Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο πόνος της Παναγίας την καθιστά οικεία προς όλους εμάς.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε εχθές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εκδήλωση «ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΝΑ ΘΕΟΥ».
Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χαβάτζας, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Αρχιεπίσκοπος στο προλογικό του σημείωμα για το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφέρει πως «κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν βρέθηκε να έχει ισχυρότερους δεσμούς με τον Θεό. Η Παναγία μας είναι εκείνη που ολόψυχα παρέδωσε σε Αυτόν, όχι μόνο το θέλημά της, αλλά και το καθαρό σώμα της για να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού. Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά την αποξένωσε από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αντίθετα μάλιστα, ο μεγάλος πόνος ενώπιον του σταυρωμένου Τέκνου της, την καθιστά απολύτως οικεία προς όλους εμάς. Στη μητρική παρουσία της Θεοτόκου προστρέχουμε και σήμερα, σε εποχή βίας, αδικίας, παραλογισμού και αλλοτρίωσης. Αποζητούμε την υπακοή της στο θέλημα του Θεού, ακόμη κι αν έρχονται στιγμές που μας φαίνεται ακατανόητο. Αποζητούμε την υπομονή της μπροστά στη βία και τη φρίκη. Αποζητούμε και την ελπίδα της για έναν κόσμο δικαιοσύνης και αγάπης λουσμένο από το φως του Αναστημένου Τέκνου της».

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πλησιάζοντας στις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, κατά τις οποίες όλοι μας θα κληθούμε να ζήσουμε το Πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου, μας δίνεται η θαυμάσια ευκαιρία μέσα από τα ιερά κείμενα της Εκκλησίας μας, τα οποία παίρνουν ζωή με τη μουσική αναδεικνύοντας την ομορφιά των ψυχικών χρωμάτων και συναισθημάτων, να αναλογιστούμε πόσο έτοιμοι είμαστε να υποδεχτούμε τον Νυμφίο Χριστό, να περπατήσουμε το μονοπάτι προς τον Γολγοθά πλάι του, να βροντοφωνάξουμε με χαρά την Ανάστασή Του.

Την ευκαιρία αυτή μας δίνει το υπέροχο έργο “ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΝΑ ΘΕΟΥ”, του συγγραφέα Ηλία Λιαμή, όπου μέσα από τα μάτια της Παναγίας Μητέρας του Θεανθρώπου, ξεδιπλώνεται η ταπείνωση του Θεού και η αναγέννηση της ανθρώπινης φύσεως. Την μουσική αυτή αναγέννηση δημιουργεί η σύμπραξη της Διεύθυνσης Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι.Α.Α. και της Καλλιτεχνικής Υποεπιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμμετοχή χορωδιών, ψαλτών, συμφωνικής ορχήστρας, τραγουδιστών και πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών, οι οποίοι δίνουν την πίστη, την ψυχή και την Τέχνη τους, για να αποδώσουν την ιερότητα της περιόδου και να οδηγήσουν όλους μας μέσα από τη χαρμολύπη, στο πανηγύρι των πανηγύρεων, στην εορτή των εορτών, την Ανάσταση του Χριστού μας. Επίσης η σύμπραξη της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, της παραδοσιακής μουσικής και της έντεχνης μουσικής, δένουν υπέροχα και δημιουργικά μέσα από την εμπειρία των δημιουργών».

Ο π. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους συνεργάτες του, αλλά και τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο έργο αυτό.

Ήταν πραγματικά μία μοναδική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 παιδιά και ενήλικες πολλών μουσικών συνόλων από όλη την Αθήνα. Το κείμενο ανήκει στον Διδάκτορα Θεολογίας κ Ηλία Λιαμή και αφηγητής ήταν ο γνωστός ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου. Συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Δεμελής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας “ΚΑΝΩΝ” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και οι αξιόλογοι μουσικοί που απαρτίζουν την ορχήστρα, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελίδης με τον βυζαντινό χορό της Σχολής, ο σκηνοθέτης κ. Βασίλη Αναστασίου, η κ. Σοφία Μάνου με τη ζεστασιά που απορρέει από τη φωνή της, η κ. Μαρίτα Παπαρίζου, ο κ. Δημήτρης Υφαντής, η κ. Μαρκησία Γάδ και ο κ. Λευτέρης Βλάχος.

Συμμετείχαν, επίσης, τα μουσικά σύνολα Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου με χοράρχη τον π. Λάμπρο Ανδρεάκη, η χορωδία Ελληνογαλλικής Σχολής Αγ. Ιωσήφ, η χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, η παιδική χορωδία Viva Voce του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας, η χορωδία Artteen του 7ou γυμνασίου Νίκαιας και η ορχήστρα Νέων Ελληνικός κόσμος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το εξαιρετικό μουσικό δρώμενο αφιέρωμα στην Παναγία, στη Μητρότητα και εν γένει στη μορφή της Μάνας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής και τα έσοδα πρόκειται να ενισχύσουν το έργο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής.