Σε κλίμα κατάνυξης υποδέχτηκαν τη Δευτέρα 16 Μαΐου κλήρος και λαός στον προαύλιο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το οποίο φυλάσσεται στην Παναγία Σουμελά.
Η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου αποτέλεσε την αρχή των λατρευτικών εκδηλώσεων με τον διακριτικό τίτλο «Κωνσταντίνεια» , με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από τα εγκαίνια του περικαλλούς και ιστορικού Ιερού Ναού, οι οποίες θα κορυφωθούν με την Εορτή των Αγίων στις 21 Μαίου.
Στις 7.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υποδέχθηκε, παρουσία αρχών, κλήρου και λαού, το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το οποίο μετέφερε με την δέουσα ιεροπρέπεια ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Αρχ. Γεώργιος Χρυσοστόμου και στη συνέχεια εψάλλει Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.
Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ο Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου περιέγραψε στη σύντομη ομιλία του το νόημα της μεγάλης συμβολικής αξίας του Τιμίου Σταυρού με τα εξής λόγια : « Tο σπουδαιότερο Σύμβολο της Εκκλησίας μας είναι ο Τίμιος Σταυρός. Το Σύμβολο αυτό συμπυκνώνει όλο το περιεχόμενο του απολυτρωτικού έργου του Κυρίου μας. Ο Σταυρός είναι όπλο συντριβής του διαβόλου και το μέσο της Σωτηρίας μας. Είναι Σύμβολο και όχι είδωλο. Έτσι λοιπόν λέγοντας Σταυρό εννοούμε κυρίως τη θυσία του Χριστού μας επ' αυτού. Γι' αυτό και ο Σταυρός είναι για μας ο φύλακας της Οικουμένης, η ωραιότητα της Εκκλησίας, το στήριγμα των πιστών , η δόξα των Αγγέλλων και το τραύμα των δαιμόνων, όπως αναφέρει ο ιερός υμνογράφος ».
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος στην αντιφώνησή του επικεντρώθηκε στο νόημα της έλευσης και της προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού αναφέροντας χαρακτηριστικά : "Ουσιαστικός λόγος είναι το προσκύνημα του λαού μας ιδιαίτερα τούτες τις ημέρες τις κρίσιμες και καθοριστικές για την πορεία του τόπου μας, του κράτους μας, της κοινωνίας μας και αποτελεί σύμβολο ταπεινής αγάπης, ελπίδας, κουράγιου, ενισχύσεως της πίστεως" .
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία του Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών.