Η νέα πρέσβειρα, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμή να την δεχθεί στο γραφείο του, επισήμανε πως Κύπρος και Γαλλία συνδέονται με ιστορική σχέση σταθερής φιλίας, η οποία σχέση έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Ως στόχο», ανέφερε η πρέσβειρα «θα ήθελα να διατηρήσω αυτήν τη σχέση και να την εμβαθύνω περαιτέρω σε όλες της τις διαστάσεις: στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τομέα διανθρωπίνων σχέσεων, αλλά και στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού και της παιδείας».
Επίσης, σχετικά με το εθνικό θέμα, η κ. Salina Grenet-Catalano τόνισε στον Προκαθήμενο τής Εκκλησίας Κύπρου την σταθερή θέση του Προέδρου τής Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουήλ Μακρόν για μία διαρκή δίκαιη λύση του κυπριακού ως εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για την Κύπρο τής Ενωμένης Ευρώπης και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τη νέα πρέσβειρα, αφού ανέλυσε διάφορες διαστάσεις τού κυπριακού εθνικού προβλήματος διαχρονικά, ευχήθηκε όπως οι μέχρι σήμερα αγαστές σχέσεις τής Εκκλησίας Κύπρου με την πρεσβεία της Γαλλίας στο νησί μας συνεχιστούν και ευελπιστεί πως η στάση τής Γαλλίας στο εθνικό θέμα τής Κύπρου θα εξακολουθήσει να είναι σταθερή και καταλυτική για εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης για τους κατοίκους τού νησιού μας.
Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε στη νέα πρέσβειρα ως δώρο μία αργυρή αποτύπωση τού ψηφιδωτού που κοσμεί το Συνοδικό τής Μητροπόλεως Πάφου, όπου αναπαρίσταται ο ευαγγελισμός των Κυπρίων (η χρυσή σελίδα τής Εκκλησίας τής Κύπρου όπως περιγράφεται στο 13ο κεφ. των Πράξεων των Αποστόλων) από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα.
Καθήκοντα μεταφραστού στη συνάντηση ανέλαβε ο αρχιγραμματέας τής Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου.
Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.