Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίων Παντων Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης




Ιερά Μητρόπολης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης Θεσσαλονίκης

Οι παλαιότεροι θυμούνται τον πρώτο Ι. Ναό που κτίστηκε πρόχειρα το 1924 και ήταν παρεκκλήσιο της ενορίας του Αγίου Μηνά.
Ήταν όμως μικρός και δεν ικανοποιούσε τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής των οποίων ο αριθμός καθημερινά πολλαπλασιαζόταν.
Το 1925 μεταστεγάζεται σε μια αποθήκη που διασκευάζεται κατάλληλα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστών μέχρι το 1932.
Τότε θεμελιώνεται ο σημερινός Ι. Ναός στη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Είναι άγνωστο πόσα χρόνια διήρκησε η ανέγερση του. Είναι μια μεγαλοπρεπής τρίκλητη βασιλική με γυναικωνίτη που έχει ενσωματωμένο στην πρόσοψη του ένα καμπαναριό .
Στην κατασκευή του συνέβαλαν οι λαχανοκηπουροί του Μελισσοχωρίου –τότε είχαν τις καλλιέργειες τους στο νότιο τμήμα της ενορίας – Αρτακινοί πρόσφυγες από την περιφέρεια Ανδριανουπόλεως και όσοι εν τω μεταξύ είχαν δημιουργήσει τον πρώτο συνοικισμό της περιοχής.
Οι πρώτοι Εφημέριοι ήταν πρόσφυγες Αρτακινοί από την περιφέρεια Ανδριανουπόλεως ηταν ο π. Δημητριος και ο π. Βασίλειος και οι πρώτοι Επίτροποι ήταν Λαχανοκηπουροί και Παντοπώλες από το Μελισσοχώρί.
Εγκαινιάσθηκε στις 22-10-1967 από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα τον Α΄.
Έχει ένα εσωτερικό παρεκκλήσιο του Άγιου Τρύφωνος στην Δεξιά πλευρά του Ιερού Βήματος.
Στον Ναό υπάρχουν οι φορητές εικόνες α) Ιερών Προσκυνημάτων των Αγίων Τόπων του 1783, β) Της Αναστάσεως Του Κυρίου, γ) Κυριακή της Ορθοδοξίας, ένας Απόστολος εκδόσεως Βενετίας του 1879 και Αργυρόδετα Παλαιά Ευαγγέλια.
Στον ναό φυλάσσονται Λείψανα Αγίων α) Εκ των Αναιρεθέντων Αββάδων από Ιερά Μονή Αγίου Σάββα, β)του Αγίου Ευθύμιου, γ) του Αγίου Ραφαήλ.
Τα τελευταία χρόνια έγινε προσθήκη πρόναου , αγιογραφήθηκε και επενδύθηκε με πωρόλιθο.
Σήμερα έχει πέριξ του ναού τα παρεκκλήσια του Άγιου Δημητρίου και του Αγίου Αλεξάνδρου κι εντός της ενορίας τα παρεκκλήσια του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Σήμερα λειτούργει στην ενορία μας Τράπεζα Αγάπης και φιλοξενεί πάνω από 150 συνανθρώπους μας.
Είναι δε σε εξέλιξη τα έργα για την αποπερατώσει του Πνευματικού Κέντρου ο Κάλος Σαμαρείτης.
Η Νεανική Εστία της ενορίας μας εκδίδει το εβδομαδιαίο περιοδικό της “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ”
Από το 1974 που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διαπιστώνοντας τις ποιμαντικές ανάγκες της μείζονος περιοχής της πόλεως της Θεσσαλονίκης κι αποφάσισε την ίδρυση δυο νέων Μητροπόλεων : της Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και της Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στα ανατολικά, η ενορία μας από τότε ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως.
Η ενορία μας Πανηγυρίζει α) την 9η Κυριακή μετά το Πάσχα των Αγίων Πάντων γιατί είναι κινητή εορτή, β) του Αγίου Τρύφωνος την 1η Φεβρουαρίου (Προστάτη των λαχανοκηπουρών).
Ο Ιερός Ναός Δεσπόζει επιβλητικά στην Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης στην κεντρική οδό Μοναστηρίου και στον παρακείμενο Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό.