Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008
Βασιλόπιτα
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι
250 γραμμάρια γάλα
250 γραμμάρια βούτυρο (Φυτίνη)
350 γραμμάρια ζάχαρη
από ένα κουταλάκι του γλυκού κακουλέ και μουχαλεμπί
4 αυγά
λίγο αλάτι
αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση :
Διαλύετε τη μαγιά σε λεκάνη με το γάλα χλιαρό, προσθέτετε ένα ποτήρι αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να γίνει πολτός.
Αφήνετε να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.
Προσθέτετε τη ζάχαρη, το κακουλέ το μουχαλεμπί, το αλάτι, το βούτυρο και τρία αυγά.
Ρίχνετε το αλεύρι, ζυμώνετε και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη για να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνετε βάζοντας κι ένα Νόμισμα και βάζετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί.
Την αφήνετε σκεπασμένη να ξαναφουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Αλείφετε την πίτα με τον κρόκο του αυγού, την πασπαλίζετε με την αμυγδαλόψυχα και ψήνετε για 45 έως 50 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC
Τα Υλικά εάν τα πολλαπλασιάσετε επί 3 και τις Βασιλόπιτες που θα ζυμώσετε τις βάλετε σε λαμαρίνες σαν καρβέλια ψωμί κάνοντας επάνω ένα Σταυρό ή το Νέο Έτος από ζυμάρι γίνεται ένα δώρο για τα βαφτιστήρια μας αλλά και ένα καλό πρωινό για τα παιδιά μας.
Μπορείτε όμως να τη κάνετε όπως φτιάχνετε το ψωμί, το βάζετε σ΄ένα ταψί τη ζυμώνετε με λίγο λάδι, βάζετε και ένα φλιτζανάκι ζάχαρη, κάνετε επάνω με ζυμάρι ένα Σταυρό βάζοντας στο κέντρο του Σταυρού και στις τέσσερες άκρες απ ένα ολόκληρο καρύδι.
Τη κόβει μετά την Εκκλησία το πρωί στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ο Νοικοκύρης του σπιτιού, ονομάζοντας κάθε κομμάτι αρχίζοντας από του Χριστού, του σπιτιού, το δικό του, της νοικοκυράς, κτλ. για να πέσει σε κάποιον το Φλουρί (γούρι για όλο το Χρόνιο) ενώ η Νοικοκυρά Θυμιάζει το τραπέζι.