Με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη μνημονεύουμε το όνομα του, ευχόμενοι ταπεινά για την μακαριότητα της ψυχής του», επαινώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα που όπως είπε «δεν λησμονεί τον μεγάλο πνευματικό ευεργέτη του τόπου». Την κυριώνυμο ημέρα ο Επίσκοπος μας προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην γυναικεία Ιερά Μονή Ασωμάτων, Αμαρίου, συνευχομένου του άγοντος τα Ονομαστήρια του, Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.
Στον σύντομο λόγο του ανέφερε: «Χαίρεται και ευφραίνεται η Εκκλησία του Χριστού και πάντες ημείς σήμερα, σε τούτη την ιστορική Ιερά Μονή Ασωμάτων. Τρείς οι λόγοι της σημερινής πνευματικής ευφροσύνης και χαράς. Το πρώτον αποδίδουμε την εορτή της σεπτής Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Παναγίας Μητέρας μας. Εορτάζουμε τον «ζωηφόρο θάνατο» Της, σύμφωνα με τον Αγ. Γρηγόριο τον Παλαμά, καθώς με την αθάνατη Κοίμηση Της «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν» το πανάγιο σώμα Της, καταργώντας τον κοινό θάνατο του ανθρωπίνου γένους. Η δική Της Κοίμηση γίνεται χαρά και ελπίδα για όλο το γένος των βροτών.
Οι Άγιοι μας, ο Άγιος Ιερομάρτυς Ειρηναίος που εορτάζουμε σήμερα, που είναι και ο δεύτερος λόγος της σημερινής πνευματικής χαράς, έχοντας στην ψυχή του το Άγιο Πνεύμα και αποκτώντας την κατά Χριστόν τελείωση, ο Άγιος Ειρηναίος βεβαιώνει την αλήθεια και εμπειρία αυτή της Παναγίας μας, ότι δηλαδή ο άνθρωπος του Θεού νικά τον θάνατο. Για τούτο και η ειρήνη των Αγίων μας, όπως ακούσαμε στα Τροπάρια της εορτής, δεν είναι γεγονός εξωτερικό, αλλά άθλημα, γεγονός θυσιαστικό, βίωμα της ειρήνης του Θεού της πάντα νουν υπερέχουσας, κατά τον Απόστολο Παύλο.
Ο τρίτος λόγος της μεγάλης μας χαράς το γεγονός ότι συναχθήκαμε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ολοκάρδιες ευχαριστίες και ευχές μας στον πολυσέβαστο εορτάζοντα Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, τον σεβαστό και σεβάσμιο σε όλους μας κοινό Γέροντα, ο οποίος άγει τα σεπτά Ονομαστήρια του, στον οποίο όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη και ευχαριστία. Η Εκκλησία της Κρήτης καυχάται δια τον πολύπειρο και σεβάσμιο Ιεράρχη, Μητροπολίτη Λάμπης, κ. Ειρηναίο και εμείς οι νεώτεροι της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης πολλά του οφείλουμε, ως και εις τον, επίσης, εφησυχάζοντα, πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Ομού μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, του συνευχομένου αγαπημένου Αδελφού, μεταφέρουμε τις ευχές συμπάσης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης.», προσφέροντας στην Καθηγουμένη της Μονής, Χρυσοστόμη Μοναχή, αντίγραφο Σταυρού ευλογίας, εκ του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς.
Ακολούθησε απονομή της Ανωτάτης τιμητικής διακρίσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες του Αμαρίου, στον κ. Ηλία Λαμπρίρη, Καθηγητή Ορθοπεδικής, και στον κ. Ιωάννη Βολανάκη, επ. Έφορα Αρχαιοτήτων, οι οποίοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο και, ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, χαιρέτισε το γεγονός σημειώνοντας: «Τιμή στην Εκκλησία και τον τόπο ο σεβαστός Γέροντας Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος. Πολύτιμη η εμπειρία του για όλους μας, πολύτιμες και οι προσευχές του, τις οποίες εκζητούμε.», ευχόμενος έτη πολλά, συγχαίροντας τους τιμωμένους.
Ο εορτάζων Ιεράρχης εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους. Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία στο Αρχονταρίκι της Μονής σε όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο είχε κατακλύσει το Καθολικό και τους προαύλιους χώρους της Μονής, μεταξύ των οποίων Κληρικοί εκ της Ιεράς Μητροπόλεως και αλλού, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, Δημοτικοί, Περιφεριακοί Σύμβουλοι κ.α.