Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.

Με την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια της κερκυραϊκής παράδοσης λιτανεύτηκε το πρωί της Τρίτης 11 Αυγούστου 2026 το ιερό σκήνωμα του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνος. στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ανάμνηση του θαύματος διάσωσης της Κέρκυρας από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716 χάρις στην θαυματουργή παρέμβαση του αγίου Σπυρίδωνος. Στην λιτάνευση συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος, βοηθός του Μητροπολίτου Ιταλίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Ισίδωρος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και ο οικείος ποιμενάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Πλήθος κόσμου ακολούθησε τον Άγιο και προσευχήθηκε κατά την λιτάνευση του σκηνώματός του, ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας. Συμμετείχαν ακόμη ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, , οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Μπιάγκης και Αυλωνίτης, ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας κ. Ιωάννης Καββαδίας, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Γεώργιος Αλδουβάς, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου.
 
                Προηγήθηκε η παράκληση στο ιερό προσκύνημα, ενώ τελέστηκαν κατά την λιτάνευση δύο δεήσεις, η πρώτη στην είσοδο του παλαιού φρουρίου, σε ανάμνηση του θαύματος του αγίου, και η δεύτερη στο παλάτι. Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τους αρχιερείς, τις αρχές και τον λαό του Θεού, προσφώνησε τους παρισταμένους λέγοντας ότι η λιτανεία είναι συνέχεια της παράδοσης της οποίας οι Κερκυραίοι έχουν παραλάβει. Ο Άγιος, σε ανάλογους καιρούς, αντιστάθηκε με τον λαό του στην υποδούλωση του τόπου. Από τότε είναι εκείνος που μας εμψυχώνει στο να αντιστεκόμαστε πνευματικά σε κάθε υποδούλωση που στοχεύει στην πίστη, στην Εκκλησία, στην πατρίδα, στην παιδεία, σε όλες τις αξίες και τους θεσμούς της παραδόσεως του τόπου μας. Αν δεν αντιληφθούμε το μήνυμα της πνευματικής αντίστασης, τότε θα υποκύψουμε σε μια υποδούλωση που δεν θα είναι εκ των Αγαρηνών, αλλά θα είναι πνευματική και αυτή είναι η πιο δύσκολη και πιο αποτρόπαια. Ο κ. Νεκτάριος προσευχήθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα να πρεσβεύει στον Κύριο και Θεό μας να κρατήσει αδούλωτο το φρόνημα της πίστεώς μας, να ενισχύει τον λαό και να επανέλθει η πατρίδα μας από τον εκτροχιασμό από τις παραδόσεις και την ιστορία μας, όπως δυστυχώς παρεκκλίνει στους καιρούς μας.  
 
                Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται με την τέλεση του εσπερινού και της ιεράς αγρυπνίας, ενώ ο άγιος Σπυρίδων βρίσκεται στην “θύρα”, όρθιος, για να τον προσκυνούν και να του απευθύνουν τα αιτήματά τους οι πολυπληθείς πιστοί και προσκυνητές.