Πανηγυρικά και μεγαλόπρεπα, συνάμα όμως λιτά κι απέριττα, χωρίς δυστυχώς τον παλμό της συμμετοχής του Αιγιώτικου λαού στον πάνδημο εορτασμό της ιστορικής τοπικής εορτής, γιόρτασε η πόλη του Αιγίου την επέτειο για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, με την τιμητική παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου να επενδύει το ιστορικό γεγονός με την λαμπρότητα και το κύρος του αξιώματός του.
Στο ίδιο λιτό αλλά εθνικά υπερήφανο πνεύμα της εκδήλωσης κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος διανύοντας το δεύτερο πλέον έτος της Ποιμαντορίας του, με καμάρι για τη γενέθλια πόλη του, το Αίγιο, παρά τις αντίξοες περιστάσεις, συνέβαλε με πατριωτική φλόγα, στο βαθμό που του αναλογούσε, στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, σε αγαστή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με την Περιφέρεια, τον Δήμο και την τοπική ΕΛ.ΑΣ., επιμένοντας χαρακτηριστικά στη σχολιαστική τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού.
Ας σημειωθεί ότι την παραμονή της επετείου, Δευτέρα 25η Ιανουαρίου στις 11π.μ., πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στο προαύλιο του Δημοτικού, Ιστορικού, Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου, όπου ο Μητροπολίτης μας τέλεσε Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ανδρέα Λόντου, δηλώνοντας πως ευχή και προσευχή του είναι του χρόνου να τιμηθεί η σημαντική αυτή εορτή, όπως της αξίζει, με την παρουσία όλων των Αιγιωτών.
Οι δηλώσεις του Ποιμενάρχη μας, ανήμερα της επετείου και μετά το τέλος της Δοξολογίας, στην οποία ο ίδιος προέστη, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, ήταν απλές, σύντομες, ευγενικές, μετρημένες αλλά και βαθυστόχαστες και μετέδωσαν μηνύματα ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς στην πατρίδα με πλοηγό το θαύμα της Επανάστασης του 1821.
Ο κ. Ιερώνυμος απηύθυνε αρχικά θερμό καλωσόρισμα στον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, υπουργό Εθνικής Άμυνας και εγκάρδιες ευχαριστίες για την τιμή και την απόφαση του ερχομού του στο Αίγιο και τη συμμετοχή του στη χαρά των Αιγιωτών, παρά τον φόρτο των αυξημένων του υποχρεώσεων και ευθυνών για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Δ. Καλογερόπουλο, για την άψογη διοργάνωση της σε-μνής τελετής της Δοξολογίας.
Αντιπαραβάλλοντας κατόπιν τη σκλαβιά του κατακτητή με τη «σκλαβιά» της πανδημίας, κάλεσε όλους σε κοινό προβληματισμό και δράση τονίζοντας: «Να ευχηθούμε σε όλους σας, μέσα από αυτή την πανδημία που ζούμε και κατακλύζει όλον τον κόσμο, ο καθένας να σκεφτεί τι μπορεί να προσφέρει ατομικά, έτσι ώστε να μπορούν να σωθούν οι ψυχές μας. Αυτό έπραξαν και οι ήρωες της Επανάστασης, αλλά και όλοι εκείνοι που έδωσαν την ίδια τη ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Εκείνοι που κάθισαν και σκέφτηκαν κι έστρωσαν σχέδια για το πώς θα ελευθερώσουν την Ελλάδα, για να έχουμε σήμερα μια ελεύθερη χώρα. Ίσως να νιώθουμε για λίγο… ΄΄σκλαβωμένοι΄΄ λόγω της πανδημίας, όμως με τη βοήθεια και την ενότητα, που δίδει ο ίδιος ο Θεός, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Και θα βγούμε νικητές».
Το μήνυμά του έκλεισε με μια αναλαμπή αισιοδοξίας, που η τοπική μας επέτειος εκπέμπει.
Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι, όπως τότε ο Θεός ευλόγησε τον Αγώνα, που πρωτοξεκίνησε από τη Συνέλευση της Βοστίτσας και δεν εγκατέλειψε την πατρίδα μας μέσα στη σκληρή δοκιμασία της σκλαβιάς 400 χρόνων, έτσι και σήμερα δεν θα την αφήσει αβοήθητη στις φουρτούνες, που αντιμετωπίζει το κλυδωνιζόμενο σκάφος της Ελλάδας μας.