Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό με αφορμή τα ονομαστήρια των δύο εκ των τριών Εφημερίων, του Πρωτοπρ. Ιωάννου Γκιάφη και του Πρωτοπρ. Ιωάννου Λουκά, στους οποίους ευχήθηκε κατάλληλα και για την ονομαστική τους εορτή και για τη νέα χρονιά.
Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε το Απολυτίκιο της εορτής: «Μνήμη δικαίου μετ’ ἐγκωμίων. σοί δέ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε».
«Η εορταστική Σύναξις του Αγίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, που σήμερα τελούμε, ακριβώς την επομένη ημέρα της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων, καθιερώθηκε από την Εκκλησία μας, για να αποδοθεί από τους πιστούς η οφειλόμενη τιμή στον Πρόδρομο, που υπηρέτησε τα μέγιστα το μυστήριο του Βαπτίσματος του Κυρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας, «Στο Απολυτίκιό του, ο ιερός υμνογράφος εξαίρει την προσωπικότητα του Προδρόμου με όμορφο λογοτεχνικό τρόπο. Δεν χρειάζεται, λέει, εγκώμια ο Τίμιος Πρόδρομος από ανθρώπους, γιατί γι’ αυτόν, το καλύτερο εγκώμιο είναι η ίδια η μαρτυρία του Κυρίου προς αυτόν. Κάθε άλλο εγκώμιο περιττεύει. Τί είχε πει ο Κύριος; «Οὗτός ἐστι περί οὗ γέγραπται. ἰδού ἐγώ ἀποστέλλω τόν ἄγγελόν μου πρό προσώπου σου, ὅς κατασκευάσει τήν ὁδόν σου ἔμπροσθέν σου. Λέγω γάρ ὑμῖν, μείζων ἐν γεννητοῖς γυναικῶν προφήτης Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ οὐδείς ἐστίν».
Πράγματι, ο Τίμιος Πρόδρομος ανεδείχθη μεγαλύτερος και «σεβασμιώτερος» από όλους τους Προφήτες. όχι μόνο για το κήρυγμα μετανοίας και το μαρτυρικό του τέλος, αλλά διότι αξιώθηκε να δει «τον κηρυττόμενον» από τον ίδιο και από άλλους Προφήτες Χριστό, και μάλιστα να τον βαπτίσει.
Η υποταγή του στο θέλημα του Κυρίου, κατά τους λόγους της Κυριακής Προσευχής «Γενηθήτω τό θέλημά Σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καί ἐπί τῆς γῆς» ἦταν καθημερινό βίωμά του. Εισερχόμενος στην έρημο, παιδιόθεν, παρέδωσε απολύτως τον εαυτό του, ψυχή τε και σώματι, στο θέλημα του Θεού. Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς αναφέρει, πως το θέλημα του Θεού ενήργησε στο ίδιο του το επίγειο σώμα και στον ουρανό της ψυχής του. Ούτε πείνα ούτε άγρια θηρία έβλαψαν το σώμα του, στα τόσα χρόνια που ζούσε στην έρημο. Η ψυχή του δεν τρώθηκε ούτε από την απελπισία της μοναξιάς, ούτε από την έπαρση στην θέα ουρανίων οραμάτων. Δεν αναζητούσε ούτε ψωμί, ούτε γνώση από άνθρωπο. Ο Θεός του έδινε ο,τι χρειαζόταν, διότι παρέδωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού.
Δεν οδήγησε ο ίδιος τα βήματά του μέσα στην έρημο, ούτε μακριά από αυτήν. Ένα αόρατο πηδάλιο άνωθεν οδηγούσε την ζωή του. Όταν ήταν απαραίτητο να βγει από την έρημο και να πάει να συναντήσει τον Κύριο, όπως αναφέρεται: «Ἐγένετο ῥῆμα Θεοῦ ἐπί Ἰωάννην». «Καγώ οὐκ ἤδειν αὐτόν, ἀλλ’ ὁ πέμψας με βαπτίζειν ἐν ὕδατι, ἐκεῖνος μοι εἶπεν. ἐφ’ ὅν ἄν ἴδῃς τό Πνεῦμα καταβαῖνον καί μένον ἐπ’ αὐτόν, οὗτός ἔστιν ὁ βαπτίζων ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ, καγώ ἐώρακα καί μεμαρτύρηκα ὅτι οὗτος ἐστίν ὁ υἱός τοῦ Θεοῦ».
Και συνεχίζει λέγοντας ο Άγιος Νικόλαος, πόσο τρυφερά και απλά μιλά ο Τίμιος Πρόδρομος, για ουράνια πράγματα! Αλλά πόσο τρομακτικός είναι, σαν λιοντάρι, όταν μιλά εναντίον της αδικίας των ανθρώπων, εναντίον του Ηρώδη και της Ηρωδιάδος. Το αρνί και το λιοντάρι συγκατοικούν εντός του. Ο ουρανός είναι τόσο κοντά του, όπως η μάνα το παιδί της. Το θέλημα του Θεού, του είναι προσιτό και ξεκάθαρο, όπως είναι και για τους αγγέλους στον ουρανό.
Πάνσοφε Κύριε, οδήγησε κατά το θέλημά Σου τις ζωές των αμαρτωλών ημών, στην έρημο αυτής της ζωής, όπως οδήγησες την ζωή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού».
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο Εδώ