Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Παιδικό Ιχνογράφημα.

 

Παύλος Α. Κυριακίδης Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων

Παιδικό Ιχνογράφημα

   
    Το προκείμενο βιβλίο δεν είναι βιβλίο που μιλάει στα παιδιά, αλλά για τα παιδιά. Πρόκειται για μελέτη επιστημονική, που μπορεί και θα πρέπει να τη διαβάσουν οι νέοι γονείς, ώστε να πάψουν να θεωρούν «χαζομάρες» τα έργα των μικρών ή να προσπαθούν να διορθώσουν τα ζωγραφικά των πιτσιρικιών.  Τα σχέδια των μικρών είναι πλήρεις αφηγήσεις. Λένε αυτά που η ψυχούλα τους νιώθει αλλά η γλώσσα τους δεν μπορεί να εκφράσει.
    Πέρασαν αιώνες όπου το μικρό παιδάκι αντιμετωπιζόταν ως  ένα ανόητο λόγω ηλικίας. Με αυτή την αντίληψη μεγαλώσαμε όλοι, μέχρι πριν λίγα χρόνια. Σήμερα πια κατανοήθηκε ότι τα παιδάκια δεν είναι βλακάκια. Κι ότι τα ιχνογραφήματά τους, τα σχέδιά τους και ό,τι ζωγραφίζουν είναι αποκαλυπτικό των όσων η ψυχούλα τους εισπράττει και η νοημοσύνη τους αποτυπώνει. Κι ότι συνεπώς, εμείς πρέπει να τα διαβάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και να μαθαίνουμε  από αυτά.
    Όπως παρουσιάζει ο συγγραφέας –καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχολογίας  Παύλος Κυριακίδης, το παιδικό και νηπιακό ιχνογράφημα περιέχει αυτά που το παιδί θα μας έλεγε με τη φωνούλα του εάν μπορούσε. Η εικόνα του ιχνογραφήματος δείχνει την εικόνα που σχηματίζεται στην ψυχή του μικρού παιδιού από την οικογενειακή του ζωή και αποτυπώνει τις εκτιμήσεις του για τις σχέσεις των γονέων μεταξύ τους και με αυτό το ίδιο. Είναι συνεπώς ιδιαίτερης σημασίας η προσοχή που οφείλουμε να δείχνουμε προς τα σχέδια του μικρού μας.
    Ο συγγραφέας γράφει άνετα και καθόλου κουραστικά, με τρόπο που μπορεί να διαβάσει ο κάθε γονιός κι όχι μόνον ο ειδικός. Θεωρώ πως ο κάθε γονιός, θέλει να ακούει με προσοχή το μικρό του, και να παρακολουθεί τον τρόπο που αυτό μεγαλώνει. Να μαθαίνει τις ανάγκες του, το πώς διαμορφώνει τον κόσμο του. Ιδού λοιπόν ένα βιβλίο εργαλείο για να κατανοήσουμε και να βοηθάμε όπως πρέπει.  
Για παραγγελίες