Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Οι Πόντιοι της Πάτρας τίμησαν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την Κυριακή 22/05/2022, στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι οι Έλληνες του Πάντου διώχθηκαν και σφαγιάστηκαν διότι επέλεξαν να μείνουν πιστοί Χριστιανοί και Έλληνες. Ανέφερε ότι ο ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος (Φιλιππίδης), ο από Τραπεζούντος, κουβαλούσε μέσα του τη λεβεντιά και την ανδρεία των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν εκείνος που είπε το δεύτερο "όχι" όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις γερμανικές αρχές κατοχής τον  Απριλίου του 1941, δηλώνοντας ότι : "Οι Έλληνες Ιεράρχες δεν παραδίδουν τας πόλεις εις τον εχθρόν, αλλά καθήκον των είναι να εργασθούν για την απελευθέρωσιν αυτών". Αρνήθηκε επίσης να μεταβεί στο ναό για επίσημη δοξολογία λέγοντας: "Δοξολογία δεν έχει θέσιν επί τη υποδουλώσει της Πατρίδος μας. Η ώρα της Δοξολογίας θα είναι άλλη". Τέλος αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ξεκαθαρίζοντας: "Δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνησιν προβληθείσαν υπό του εχθρού".

Μετά το πέρας της  επιμνημόσυνης δέησης, πραγματοποιήθηκε λιτανευτική μετάβαση στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, σε μια πομπή της οποία ηγήθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών, με παραδοσιακές φορεσιές. Πραγματοποιήθηκε Ιερό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος.

Στη συγκινητική τελετή παρέστησαν βουλευτές του Νομού, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Ένα μελωδικό ταξίδι στις χαμένες πατρίδες πρόσφεραν οι μουσικοί Χάρης Καφαλίδης, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης & Γιώργος Μπαράκος, με σολίστ τη Σοφία Μιχαηλίδου. Με ένα λουλούδι στο χέρι και με την απόδοση συγκλονιστικών μαρτυριών από επιζήσαντες εκείνης της μαύρης περιόδου για τους Έλληνες του Πόντου, αποτιμήθηκε φόρο τιμής στους προγόνους μας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών Δημήτρης Αντωνιάδης στην ομιλία του, σε μια ιδιαίτερη χρονιά, 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της μνήμης & να ζητάμε δημοκρατικά και ειρηνικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλα τα κράτη της Γης.