Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

«ΕΛΛΑΣ ΧΑΡΗΚΑ» - «ΕΛΛΑΣ ΧΑΣΑΜΕ του Γήση Παπαγεωργίου.


Γήσης Παπαγεωργίου:

«ΕΛΛΑΣ ΧΑΡΗΚΑ» - «ΕΛΛΑΣ ΧΑΣΑΜΕ»


Έκδοση: Επτάλοφος

    Τα δυό βιβλία του Γήση Παπαγεωργίου θέλει νάχεις κέφι για να τα απολαύσεις.  Δεν είναι «κανονικά» βιβλία.  Είναι γελοιογραφίες της πραγματικότητας που μας ζώνει και που μερικούς μάς τυφλώνει. 

Ο Γήσης, μιλάει για τον τρόπο και τους όρους ζωής μας, για όσα αφήνουμε ή και φροντίζουμε να μας προσδιορίζουν, και ασκεί κριτική. Μια κριτική που άξονά της έχει το χιούμορ. Με τη ματιά που ρίχνει στα πράγματα και τα θέματα γελάς, αλλά δεν είναι για γέλια. Πολλές φορές αναρωτιέσαι πώς έγινε και φθάσαμε ως εδώ, άλλες πάλι διερωτάσαι πώς γίνεται και το αντέχουμε αυτό.
    Το χιούμορ του Γήση είναι  διαβρωτικό. Και πέραν από το θέμα του  σκέπτομαι πόσο δίκιο έχει κάθε αδίστακτη και τυραννική εξουσία να μη φοβάται τόσο πολύ τα επιχειρήματα των αντιπάλων της αλλά το χιούμορ τους. Διότι το χιούμορ τσακίζει κόκκαλα, μετατρέπει το πάντα βαρύγδουπο ύφος της εξουσίας σε πλάκα. Απογυμνώνει τους τυράννους, τους κάνει να φαίνονται ουτιδανοί καραγκιόζηδες, γελοίοι κομπάρσοι της ιστορίας. Ακόμη κι οταν διαφωνείς με την άποψη του Γήση, γελάς με το κείμενό του, με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Ο Γήσης σε υποχρεώνει να ελέγξεις, να αναρωτηθείς μήπως έχει δίκιο κι έχεις δώσει διάσταση σε κάτι που δεν την έχει.

    Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «ΕΛΛΑΣ ΧΑΡΗΚΑ» αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της νεώτερης Ελλάδας, τα χρόνια του Όθωνα, ενώ το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «ΕΛΛΑΣ ΧΑΣΑΜΕ», αναφέρεται στην εποχή Τρικούπη από την άφιξη του Γεωργίου του Α’ μέχρι την πτώχευση. Είναι λοιπόν όχι μυθιστορήματα, αλλά βιβλία ιστορίας κοιταγμένης όμως … ανάποδα: χωρίς νάναι ντυμένη, να φορά μόνο το νυχτικό της και τη γύμνια της. Πρόσωπα και πράγματα, καταστάσεις και συμπεριφορές να περιγράφονται με ένα παραληρηματικό και διαβρωτικό χιούμορ. Να μην υπάρχει τίποτε που να τη γλυτώνει. Θάθελα όμως να επιστήσω την προσοχή του αναγνώστη: ναι μεν το θέμα και στα δυό βιβλία  είναι τα χρόνια του Όθωνα, όμως η κριτική του σκέψη δεν μένει εκεί. Μπορούμε, και πρέπει, να κοιτάξουμε την ιστορία μας στο σύνολό της με το μάτι να απογυμνώνει, όπως υποδείχνει το μάτι του Γήση. Θάναι μια άσκηση χρήσιμη σε όλους μας.
    Η γλώσσα  και η ματιά του Γήση είναι  όχι απλά ποτισμένη με στραφταλιστό χιούμορ, αλλά φέρνει στο νου μας τον Αριστοφάνη, που δεν άφησε ούτε ένα μικρό λιθαράκι απείραχτο στην αρχαία Αθήνα.
    Ο Γήσης Παπαγεωγίου, είναι γνωστός στο κοινό της ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ  από το λαμπρό βιβλίο του «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» στο οποίο έχουμε αναφερθεί  εδώ παλαιότερα (κείμενο που αναδημοσιεύτηκε σε διάφορες ιστοσελίδες). Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και το 1981 αποστρατεύτηκε ως Πλοίαρχος. Για ένα διάστημα 12 περίπου χρόνων ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία στην εφημερίδα "Η Πρώτη" και στη συνέχεια με το "Βήμα", την "Ελευθεροτυπία", "Τα Νέα" και διάφορα αθηναϊκά περιοδικά.
    Απολαύστε τον!
Για παραγγελία του Ελλάς Χάρηκα!
Για παραγγελία του Ελλάς Χάσαμε!