Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ιερά Μητρόπολης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χορτιάτη


Κατά τους βυζαντινούς χρόνους ολόκληρη η περιοχή από τη σημερινή κοινότητα του Χορτιάτη έως το κάστρο του Κισσού ήταν διάσπαρτη από Μονές και ασκητήρια με κυρίαρχα δεσπόζουσα την Ι. Μονή Χορταϊτίσσης.

Η Πρόνοια του Θεού θέλησε μετά από αιώνες σιωπής ν' αρχίσει και πάλι να ακούγεται η μονολόγιστος Ευχή και οι λατρευτικοί ύμνοι στον ίδιο τόπο με την ίδρυση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το 1961, αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Α' (Παπαγεωργίου) ο οποίος και εγκαινίασε το μικρό καθολικό την 11η Ιουλίου 1965.

Οι πρώτες εγκαταστάσεις και ο μικρός Ι.Ναός της Θ.Μεταμορφώσεως είναι κτίσματα εκείνης της περιόδου, αλλά ουδέποτε εγκατεβίωσαν στην Ι.Μονή πατέρες, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείτο η Μονή ως χώρος κατασκηνώσεως της νεολαίας της Ι.Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Με έγγραφο της ίδιας Μητροπόλεως με ημερομηνία 6.7.1976 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β' μετατρέπει την Ι.Μονή από ανδρώα σε γυναικεία και το 1979 με απόφαση της Ι.Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (21η συνεδρία, ΝΗ περίοδος, 22.8.1979), η Ι.Μονή περιέρχεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ι.Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τότε εγκαθίσταται σ' αυτήν μικρή αδελφότητα προερχόμενη από την Ι.Μονή Πανοράματος Θεσσαλονίκης υπό την μοναχή Χριστοδούλη (Μιχαηλίδου), η οποία και εξελέγη πρώτη ηγουμένη της Ι.Μονής και παραμένει μέχρι σήμερα.

Το 1984 αρχίζει η ανακαίνιση των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ το 1988 θεμελιώνεται το νέο καθολικό της Ι.Μονής επ' ονόματι των Εισοδίων της Θεοτόκου. Επίσης, κτίζεται η επίσημη είσοδος και γίνεται η περιτείχιση της Ι.Μονής. Το καθολικό της Ι.Μονής είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του πεντάτρουλου σταυροειδούς με εξωτερικά περιστύλια και έχει θαυμάσια εξωτερική επένδυση με κεραμοπλαστικές διακοσμήσεις.

Η Ι.Μονή έχει σήμερα δύο παρεκκλήσια της Αγίας Τριάδος και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και αριθμεί δωδεκαμελή αδελφότητα, η οποία εκτός από τις πνευματικές ασχολίες της καλλιεργεί τις ιερές τέχνες (αγιογραφία, κεντητική, ιεροραπτική κ.λ.π.)

Τηλέφωνο : 2310 349-388

Φαξ : 2310 349-005