Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Βατάτζεια 2020.

IMG-28f53a384d5cd29be3a2768f994d39bd-V

Επικείμενης της εορτής επί τη μνήμη του αγίου Ιωάννου Βατάτζη, του ελεήμονος βασιλέως, ο οποίος γεννήθηκε το 1193 στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, η τοπική Εκκλησία διοργάνωσε και φέτος, μέσα στα πλαίσια που παρέχουν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο «Βατάτζεια 2020», με εναρκτήρια εκδήλωση Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα: «Από τον Ιωάννη Βατάτζη στην απελευθέρωση της  Θράκης το 1920», στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, το εσπέρας της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου ε.ε.

Προσκεκλημένοι του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού ήταν ο Βουλευτής Α´ Αθηνών και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Θράκη: παρελθόν, παρόν και μέλλον», ο πολιτικός επιστήμων και συγγραφεύς Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα επίκαιρα μηνύματα του αγίου Ιωάννου Βατάτζη» και τέλος ο ιστορικός Ιωάννης Σαρσάκης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Από τους χρόνους του αγίου Ιωάννου Βατάτζη στο 1920. Συνοπτική ιστορική αναδρομή».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στην προσφώνησή του, και αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ άλλων, είπε: «Σεμνύνεται η αγιοτόκος πόλη του Διδυμοτείχου, διότι ο αυτοκράτορας της Νικαίας Ιωάννης Βατάτζης (1222-1254) «μετήλλαξε» τον επίγειο θρόνο της αυτοκρατορίας με τον Ουράνιο Θρόνο της αγιότητος. Δεν χρησιμοποίησε την εξουσία για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά θυσίασε τον εαυτό του στην υπηρεσία των υπηκόων του, στην διακονία της πίστεως, στην ευημερία της αυτοκρατορίας, με διπλωματικές και στρατιωτικές επιτυχίες. Προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στα ελληνικά γράμματα και κατέστη πρότυπο χριστιανού ηγεμόνος με τα έργα ευποιΐας και φιλαδελφίας».

Το Συμπόσιο παρηκολούθησαν ο Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης και ο Διοικητής της XVI  Μεραρχίας Υποστράτηγος Ιωάννης Βασιλάκης.

Το πρωί της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, επ’ ευκαιρία της μνήμης των τοπικών αγίων Οσιομάρτυρος Ιάκωβου του νέου και των μαθητών του Ιακώβου του Διακόνου και Διονυσίου του Μοναχού, οι οποίοι εμαρτύρησαν στις παρακείμενες οθωμανικές φυλακές του Διδυμοτείχου και ετελειώθησαν στην Αδριανούπολη την 1η Νοεμβρίου 1519. Τη Θεία Λειτουργία στο Κάστρο παρηκολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Βουλευτής Α´ Αθηνών Άγγελος Συρίγος και ικανοποιητικό εκκλησίασμα, το οποίο είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τα ιερά λείψανα των τιμωμένων αγίων.