Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ιερά Μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας – Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Λιβαδειάς.



Η Παλιά Παναγιά κατασκευάστηκε το 1904 με δαπάνη του σωματείου Τεχνιτών Επαγγελματιών Λιβαδειάς προς ανάμνηση του κατεδαφισθέντος προϋπάρχοντος μητροπολιτικού ναού της Λιβαδειάς.

Συγκεκριμένα, το 12 μ.Χ. αιώνα πιθανά, ανοικοδομήθηκε σε αυτή την περιοχή ο ναός της Παναγίας της Ελεούσας. Ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές το διάστημα 1821 - 1829, καθότι οι Τουρκικές δυνάμεις κατέπνιξαν την επανάσταση και η κατεστραμμένη πόλη εγκαταλείφθηκε. Με την οριστική απελευθέρωση της πόλης, έγινε μερική αποκατάσταση του ναού η οποία δεν έλυσε τα σοβαρά στατικά προβλήματά του. Το 1860 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υφιστάμενου μητροπολιτικού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου ενώ η παλιά εκκλησία της Παναγίας σφραγίστηκε το 1874. Λίγα χρόνια αργότερα το μονάκριβο αυτό βυζαντινό μνημείο της πόλης κατέρρευσε. Το 1903 ήλθαν στο φως τα χαλάσματα του ναού προκαλώντας αναπάντεχη κρίση συνείδησης στους κατοίκους της πόλης. Από το 1904 έως το 1912 χτίστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία 6 ναοί (Παλιά Παναγία, Άγιος Νικόλαος επί της οδού Ησιόδου, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Αντώνιος και ανακατασκευάστηκαν οι ναοί Αγίου Δημητρίου και Αγιάννας). [Γιαννακούρου - Χατζημανόλη, Α.Λ., 1988, Η Λιβαδειά μετά τον μεσαίωνα, Αθήνα] .

Δεν έχω άλλα στοιχεία για τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιβαδειάς, το μόνο που γνωρίζω από μαρτυρίες πολλών Ατόμων προσωπικά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής, στον Ιερό Ναό και μάλιστα κάτω από την Αγία Τράπεζα Του σώθηκαν πολλοί Χριστιανοί που τους κυνηγούσαν οι κατακτητές.

Ο Άγιος Δημήτριος έχει κάνει πολλά Θαύματα στους γειτόνους Του κατοίκους της Λιβαδειάς.