Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Πατρών.


Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε τις ακολουθίες του Μεγάλου Αποδείπνου και της Παρακλήσεως προς την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέλυσε το στίχο "Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι"

"Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν". Τον Κύριο τον ακολουθούμε χωρίς καταπίεση αξιοποιώντας την ελεύθερη βούληση. Ο Κύριος έδωσε το αίμα του για τη σωτηρία μας, παρ' όλα αυτά δεν μας δεσμεύει και δεν μας υποχρεώνει να τον ακολουθήσουμε. 

"ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν" τι σημαίνει; Αδιαφορία για τον εαυτό μας και για τους άλλους; Όχι. Σημαίνει άρνηση και υπερνίκηση του εγωισμού μας, εγκατάλειψη του παλαιού ανθρώπου και των παθών μας που είναι ριζωμένα μέσα μας. Αυτή η αλλαγή φαίνεται δύσκολη, διότι η αμαρτία είναι δεύτερη φύση. Μόνο με τη βοήθεια του Κυρίου μπορούμε να απαλλαγούμε από την αμαρτία. 

"καί ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι". Για να είμεθα γνήσιοι μαθητές του Κυρίου πρέπει να σηκώσουμε το σταυρό μας. Σταυρός είναι οι δυσκολίες της ζωής, οι αδυναμίες μας, οι ειρωνείες για την πίστη μας, οι ασθένειες και τα οικογενειακά δράματα. 

Αδελφοί μου, να αγαπήσουμε το σταυρό του Κυρίου και το δικό μας σταυρό, όπως τον αγάπησαν οι Άγιοι, που έφτασαν στην εν Χριστώ σωτηρία. 

Τέλος, o Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για ενίσχυση στον αγώνα μας τον πνευματικό και για έτη ευλογημένα και σωτήρια.