Ο κ. Νεκτάριος διατηρεί με τον Γέροντα της Μονής, από πολλών ετών, στενή πνευματική φιλική σχέση.Αυτή η μεγάλη Ιερά Μονή ανεγέρθη προ επταετίας και αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα υγιούς μοναχικής πολιτείας. Κατόπιν αδείας του τοπικού Ποιμενάρχου, ο κ. Νεκτάριος λειτούργησε στην Ιερά Μονή, ενώ μετά της συνοδείας του, επισκέφτηκε αρκετά μοναστήρια της της ευρύτερης περιοχής όπου είχε την ευκαιρία να έλθει σε πνευματική επικοινωνία με τις αδελφότητες.Στη συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος, το εσπέρας της 27ης Ιουνίου, πορεύτηκε προς το Ιάσιο όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Bărboi.Εκεί, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορία της Ιεράς Μονής, τις στενές σχέσεις της με τον ελληνισμό και το Άγιον Όρος.
Η Ιερά Μονή αποτελεί ένα σημαντικόκέντρο ποιμαντικής για τους νέους καθώς συγκεντρώνονται πολλοί νέοι άνθρωποι και φοιτητές, οι οποίοι διακατέχονται από πνευματικό ζήλο και αγάπη για το Θεό. Έτσι, ο κ. Νεκτάριος μετά την άφιξή του είχε την ευκαιρία να απευθύνει λόγο πνευματικό και να συνομιλήσει πέραν από τα μέλη της αδελφότητας και σε πολλούς νέους ανθρώπουςκαι φοιτητές Θεολογίας.Την επομένη το πρωί, τον υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας, κ. Θεοφάνης στο Μητροπολιτικό Μέγαρο του Ιασίου. Εκεί, μαζί με τον Μητροπολίτη Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Φιλιππίνων του Πατριαρχείου Αντιοχείας, κ. Βασίλειο και τον Γέροντα Ναθαναήλ, είχαν την ευκαιρία ναπραγματοποιήσουν συνομιλίες και να ανταλλάξουν απόψεις περί των εκκλησιαστικών ζητημάτων που απασχολούν την Ορθοδοξία, τις λυπηρές εμπόλεμες συνθήκες που επικρατούν στα διάφορα μέτωπα ανά τον κόσμο, αλλά και στις επιπτώσεις που προκύπτουν λόγω των αναθεωρητικών τάσεων της νέας τάξης πραγμάτων στο πεδίο των παραδοσιακών αξιών και της αποξένωσης του ανθρώπου από το Θεό.
Το εσπέρας της παραμονής της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στην Ιερά Μονή Bărboi, ενώ έθεσε ως θεματικό κέντρο τηςομιλίας του το πρόσωπο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστόςδιακρίνοντας το βάθος της ψυχής του Αποστόλου Πέτρου και το δυναμισμό της ιδιοσυγκρασίας του, τον κατέστησε από ταπεινό ψαρά, σε πρωτοκορυφαίο Απόστολο,η κραταιά πίστη του οποίου αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της Εκκλησίας (Μτ. 16, 18). Ο Πέτρος, με το ομολογιακό του πνεύμα και τη σταθερότητα της καρδιάς του αποτελεί οδοδείκτη για το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος δεικνύει ότι η πίστη είναι πορείαμαρτυρίας, μετανοίας, αγάπης και ανάστασης. Ο Πέτρος, παρά την τριπλή άρνηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με την ειλικρινή του μετάνοια, αποκαταστάθηκε από τον Κύριό μας και αξιώθηκε να γίνει ο ποιμήν των «προβάτων» του Χριστού (Ιν 21, 17).
Η σύγχρονη εποχή έχει ανάγκηαπό το θάρρος και το δυναμισμό του Αποστόλου Πέτρου, προκειμένου ο σύγχρονος άνθρωπος να κατανοήσει ότιη σωτηρία του και η διαφύλαξητης πίστης απαιτούν αντίσταση και σταθερό φρόνημα, τα οποία ενίοτε έχουν σταυρικό χαρακτήρα, ώστε να προστατευτεί από την εξελισσόμενη άλωση των χριστιανικώναξιών και της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου από τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες επιβουλεύονται τη σωτηρία του και απεμπολούν το ζωοδότη Θεό από τη ζωή του.Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο κ. Νεκτάριος, προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στο καθολικό της Ιεράς Μονής. Μαζί του, συλλειτούργησαν οΠανοσιολογιώτατος Γέρων της Ιεράς Μονής, κ. Ναθαναηλ, πολλοί ιερείς καιεκπρόσωποι μοναστικών αδελφοτήτων της περιοχής, διάκονοι της Αρχιεπισκοπής Ιασίου, καθώς και ο Ιεροδιάκονος του, π. Ευσέβιος Πανδής. Απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα, ομίλησε περί του άλλου μεγάλου Αποστόλου, του Παύλου.
Ο Απόστολος Παύλος, πριν ακόμη λάβει εκείνο το φοβερό κάλεσμα από τον Κύριό μαςΙησού Χριστό, ήταν άνθρωπος με βαθιά πίστη και αγάπη στον πατροπαράδοτο Θεότων Ιουδαίων. Έτσι, ο Κύριός μας, γνωρίζοντας αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τηςψυχής του, τα αλλοίωσε κατά Θεόν με αποτέλεσμα, ο Σαύλος, από διώκτης των χριστιανών, «ἡρπάγη ἕως τρίτου οὐρανοῦ» (Β’ Κορ. 12, 2), έγινε μέτοχος τον κρυπτών μυστηρίων του Θεού και εξελίχθηκε στο μέγα Απόστολο των Εθνών, Παύλο. Η αγάπη του για το Θεό, η πίστη, ο δυναμισμός και ο ζήλος του, τον οδήγησαν σε κάθε γωνιά σχεδόν της λεκάνης της Μεσογείου, την Ελλάδα, την Ιταλία, έως και την Ιβηρική Χερσόνησο. Κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού, ετοιμάζοντας το έδαφος για τους υπολοίπους αποστόλους, όπως ο Απόστολος Ανδρέας που συνδέεται στενά με τον ευαγγελισμό των περιοχών της Ρουμανίας και των σλαβικών χωρών. Η Εκκλησία μας από τα σπάργανα της βρέθηκε σε διωγμό. Αυτό αποτελεί, ένα κοινό γνώρισμα τηςεποχής μας με αυτή των Αποστόλων. Αυτό που αλλάζει είναι η μορφή του διωγμούκαθώς στις μέρες μας, υφίσταται έναν σκιώδη πόλεμο από τη νέα τάξη πραγμάτων η οποία επιδιώκει την υποταγή του ανθρώπου στις σύγχρονες υλιστικές μορφές ειδωλολατρίας και εγωλατρίας. Οι πιστοί σήμερα, χρειάζεται να αντιληφθούν ότι αυτόςπου διώκεται, ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο Χριστός.
Έτσι, καλούμαστε όλοι ναεμπνευστούμε από το δυναμισμό, την πίστη, την αγάπη και το ζήλο των Αγίων Αποστόλων, οι οποίοι μαρτύρησαν με το αίμα τους για το Χριστό και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων της εποχής μας.Στο τέλος, ο κ. Νεκτάριος, εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη του για τη θερμή φιλοξενία του στο Ιάσιο, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος, να είναι πρεσβευτές για όλους στον Κύριο και συνοδοιπόροι στο ταξίδι της σωτήριας μας.