Ο π. Μωυσής, άρχισε η ομιλία του, παραθέτοντας το λόγο του Κυρίου μετά το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων, στον οποίο ο Θεός φανέρωσε “τον άρτον της ζωής”, αλλά δυστυχώς πολλοί σκανδαλίστηκαν και ξεμάκρυναν. Όμως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: “Για τον Πέτρο, και τους δώδεκα αποστόλους ακούστηκε “ως ρήματα ζωής αιωνίου”.
Και συνέχισε θέτοντας ένα πολύ εύλογο ερώτημα: "Πώς όμως συμβαίνει για κάποιους ανθρώπους ο άγιος λόγος του Θεού να ακούγεται σκληρός, ακατανόητος και παράλογος; ". Και εξήγησε: “Το πρόβλημα, ασφαλώς, οφείλεται όχι στο Θεό αλλά στην αδυναμία των ανθρώπων αυτών, να καταλάβουν τη γλώσσα του Θεού”.
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις εντολές του Θεού λέγοντας: “Οι εντολές του Θεού είναι λόγος του Θεού και φανερώνουν, το πως υπάρχει Θεός και το πως πρέπει να υπάρχει ο άνθρωπος” και πρόσθεσε: “Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι οι εντολές του Θεού δεν έχουν νομικίστικο χαρακτήρα, αλλά ελευθερώνουν τον άνθρωπο από ποικίλες αυταπάτες, τον θεραπεύουν και τον ενώνουν με το Θεό”.
Έκλεισε λέγοντας: "Μακάρι, οι λόγοι του Θεού, ακόμα και αν ακούγονται σκληροί, να αποτελούν για όλους εμάς, τον πολικό αστέρα που θα μας οδηγεί αλάνθαστα προς την εν Χριστώ τελειότητα”.
Στη συνέχεια, στο "Ενοριακό Αρχονταρίκι", που γίνεται εντός του Ιερού Ναού, ο π. Μωυσής απάντησε στα ποικίλα ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο.
Η 5η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Χρυσόπουλος, εφημέριος Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών. Έψαλε ο βυζαντινός χορός του Ιερού Ναού.