Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Λαμπρές εκδηλώσεις στα Ψαρά για την 188η επέτειο του ηρωικού ολοκαυτώματος.


PDF Εκτύπωση E-mail


dscn6185dscn6198

      Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου και Ψαρών κ. Μάρκο, μετέβη χθες στα Ψαρά, όπου, παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου, τελέσθηκαν λαμπρές λειτουργικές και πνευματικές Εκδηλώσεις για την 188η επέτειο από το ηρωικό Ολοκαύτωμα των Ψαρών.
      Πριν από την αναχώρηση από τη Χίο, εχτές, οι Μητροπολίτες πραγματοποίησαν στην περιοχή του Βροντάδου προσκυνηματική επίσκεψη στον Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

     Το Σάββατο, 23 Ιουνίου, εγένετο η επίσημη υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου και Ψαρών κ. Μάρκου στα Ψαρά, ο οποίος τα επισκέπτεται το πρώτον από την εκλογή του ως Μητροπολίτης. Στη συνέχεια, τελέσθηκε Δισαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου, στην «ολόμαυρη ράχη», μετά το πέρας του οποίου στο Ηρώο των Πεσόντων τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του ι. Κλήρου, του Βουλευτού Χίου κ. Τριανταφύλλου, του Δημάρχου Χίου, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, του Κυβερνήτη και μελών του Πληρώματος της Φρεγάτας «ΨΑΡΑ», που κατέπλευσε στα Ψαρά για την απόδοση τιμών, και πλήθους Ψαριανών.
      Το εσπέρας, στην κεντρική πλατεία των Ψαρών πραγματοποιήθηκε εορταστική Εκδήλωση, με απαγγελία ποιημάτων και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τοπικά Πολιτιστικά Συγκροτήματα νέων και ακολούθως, στην παραλία, αναπαράσταση του ολοκαυτώματος.
dscn6178dscn6183dscn6189dscn6191dscn6195dscn6200dscn6203dscn6210dscn6220dscn6222dscn6224dscn6225dscn6232dscn6239dscn6242dscn6243dscn6251dscn6256dscn6258dscn6263dscn6280dscn6294dscn6305dscn6317dscn6320dscn6324dscn6327
      Σήμερα, Κυριακή, 24 Ιουνίου, τελέσθηκε Τριασαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως, κατά την οποία ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος με εμπνευσμένο θεολογικό και εθνικό λόγο.
dscn6348dscn6367
      Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία, επί τω ηρωικώ γεγονότι του Ολοκαυτώματος, παρουσία του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη, Βουλευτών όλων των Κομμάτων, του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Κωσταράκου, των Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους Ψαριανών, ενώ τον Πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Καθηγητής κ. Δημ. Μάκαρης.
      Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ευχαρίστησε για την παρουσία τους τούς Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρο και Σύρου κ. Δωροθεο Β΄, προς τους οποίους και απένειμε το Μετάλιο του Αγίου Ισιδώρου, και ανήγγειλε ότι θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να ανακηρυχθούν τα Ψαρά «ηρωική νήσος» και εξήγγειλε την κατ’ έτος παροχή υποτροφίας σε μαθητή της Γ΄ Λυκείου με το μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα της Ιστορίας.
      Στη συνέχεια, τελέσθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις, στον «κήπο του Κανάρη», στο χώρο που βρισκόταν το σπίτι που γεννήθηκε, όπου και η προτομή του και στο Ηρώο των Πεσόντων.
      Τέλος, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική εκδήλωση, με απαγγελία του ποιήματος «Το Ολοκαύτωμα των Ψαρών» και παρουσίαση παραδοσιακών χορών.
      Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική της ΜΣΕΘ 96/ ΑΔΤΕ.
      Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, σε δηλώσεις του προς τον τοπικό Τύπο σχετικά με την παρουσία του στα Ψαρά, αφού ευχαρίστησε ον Σεβ. Μητροπολίτη Χίου και Ψαρών κ. Μάρκο για την πρόσκλησή του, δήλωσε:
«Θεωρώ υποχρέωσή μου την παρουσία μου στις εορταστικές Εκδηλώσεις για την 188η Επέτειο από το ηρωικό Ολοκαύτωμα των Ψαρών, γιατί δεσμοί αίματος συνδέουν την Ερμούπολη, την έδρα της Μητροπόλεώς μου, με τη Χίο και τα Ψαρά, πρόσφυγες των οποίων, μετά τις σφαγές, βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στη Σύρο και υπήρξαν από τους πρώτους οικιστές και γενήτορες της νέας πόλης, που ονομάσθηκε Ερμούπολη, ύστερα από πρόταση του Χίου Λουκά Ράλλη, το 1826, σε συνέλευση των κατοίκων στον προαύλιο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού της Μετοαμορφώσεως, από το κωδωνοστάσιο του οποίου μέχρι σήμερα σημαίνει η καμπάνα από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Ψαρών, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Τους δεσμούς αυτούς υπενθυμίζει και η Εικόνα της Κοιμήσεως, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που μετέφεραν οι καταδιωγμένοι Ψαριανοί και βρίσκεται σήμερα στον ομώνυμο Ιερό Ναό της συνοικίας των Ψαριανών, στην Ερμούπολη».
      Ο Σεβασιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ μάλιστα, δεσμεύθηκε προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και το Δήμαρχο Χίου κ. Κωνστ. Βρατσάνο να μεταφερθεί η περίπυστη αυτή Εικόνα του Θεοτοκόπουλου στα Ψαρά, συνοδεία Ερμουπολιτών, προκειμένου να την προσκυνήσουν οι ευσεβείς και ολιγάριθμοι κάτοικοι του νησιού και να τελεσθεί Αγρυπνία στην Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από την οποία προέρχεται το ιερό αυτό κειμήλιο.