Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου-Νυμφόπετρας Λαγκαδά.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ε.έ., μνήμη του Αγίου Μηνά του Μεγαλομάρτυρος, Βίκτωρ του Μεγαλομάρτυρος και Βικεντίου του Μάρτυρος, ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου-Νυμφόπετρας Λαγκαδά.

Κατά την ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ομίλησε με πατρική αγάπη αναφερόμενος εκτενώς στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή δίδοντάς της σύγχρονες προεκτάσεις και τονίζοντας ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μέσα από την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, ανοίγει προς όλους μας διάπλατα την πόρτα της γνώσεως και της αληθείας, για να μας πει πως πλησίον μας δεν είναι μόνον αυτός τον οποίον εμείς θεωρούμε πλησίον, είτε είναι συγγενής, είτε είναι φίλος μας, αλλά είναι ο κάθε άνθρωπος. Η αγάπη μας, επομένως, προς τον Θεό πρέπει να είναι και αγάπη που αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο, γιατί στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου είναι ο ίδιος ο Κύριος. Όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος το πανδοχείο είναι η Εκκλησία, τα θύματα των ληστών είμαστε όλοι εμείς, και έρχεται ο Κύριος και θυσιάζεται για εμάς χαρίζοντάς μας τη θεραπεία και προσφέροντας μας τα πάντα για τη δική μας σωτηρία.

Το σημερινό μήνυμα, όπως σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, είναι ότι έχουμε «πέσει όλοι θύματα των ληστών» και πραγματικά, η ζωή μας καθημερινώς είναι γεμάτη από το άγχος, την αγωνία, την αβεβαιότητα, είτε αυτή προέρχεται από την οικονομική κρίση, είτε από τις διάφορες πνευματικές καταστάσεις που έχουν επικρατήσει και μας έχουν αλλοτριώσει βγάζοντας μας έξω από το δρόμο του Θεού. Και η ληστεία σήμερα είναι η γύμνωση του ανθρώπου από κάθε αρετή, από κάθε πνευματική αξία, από κάθε ωραιότητα, από κάθε προοπτική για τη ζωή στο παρόν και στο μέλλον. Όλοι αυτοί που είναι σύγχρονοι ληστές είναι τριγύρω μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας αφανίσουν. Όμως η Εκκλησία, η Μητέρα μας, είναι το πανδοχείο μας και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός είναι Εκείνος που έρχεται να μας θεραπεύσει με τη θυσία της δικής Του αγάπης. Ο άνθρωπος που έχει μέσα του αληθινή αγάπη, υπερβαίνει τους κινδύνους, τις δυσκολίες και θυσιαστικώς προσεγγίζει τον πλησίον και του παρέχει τη βοήθεια. Σε μια εποχή, λοιπόν, δύσκολη καλούμεθα όλοι μας να εκφράσουμε ο ένας προς τον άλλον την αγάπη, και να διώξουμε τη μοναξιά, γιατί έχουμε τον Κύριο που έρχεται να δέσει τις πληγές μας, να θεραπεύσει τα τραύματά μας και πρέπει να όλοι μας να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ο ένας τον άλλον.

Πρέπει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, να σταθεί κανείς δίπλα στον άλλον. Συνηθίσαμε, βέβαια, να λέμε ότι η εποχή μας είναι δύσκολη αλλά αν ανατρέξει κανείς στα βιβλία και στην ιστορία και διαβάσει ομιλίες και κηρύγματα παλαιοτέρων εποχών θα δει ότι όλα αρχίζουν με τη φράση: η εποχή μας είναι δύσκολη. Και ακόμη και οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίες αναφέρουν τα ίδια προβλήματα, γιατί πάντα ο άνθρωπος είναι ο ίδιος, ο ευρισκόμενος μπροστά στις ίδιες προκλήσεις. Αλλά παρόλο που κάθε εποχή έχει τα δικά της προβλήματα, όσο υπάρχει ο άνθρωπος θα υπάρχουν και οι αδυναμίες και όσο υπάρχουν αδυναμίες θα υπάρχουν και προβλήματα. Εκείνος, όμως, που μπορεί και χαρίζει σε όλους μας δύναμη, που μπορεί να μας στηρίξει και να μας αναστήσει χαρίζοντας μας χαρά και αγάπη είναι μόνο ο Αναστημένος Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον εφημέριο και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου-Νυμφόπετρας π. Βασίλειον Ζιάμπαρην, για την άοκνο και πολυετή προσφορά του τόσο στην ενορία της Νυμφόπετρας όσο και στο κοινωνικοφιλανθρωπικό έργο του μέσα από τη συνεισφορά του τα τελευταία χρόνια στην εύρυθμη και σωστή οργάνωση και λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καθώς και το οφίκιο του Οικονόμου στον π. Κωνσταντίνο Σαμουϊλίδη, συνταξιούχο κληρικό της Μητροπόλεως μας και πρώην εφημέριο του ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου-Νυμφόπετρας, ενώ χειροθέτησε και δύο νέους αναγνώστες, τον Πρωτοψάλτη του Ναού και ένα νέο παιδί, οι οποίοι θα κοσμούν το αναλόγιο και θα βοηθούν στο Ιερό Βήμα αντιστοίχως.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης μετέβη στο μνημείο των πρώτων πεσόντων της Πολεμικής Αεροπορίας, στο χώρο δηλαδή όπου κατέπεσε το πρώτο αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, και συμπαραστατούμενος από τον Ιερό κλήρο ετέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των δύο ηρώων πιλότων των Βαλκανικών πολέμων, Εμμανουήλ Αργυρόπουλου και Κωνσταντίνου Μάνου, που στις 4 Απριλίου του 1913, στα πλαίσια αναγνωριστικής πτήσεως έπεσαν έξω από τον Λαγκαδά, βυθίζοντας την Ελλάδα στο πένθος. Την τιμητική εκδήλωση οργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Ηρακλή Λαγκαδά, στα πλαίσια της εορτής της Σύναξης των Αρχαγγέλων και της εορτής της Ελληνικής Αεροπορίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην μνήμη των νεκρών ηρώων, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της φυλής μας, και συνεχάρη το σύλλογο για την πρωτοβουλία του να οργανώνει κάθε χρόνο ανάλογες εκδηλώσεις στο συγκεκριμένο μνημείο.