Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.
Το Σάββατο 23 Αυγούστου, στις 19:00, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου – ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο – και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά και τμήματος του Ιερού του Λειψάνου μέχρι την κεντρική πλατεία της Κονίτσης, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική δέηση και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.
Την Κυριακή 24 Αυγούστου, κυριώνυμος ημέρα της Εορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Κατά την Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου, όπου τέλεσαν τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού.
Τις λατρευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας και των Αρχών της περιοχής καθώς και πλήθος λαού, τόσο από την ευρύτερη περιοχή της Κονίτσης, τα Ιωάννινα και άλλες περιοχές της.