Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Σεβασμιώτατος:«Κορύφωση της Σταυρωμένης Αγάπης είναι η συγχώρεση». Φωτο - Video.

Με αισθήματα ευλάβειας και κατανύξεως εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Δεσποτική Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 
          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, το πρωί της Κυριακής (Προ της Υψώσεως) 13 Σεπτεμβρίου, ιερούργησε και ωμίλησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ροδίτσας Λαμίας.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετεδόθη απευθείας από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», σε παγκόσμια εμβέλεια μέσω του δορυφορικού κυκλώματος της «Hellas sat», μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, μέσω της υπηρεσίας Livestreaming, καθώς και από ραδιοφώνου, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω άλλων τοπικών Ραδιοφωνικών Σταθμών.
          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, αναλύοντας τα αγιογραφικά αναγνώσματα της ημέρας, μεταξύ άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά:
          «Έρχεται ο Τίμιος Σταυρός να θυμίσει σε όλους μας, αδελφοί μου,  ότι είναι η θύρα, η πόρτα που οδηγεί στη χαρά, στη Ζωή, στην ελπίδα, στην Ανάσταση. Έρχεται να μας φανερώσει, ότι το παρελθόν, όποιο και αν είναι, με τον Σταυρό του Χριστού καταργείται.
          Το ακούσαμε στο Αποστολικό ανάγνωσμα: «ἐν γὰρ Χριστῷ Ἰησοῦ οὔτε περιτομή τι ἰσχύει οὔτε ἀκροβυστία, ἀλλὰ καινὴ κτίσις». Με τον Σταυρό του Χριστού, το παρελθόν ανήκει στην ιστορία. Καινούργια ζωή, νέα δημιουργία, νέα σελίδα ανοίγει η Θυσία του Κυρίου πάνω στο Σταυρό για την αγάπη των ανθρώπων.
          «Έρχεται η Αγία μας Εκκλησία και μας στέλνει ένα μήνυμα πολύ ελπιδοφόρο, ένα αισιόδοξο μήνυμα, το οποίο μπορεί να γεμίσει χαρά και ελπίδα κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα κάθε άνθρωπο, που αισθάνεται την καρδιά του πολύ σφιγμένη. Είδατε όταν είμαστε στεναχωρημένοι, τι λέμε; Με έχουν ζώσει τα φίδια. Αισθανόμαστε ότι είμαστε μέσα σε ένα κλοιό και δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Νιώθουμε να καταπλακώνεται η καρδιά μας, η ψυχή μας, η ύπαρξή μας. Και πόσοι άνθρωποι δεν βιώνουν βαθιά θλίψη, στεναχώρια, αγωνία, αβεβαιότητα για το αύριο. 
          Μέσα λοιπόν σε ένα τέτοιο κλίμα, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα και στο βάθος των καρδιών μας, έρχεται η Εσταυρωμένη αγάπη, η αληθινή αγάπη, γιατί μονάχα η αγάπη που έχει θυσία, μονάχα η αγάπη, η οποία έχει υπέρβαση, μονάχα η αγάπη, που αποτελεί την τομή  της οριζόντιας με την κάθετη διάσταση, μονάχα η αγάπη που είναι συνάντηση, σταυροδρόμι προσώπων, προσωπικοτήτων, ετεροτήτων, διαφορετικοτήτων, μονάχα αυτή η αγάπη, είναι μία αληθινή αγάπη.
          Η αγάπη, η οποία βαδίζει παράλληλους δρόμους και δεν συναντά σε κανένα σημείο τον άλλο άνθρωπο. Είναι μια αγάπη που είναι ένας μονόδρομος εγωισμού, φιλαυτίας, απομόνωσης, εξόδου από την κοινωνικότητα. Η αληθινή αγάπη, είναι ύψιστη έκφραση κοινωνικότητας και το αποκορύφωμα της κοινωνικότητας είναι ο Σταυρός, όπου είναι η απόλυτη τομή που είναι σφραγισμένη με αίμα και όχι με θεωρίες και με διακηρύξεις, ούτε με απατηλές υποσχέσεις και πολύ περισσότερο με φαντασιώσεις. Η αγάπη η αληθινή, είναι η αγάπη που ματώνει. Είναι η αγάπη που έχει δάκρυα. Είναι η αγάπη που έχει καρδιοχτύπι. Είναι η αγάπη που είναι τσαλάκωμα του εγωϊσμού. Είναι η αγάπη που σε κάνει να υποχωρείς, να κάνεις πίσω, να ταπεινώνεσαι, να υπερβαίνεις και προπάντων η αληθινή αγάπη, είναι η αγάπη που συγχωρεί, η οποία έχει μέσα της το μαρτύριο της συγχωρήσεως, γιατί πραγματικά η πιο γενναία πράξη που μπορεί να πράξει ένας άνθρωπος μέσα στον κόσμο, δεν είναι ούτε να τσακίζει σίδερα, ούτε να χτίζει ουρανοξύστες, ούτε να δημιουργεί αυτοκρατορίες οικονομικές, ούτε πολλώ δε μάλλον άλλου είδους κυριαρχίες. 
           Η πιο γενναία, η πιο δυνατή, η πιο κορυφαία πράξη που μπορεί να κάνει κανείς μέσα στον κόσμο στη ζωή του,  είναι να συγχωρεί, είναι να υπερβαίνει, να παραβλέπει, να ανοίγει την αγκαλιά του και να μπορεί να πει στο διπλανό του, δεν ισχύει τίποτα από το παρελθόν, ούτε περιτομή ούτε ακροβυστία. Το παρελθόν τελείωσε. Έλα με το Σταυρό του Χριστού, να σταυρώσουμε τη ζωή μας, να σταυρώσουμε τη σχέση μας, να σταυρώσουμε την ύπαρξή μας και να χαράξουμε ένα νέο δρόμο».
          Τη νύκτα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και τους Ιεροδιακόνους,  ετέλεσε Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, προκειμένου από το πρωί της Δευτέρας, να ακολουθήσει ένα πολύωρο πρόγραμμα ποιμαντικών και αγιαστικών επισκέψεων, σε πολλά σχολεία του Νομού μας, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκειμένου να δώσει την πατρική του Ευλογία στους εκπαιδευτικούς και μαθητές Σχολικών μονάδων σε 4 Δήμους της Μητροπολιτικής Περιφερείας. 
          Στην κήρυγμά  του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, προ της απολύσεως της κατανυκτικής Ιεράς αυτής Αγρυπνίας, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους πιστούς και προς τους παρακλουθούντας πιστούς από ραδιοφώνου, ωμίλησε για το ιστορικό της Εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και χαρακτηριστικά ανέφερε:
          «Μετά από δυσκολίες  και δοκιμασίες, ο Τίμιος Σταυρός υψώνεται, για να ευλογεί τους ανθρώπους, για να μπορούμε να ξεπερνούμε τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες και να θυμόμαστε πάντοτε, ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι πυξίδα για την ζωή μας».
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.
Video: Star Κεντρικής Ελλάδος.