και ο λαός υποδέχθηκαν τον πολύτιμο θησαυρό της πίστης μας και μετά από μία σύντομη δέηση σχηματίσθηκε πομπή προς τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας, όπου και εναποτέθηκε εις προσκύνηση. Στην είσοδο του Ναού εψάλη αγιασμός. Στη συνέχεια εψάλη ο Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.
Την επομένη, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 23 του μηνός Μαρτίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος προσελθών τέλεσε στο τέλος του όρθρου την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια προέστη της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό εψάλησαν οι Χαιρετισμοί του Σταυρού και μίλησε ο Αρχιμ. Διονύσιος Χατζηαντωνίου, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Στις ακολουθίες προσήλθαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο βουλευτής Έβρου Αλεξ. Δερμεντζόπουλος, ο Στρατηγός Ιωσ. Μαυράκης, ο Ταξίαρχος Βασ. Βαϊραμίδης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και φορέων, εκπαιδευτικοί και πλήθος πιστών από όλη την περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Έβρου.
Το Τίμιο Ξύλο, προερχόμενο εκ της Ιεράς Μονής Σαγματά, θα παραμείνει στο Διδυμότειχο μέχρι το εσπέρας της προσεχούς Τετάρτης, 25ης Μαρτίου ε.ε. Ο Σεβασμιώτατος εξαίροντας το γεγονός μεταξύ άλλων είπε «Έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να ασπασθούμε το Τίμιο Ξύλο, το φύλακα της Εκκλησίας. Για μας τους ακρίτες σημαίνει πολλά˙ αντλούμε δύναμη και παίρνουμε ελπίδα για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την Πίστη και την Πατρίδα».