, στο Καθολικό της Μονής.
Την Ιερά Εικόνα είχε κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μόνης Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και την είχε υποδεχθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο κλήρος της Μητροπόλεως και πλήθος πιστών.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑΣ
Η εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας, βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος στο καθολικό της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, και σχετίζεται με την εξής παράδοση.
Τον 10ο αιώνα, κατά τη διάρκεια επιδρομής των Αράβων στη Μονή, ο ιεροδιάκονος Σάββας, βηματάρης τότε, πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο πηγάδι του ιερού βήματος την εικόνα και το σταυρό του Μ. Κωνσταντίνου, τοποθετώντας μπροστά τους και μία αναμμένη λαμπάδα. Οι Άραβες λεηλάτησαν τη Μονή και ο ιεροδιάκονος Σάββας μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Κρήτη, απ’ όπου ελευθερώθηκε μετά από εβδομήντα χρόνια και επέστρεψε σ’ αυτήν. Οι νέοι μοναχοί, που δεν γνώριζαν τίποτε για τα κρυμμένα κειμήλια, άνοιξαν, με υπόδειξή του, το πηγάδι και βρήκαν την εικόνα και το σταυρό όρθια πάνω στο νερό και τη λαμπάδα ακόμη αναμμένη.
Η εικόνα αυτή λέγεται και «Κτητόρισσα», γιατί η ανεύρεσή της έγινε την εποχή των τριών κτητόρων της Μονής, Αθανασίου, Νικολάου και Αντωνίου. Σε ανάμνηση μάλιστα του θαύματος εκείνου ψάλλεται παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο κάθε Δευτέρα εσπέρας, και κάθε Τρίτη τελείται στο καθολικό θεία λειτουργία.