Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ο Σεβασμός προς το Θεό είναι η αρχή για να γίνουμε σοφοί.

Η Ιερά Μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού, εορτάστηκε κατά το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου 2019, μετά πάσης λαμπρότητος και ιεροπρέπειας εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Το εσπέρας της παραμονής της εορτής τελέσθηκε στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά-Μελισσοχωρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην Εσπερινή του ομιλία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην μορφή του μεγάλου Ιεράρχου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ο κατεξοχήν Οικουμενικός διδάσκαλος, ο οποίος με τους λόγους του και με την ξεχωριστή του λάμψη, μας παρουσιάζει όλα εκείνα τα σπουδαία μηνύματα της Ορθοδόξου Πίστεως μας, διότι μέσα από την βιωτή και την αδιάλειπτο προσευχή του, κατάφερε και ζούσε συνεχώς μέσα στο Άκτιστο Φως, ζούσε μέσα στο Φως του Ευαγγελίου.
Παίρνοντας αφορμή από τους αγώνες του Αγίου Γρηγορίου για την υπεράσπιση της Χριστιανικής μας Παραδόσεως από τις κακοδοξίες του αιρετικού Βαρλαάμ και των κύκλων του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αλλαγές και στην αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, περί των αδικημάτων για κακόβουλη βλασφημίας και καθύβριση των θρησκευμάτων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Θεός δεν έχει ανάγκες από νομικές Διατυπώσεις. Θα πρέπει να σεβόμαστε αυτό που αποτελεί το Ιερότερο πράγμα στη ζωή μας και να μην βρίζουμε τα Θεία. Θα πρέπει να σεβόμαστε αυτό που λέει η Διδασκαλία του Ευαγγελίου και ο Λόγος του Κυρίου».
Ο λαός μας έχει Πεποιθήσεις, έχει Αρχές, έχει Πιστεύω. Αν σταθήκαμε σαν Έθνος στο διάβα της Ιστορίας με όλες αυτές τις δυσκολίες, είναι γιατί έκαιγε συνεχώς αναμμένο το καντήλι της Πίστεως μας».
Δυστυχώς σήμερα κάποιοι προτιμούν να μας οδηγούν μέσα σε σκιώδεις τοποθετήσεις και να αποφεύγουν να λένε την Αλήθεια. Είναι πολλή σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο αληθινός Χριστιανός, θα πρέπει να ξεχωρίζει μέσα στον κόσμο της αμαρτίας».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «Ο Σεβασμός προς το Θεό είναι η αρχή για να γίνουμε σοφοί. Ας γνωρίσουμε την Πίστη μας και να πλησιάσουμε τους Αγίους, ζώντας συνεχώς την εν Χριστῴ Ζωή».
Την κυριώνυμο μεγάλη ημέρα της εορτής, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως εις τον φερώνυμο Ιερό Ναό των Λαγυνών, μιας περιοχής που τιμάται όλος ιδιαιτέρως ο Μεγάλος Θεολόγος και Πατέρας της Ορθοδοξίας από τα παλαιά έτη, καθώς εκεί υπήρχε μεγάλη Αδελφότητα επ΄ ονόματι του Αγίου, η οποία και είχε φιλοτεχνήσει και αφιέρωσε την ιστορική εικόνα (1890) που φυλάσσετε σε περίοπτη θέση, πλησίον της αντιγράφου Εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.
Τον Θείο Λόγο διακόνησε ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Παύλος Καντίνας, Ιερατικός Προϊστάμενος του πανηγυρίζοντα Ναού, ο οποίος και αναφέρθηκε στην μορφή και στην τιμή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, εις την κωμόπολη των Λαγυνών τον τελευταίο αιώνα.
Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε τον ομιλητή λέγοντας ότι «Οι μνήμες και οι εορτές των Αγίων, μας δίνουν πνευματικές ευκαιρίες να πλησιάσουμε τον Κύριο, αρκεί να μιμούμαστε το παράδειγμα τους και να ακολουθούμε τον Λόγο του Ευαγγελίου», ενώ παίρνοντας παράδειγμα από την Αγία Οικογένεια του Μεγάλου αυτού Πατρός της Ορθοδοξίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «κάθε σπίτι, θα πρέπει να είναι μια κατ’ οίκον Εκκλησία και χρέος μας είναι να συνδέσουμε και να γνωρίσουμε στα παιδιά μας, τα ουσιαστικά και αληθινά βιώματα της Αγίας μας Εκκλησίας.