9/3/2012
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος (κατά κόσμον Διονύσιος) εγεννήθη στην Κέρκυρα. Έλαβε εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα. Εφοίτησε στο Ά Οικονομικό Γυμνάσιο Αθηνών. Εν συνεχεία εσπούδασε στο Νομικό, Θεολογικό και Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Διάκονος εχειροτονήθη το 1979, τη ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, υπό του τότε Διαυλείας και νυν Τρίκκης Αλεξίου και Πρεσβύτερος εχειροτονήθει το 1981 υπό του Γέροντος Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Μελετίου.
Υπηρέτησε ως ιεροκύρηξ στην Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης και ως εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στον Ι. Ναό Αγ. Σκέπης Παπάγου. Επί 4 έτη εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος.
Από το 1998 υπηρετεί στην Οικονομική Υπηρεσία της Ι. Συνόδου, της οποίας είναι Γενικός Διευθυντής από το παρελθόν έτος.
Ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Μπιζαούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1972 από τον Σεβασμιωτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κυρό Αθηναγόρα εις τον Καθεδρικόν Ναόν Αγίας Σοφίας Λονδίνου. Υπηρέτησε εις διαφόρους κοινότητας του Λονδίνου ως Εφημέριος και Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων.
Ανέπτυξεν αξιόλογον ποιμαντικήν δραστηριότητα και έτυχε τιμητικής διακρίσεως υπό της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων (Σταυρού των Θυατείρων).
Υπηρέτησεν επί πενταετίαν ως εκπαιδευτικός εις το Λύκειον Ζακύνθου και εις το 10ον Λύκειον Αθηνών. Παραλλήλως υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ και εν συνεχεία ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου όπου και ανέπτυξεν αξιόλογον ποιμαντικήν δραστηριότητα.
Εμφορούμενος υπό ιεραποστολικών αισθημάτων υπηρέτησεν εις το Θεραπευτήριον «Ευαγγελισμός» επί έξαετίαν. Από του έτους 1988 διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπου έχει επιδείξει σημαντικό έργο τόσο εις το ποιμαντικό, κηρυκτικό και λατρευτικό τομέα, όσο και εις τον φιλανθρωπικό, αλλά και εις τα έργα ανακαινίσεως και συντηρήσεως του Ιερού Ναού. Επί σειρά ετών ήτο Α' Σύμβουλος εις το Ηγουμενοσυμβούλιον της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ενώ από της 3ης Δεκεμβρίου 2003 είναι εκλεγμένος Ηγούμενος αυτής. Από της αναλήψεως των καθηκόντων του επεδόθη εις αόκνους προσπάθειας δια την εύρρυθμον λειτουργίαν αυτής, την διοικητικήν και ποιμαντικήν άνέλιξίν της, την οργάνωσιν του αρχείου, την ανακαίνισιν του Καθολικού καθώς και των Μετοχιών αυτής. Καθιέρωσεν κατά μήνα Ιερά Αγρυπνία, Σύναξη και Τράπεζα των εγκαταβιούντων αδελφών, ετήσια Γενική Σύναξη απάντων των αδελφών της Μονής (ημερίδα) με θέματα αφορώντα την διακονία των ιερομόναχων εις τας ενορίας. Από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Ηγουμένου έως της σήμερον έκηρε υπέρ των τριάκοντα Μοναχούς.
Εξέδωκεν κατατοπιστικά φυλλάδια με το ιστορικόν της Μονής, τις δωρεές της και ωμίλησεν εις την μεγάλην Αίθουσα του Δήμου Αθηναίων όπου και έλαβε δια την προσφοράν της Μονής, Μετάλλιον του Δήμου. Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός δια την προσφοράν της Μονής εις την Παιδείαν ομοίως του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο. Ομοίως ωμίλησεν εις την αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών δια την συμβολήν της Μονής στην ανάπτυξη της νέας πρωτευούσης. Εσχάτως εις την Αίθουσαν της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ωμίλησε δια τας ευεργεσίας της Ιεράς Μονής προς το Έθνος με παρουσίαση κειμένων εκ του Αρχείου της Μονής. Εξέδωκεν 8 ειδικά τεύχη των ομιλιών του κατά τας αγρυπνίας.
Από του έτους 1996 διετέλεσε Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Κατά την άσκησιν των καθηκόντων του εις την υπηρεσίαν αυτήν έχει επιδείξει διοικητική ικανότητα. Οργάνωσε το Γραφείο Προσωπικού βάσει των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, αναβάθμισε αυτό και ανέδειξε το αξιόλογον αρχείον των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στις 9 Ιανουαρίου 2009 παρητήθη αυτής της διακονίας και του ανετέθη δια της υπ' αριθμ. 83 Αποφάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β' η εποπτεία των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.