Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Το Μέγα Σάββατον o Εσπερινό της Αναστάσεως


Είναι η επισφράγιση της Σαρακοστής και η αρχή της Πασχαλινής περιόδου. Είναι η εορτή της Ταφής του Κυρίου και η κάθοδός Του στον Άδη. Στον Όρθρο της ημέρας, δηλαδή το βράδυ της Μ. Παρασκευής, τα Εγκώμια που ψάλλονται έχουν αναστάσιμο χαρακτήρα.
Το πρωί του Μ. Σαββάτου έχομε τον Εσπερινό της Αναστάσεως.
Ο ιερέας, ντυμένος στα λευκά άμφια, σκορπάει δάφνες μέσα στον ναό και ψέλνει το δοξαστικό τροπάρι: «Ανάστα ο Θεός κρίνον την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι της έθνεσι», ενώ οι καμπάνες ηχούνε χαρμόσυνα.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου όλοι γευόμαστε την μεγάλη νίκη. Ήδη έχομε περάσει στην Κυριακή την Μία των Σαββάτων. Συμμετέχουμε στην μεγάλη χαρά, την μεγάλη νίκη, λουσμένοι στο φως της Αναστάσεως. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια. Εορταζέτω γουν πάσα κτίσις την έγερσιν Χριστού εν η εστερέωται».
Περάσαμε κιόλας στην επόμενη Ημέρα Κυρίου, την Κυριακή, την Όγδοη, την ανέσπερη, την αιώνια, της οποίας το μεταμορφωτικόν κάλλος προγευόμαστε.

Ανάστα ο Θεός