Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τα αιματηρά γεγονότα στη Μέση Ανατολή καταδίκασε από τη Θράκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Καταδικάζουμε τα αιματηρά γεγονότα στη Μέση Ανατολή" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψή του στη Θράκη, Καρπάθου κ. Αμβρόσιος, Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος και Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μέλη της Κυβέρνησης, Βουλευτές, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ελληνικής Αστυνομίας, κληρικοί και λαϊκοί.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου, που σε λίγες μέρες συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εκδημία του.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου αναφερόμενος στην Θεία Λειτουργία τόνισε ότι "σε κάθε Θεία Λειτουργία είναι κοινή συνείδηση της Εκκλησίας ότι ο Χριστός ξαναγεννιέται, ευαγγελίζεται το λαό του Θεού, θαυματουργεί θεραπεύοντας την αμαρτία, και, τέλος, Σταυρώνεται και Ανίσταται εκ των νεκρών για τη δική μας σωτηρία. Το Πάθος και η Ανάσταση είναι έκφραση υπαρξιακής καταστάσεως, έκφραση ενός μοναδικού βιώματος. Στην Εκκλησία ο ακάνθινος στέφανος, η κόκκινη χλαμύδα, ο κάλαμος, οι εμπτυσμοί, οι μαστιγώσεις, οι εμπαιγμοί, η χολή με το όξος και η λόγχη είναι συνήθεις καταστάσεις. Όπως οικείο τοπίο για την Εκκλησία είναι και ο Γολγοθάς· ο Ιούδας, ο Πιλάτος, ο Άννας με τον Καιάφα και οι σταυρωτές. Όλοι είναι πρόσωπα, από παλιά, γνωστά.
Αλλά και το Γένος μας τοιουτοτρόπως επορεύθη ανά τους αιώνας.Εβίωσε τον Σταυρό του Χριστού, γι’αυτό και δοξάσθηκε και ανέδειξε χιλιάδες αγίων και μυριάδες δικαίων κάι τετελειωμένων εν Χριστώ πνευμάτων. Με πρωτοπόρο την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον μαρτυρικό της Πατριάρχη, που πορεύθηκε και πορεύεται επί του Σταυρού, πάντοτε".

Με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την ανέγερση του ναού ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου μίλησε για την ιστορία του και επεσήμανε πως "όλοι σήμερα καμαρώνουμε, διότι ο Καθεδρικός Ναός της πόλης μας εκφράζει τα μεγαλεία του Θεού, ανταποκρίνεται στις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, εξυπηρετεί τις επίσημες τελετές, μα, πάνω απ’ όλα, είναι ένα σύμβολο, μία διαχρονική μαρτυρία ότι εδώ υπάρχει Χριστός και Ελλάδα και ένα μνημείο που θα διερμηνεύει ανά τους αιώνας την πίστη εκείνων που το εμπνεύσθηκαν και το υλοποίησαν, προς δόξαν του Αληθινού Θεού".

Προσέθεσε, επίσης, πως "σ’ αυτό τον τόπο που η Ανατολή συναντά τη Δύση, εδώ που συναντώνται δύο θρησκείες και τρεις πολιτισμοί, ο Ναός αυτός πιστεύουμε ότι διαχρονικά θα δίδει το μήνυμα ότι ο Χριστός ήλθε για να ενώσει τους ανθρώπους, όπως ο Σταυρός Του «συνάπτει τα διεστώτα», να φέρει την καταλλαγή και την αλληλεγγύη, να φωτίσει με το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως Του τις κουρασμένες ψυχές των ανθρώπων και να τους δώσει ελπίδα και παρηγοριά".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις δυσκολίες στη Μέση Ανατολή λέγοντας πως "συμπαριστάμεθα σε αυτούς τους σύγχρονους μάρτυρες. Προσευχόμαστε γι αυτούς στον Κύριό μας να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να συμπράξουν για την επίτευξη της ειρήνης."

Αναφέρθηκε στη σημασία του Σταυρού στη ζωή και τα αδιέξοδα των ανθρώπων. Μίλησε για τις δυσκολίες που βιώνει ο ίδιος κουβαλώντας τον Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγοντας πως "Αίρει καρτερικά τον Σταυρό της μητρός εκκλησίας και του Γένους και περιερχόμενος την οικουμένη, μαρτυρεί την σταυρική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου".