Οι συνεργάτες του eisagios.blogspot.com έκαναν το Σάββατο 19 Ιουνίου τον περίπλου του Αγίου Όρους (Στο Άγιο Όρος δεν επιτρέπετε να μπουν γυναίκες γι΄ αυτό με τον περίπλου βλέπουν από μακριά τις Ιερές Μόνες) μαζί με άλλα εκατό άτομα από την ενορία των Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης.
Ξεκινήσαμε από την Ουρανούπολη και είδαμε αρσανάδες (μικρά λιμανάκια των Μονών), τις Ιερές Μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου, το κεντρικό λιμάνι της Δάφνης, Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου, Διονύσιου, Αγίου Παύλου, και τις Σκήτες Νέα Σκήτη, Σκήτη Αγίας Άννης.
Όταν φτάσαμε στην Σκήτη της Αγίας Άννης ο καπετάνιος σταμάτησε την πορεία του καραβιού.
Από τον αρσανά της Σκήτης της Αγίας Άννης ξεκίνησε ένα μικρό βαρκάκι με δυο ιερομόναχους, το βαρκάκι ήρθε στο καράβι και οι ιερομόναχοι φέρνοντας Άγιο λείψανο της Θεομήτορος Άννης, μητέρας της Παναγίας μας και τμήμα από τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού μας ανέβηκαν στο καράβι.
Αφού τέλεσαν την Παράκληση της Θεομήτορος Άννης είχαμε την χαρά και την Ευλογία να προσκυνήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους προσκυνητές το Άγιο Λείψανο και το τμήμα από τον Τίμιο Σταυρό.
Ιερά Μονή ∆οχειαρίου
Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου βρίσκεται μεταξύ των μοναστηριών Ξενοφώντος και Κωνσταμονίτου στο Άγιο Όρος. Η παράδοση ανάγει την ίδρυση του μοναστηριού στον άγιο Ευθύμιο, μαθητή και συνασκητή του αγίου Αθανασίου, τον 10o αι.
Ιερά Μονή Ξενοφώντος
Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος είναι 16η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων μονών., βρίσκεται µεταξύ των Ιερών Μονών ∆οχειαρίου και Αγίου Παντελεήµονος. Η Μονή ιδρύθηκε λίγο πριν το 998. Με σιγίλλιο του Πατριάρχη Γαβριήλ Δ΄ έγινε κοινοβιακή το 1784 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήµονος
Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, είναι γνωστότερη ως Ρωσικό Μοναστήρι, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω, λίγο πριν το λιµάνι της ∆άφνης. Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι., αρχικά στη θέση Παλαιομονάστηρο. Πυρπολήθηκε τον 13ο αι. και στη συνέχεια τέθηκε υπό την προστασία των Σέρβων Βασιλέων.
Ιερά Μονή Ξηροποτάµου
Η Ιερά Η Μονή Ξηροποτάμου είναι 8η στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους. Γεωγραφικά εντοπίζεται περίπου στο µέσο της χερσονήσου του Άθω σε θέση περίβλεπτη, και σε ύψος 200 µέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Παύλο Ξηροποταμινό που μόνασε την εποχή του Οσίου Αθανασίου τον Αθωνίτη.
Ιερά Μονή Σίµωνος Πέτρας
Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, λεγόμενη και Σιμωνόπετρα είναι 13η στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρα από τη θάλασσα, πάνω σε βράχο από γρανίτη, που έχει βάθος 10 χλμ. μέσα στη γη και που φαντάζει σχεδόν να κρέμεται. Η ίδρυσή της οφείλεται στον Όσιο Σίμωνα, που ασκήτεψε στα μέσα του 13ου αιώνα σε σπήλαιο κοντά στη μονή, ο οποίος σε όραμα διείδε τη μελλοντική της ανοικοδόμηση.
Ιερά Μονή Γρηγορίου
Η Ιερά Μονή Γρηγορίου είναι παραθαλάσσια, επί ακρωτηρίου της νοτιοδυτικής ακτής της Αθωνικής χερσονήσου, νότια της Μονής Σιµωνόπετρα και βορειότερα από τη Μονή ∆ιονυσίου. Το ακρωτήριο αυτό περιβάλλει πλούσιος ψαρότοπο. Σύμφωνα με χειρογραφικό κώδικα η Μονή αυτή δρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αιώνα (1310). Ιδρυτής της είναι ο Όσιος Γρηγόριος ο νέος επονομαζόμενος, ησυχαστής μαθητής του αγίου Γρηγορίου Σιναΐτη του μεγάλου δάσκαλου της νοεράς προσευχής.
Ιερά Μονή ∆ιονυσίου
Η Ιερά Μονή ∆ιονυσίου Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου μεταξύ των μονών Γρηγορίου και Αγίου Παύλου. Είναι κτισμένη σε απόκρημνο παραθαλάσσιο βράχο ύψους 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, δίπλα στο λεγόμενο «αεροπόταμο», (μεγάλη κατεβασιά), σε μορφή πυργωτού κάστρου. Κτίτορας της µονής είναι ο όσιος ∆ιονύσιος από την Κορυσό της Καστοριάς, ο οποίος µε πολλές δυσκολίες και κόπους κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για την ανέγερση του µοναστηριού, στο δεύτερο µισό του 14ου αιώνα.
Ιερά Μονή Αγίου Παύλου
Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου είναι η νοτιότερη Μονή της δυτικής ακτής του χερσονήσου του Άθω. Βρίσκεται λίγο βορειότερα του νοτιοδυτικού άκρου και τιµάται στην Υπαπαντή του Κυρίου. Ιδρυτής είναι ο Παύλος ο Ξηροποταμινός, ο οποίος αρχικά ίδρυσε τη μονή Ξηροποτάμου κοντά στη Δάφνη. Ο ίδιος λίγο πριν το τέλος της ζωής του, ανέγειρε νέα μονή - τη σημερινή Αγίου Παύλου - στη τωρινή της θέση, αλλά με το όνομα Ξηροποτάμου. Μετονομάστηκε σε Μονή Αγίου Παύλου το 1108.
Νέα Σκήτη Εισοδίων της Θεοτόκου
H Nέα Σκήτη υπάγεται στη Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. Βρίσκεται σε 30 λεπτά απόσταση από αυτήν και σε άλλα 30 λεπτά από την Σκήτη Αγίας Άννας. Στην σκήτη έχουν ασκητέψει μεγάλες μορφές του κινήματος των Κολλυβάδων, όπως ο Άγιος Nικόδημος Aγιορείτης, ο φιλόσοφος Kύριλλος, ο εκ Mεσολογγίου, Aθανάσιος και άλλοι.
Σκήτη Αγίας Αννης
Η Σκήτη της Αγίας Άννας βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγίου Όρους, μισή ώρα από τη Νέα Σκήτη και μια ώρα από τη Μονή Αγίου Παύλου. Το Κυριακό της είναι αφιερωμένο στην Θεοπρομήτορα Αγία Άννα.Το 1686 ο Ματθαίος, πνευματικός του βοεβόδα Σερμπάν Καντακουζηνού (1678-88) και κτίτορας του κελλιού Άγιος Γεώργιος στην Προβάτα, αφιερώνει στη Σκήτη το πόδι της Αγίας Άννης. Στη Σκήτη εγκαταβιώνουν 85 μοναχοί που παράλληλα με το εργόχειρό τους ασχολούνται και με την αλιεία και την κηπουρική. Οι γέροντες ασχολούνται με αγιογραφία, ξυλογλυπτική, κατασκευή θυμιάματος και μικροτεχνία. Στη σκήτη υπάγεται και η Μικρά Αγία Άννα. Από τον αρσανά της η απόσταση είναι γύρω στα 45 λεπτά κοπιαστική ανηφόρα με σκαλοπάτια. Υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Μικρά Αγία Άννα
Η Μικρά Αγία Άννα βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών από τη σκήτη. Αποτελείται από επτά καλύβες. Οι γέροντες ασχολούνται με τη μικροτεχνία, την ξυλουργική και την ψαλτική. Εδώ μόνασε ο μεγάλος υμνογράφος της Εκκλησίας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης.