Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων.

Το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης Δαμασκηνός» πραγματοποίησε Χριστουγεννιάτικη συναυλία, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Αθανάσιος Δημητρίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω προσωπικά σ’ αυτήν την όμορφη εκδήλωση προς τιμήν των ιεροψαλτών μας, που είναι πρόσωπα τόσο αγαπητά σ’ εμένα προσωπικά, αλλά και σε όλους τους κληρικούς μας!
Εσείς οι ιεροψάλτες είστε πρόσωπα σημαντικότατα για την Θεία Λατρεία της Εκκλησίας μας!
Πρώτα απ’ όλα δίνετε ζωή και ζωοποιείτε τα ιερά κείμενα των ακολουθιών. Κείμενα όχι μόνο ιερά αλλά και υπέροχα από λογοτεχνικής και μουσικής απόψεως. Εκτελώντας με την φωνή του ο καθένας, από την μια μεριά συμμετέχει στην εκτέλεση κειμένων αναλοιώτων ανά τους αιώνας, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί και εκφράζει το δικό του ύφος. Έτσι, ο κάθε ψάλτης γίνεται σύμβολο της ομοφωνίας της Εκκλησίας των πιστών από τη μια μεριά και από την άλλη της ελευθερίας του προσώπου που διέπει την θεολογία της Εκκλησίας μας. Άρα, λοιπόν, διασώζεται εν τη πράξη τόσο η ενότητα της Εκκλησίας, όσο και η έννοια της μοναδικότητας του κάθε προσώπου και της θεόσδοτης ελευθερίας του. Και που αλλού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό τόσο όμορφα και ωραία η μη μόνον και πρωτίστως μέσα στις ιερές μας Ακολουθίες.
Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι ότι με τον τρόπο της άμεσης ανταπόκρισης του εμμελούς λόγου της λατρείας στους αγίους, στην Παναγία και τον Θεό, γίνεστε οι πρώτοι κήρυκες και απόστολοι της όντως παρουσίας τους στο ναό! Είναι σαφές και πλέον ξεκάθαρο στον απλό πιστό, με τρόπο μάλιστα τόσο όμορφο και απλό, ότι κατά την διάρκεια της λατρείας «μιλάμε» πράγματι σε πρόσωπα που είναι μπροστά μας, που είναι μεταξύ μας στην εκκλησία. Όταν λέτε το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» το «Κύριε ελέησον» το «Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών» ο καθένας μας αυτόματα σχεδόν έχει την βεβαιότητα ότι είναι παρόντα όλα αυτά τα πρόσωπα και επομένως, αφού τους μιλάμε, μας ακούνε και μας καταλαβαίνουν. Μας συντροφεύουν και μας βοηθούν. Μόνον αυτός ο τόσο σαφής και προσωπικός τρόπος έκφρασης των ψαλτών, αρκεί για να καταστήσει φανερά την μυστική παρουσία των Αγίων και της Θεοτόκου αλλά και του ιδίου του Κυρίου.
Έτσι, αγαπητοί μου, δεν «ψέλνουμε» απλώς, δεν «ερμηνεύουμε» με την καλλιτεχνική έννοια, αλλά μέσα στις ακολουθίες μας εναγκαλιζόμαστε τον ίδιο τον Θεό! Παρασυρόμαστε και προστρέχουμε στον ιερό χιτώνα της Παναγίας μας! Και εναγκαλιζόμαστε και κατασπαζόμαστε τους Αγίους μας! Έτσι, ένας απλός εσπερινός και μια απλή παράκληση, κατανοείται ως θεανθρώπινο γεγονός και κατάσταση υπερανρθώπινη. Γευόμαστε Ουρανό αν και είμαστε στην γη. Μεταλαμβάνουμε την Αγιότητα μέσω των όντως αγίων. Κοινωνούμε με τον αγγελικό κόσμο, ενώ ζούμε την γήινη ζωή μας. Μπαίνει λίγη αύρα λεπτή του Θεϊκού φωτός μέσα στην απλή μας καθημερινότητα και ρουτίνα.
Τέλος, ένα τρίτο στοιχείο που διασώζεται μέσω της παρουσίας σας και εκτελεστικής δράσεως, είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ίσταστε ανάμεσα στον λαό και στον κλήρο. Δηλαδή, μέσω της απαντητικής φωνής του ιεροψάλτη, διασώζεται ο διάλογος και η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στα μέλη των πιστών που συγκροτούν την Εκκλησία και την ευχαριστιακή σύναξη. Με αυτόν τον τρόπο τον τόσο απλό και άμεσο, αφενός μεν η λατρεία διατηρείται ζωντανή και ανάλαφρη αντί να βουλιάξει στην μονοτονία και την άχαρη μονότροπη έκφραση, αφετέρου αποδεικνύεται η ισότητα των πιστών, κληρικών και λαϊκών ενώπιον του Αγίου Θεού. Με διακριτούς ρόλους μεν, αλλά όλοι ίσοι συγκεντρωνόμαστε εν αληθεία και ελευθερία!
Ταυτόχρονα ο ιεροψάλτης αποκρίνεται και αναλαμβάνει τον διάλογο ανάμεσα στον Θεό και στους ανθρώπους, ιδιαιτέρως κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας. Είναι κάτι τόσο απλό μα την ίδια ώρα τόσο συγκλονιστικό ότι ακόμα και σ’ Αυτόν τον Θεό, απευθυνόμαστε σε πρώτο ενικό πρόσωπο και διαλεγόμαστε μαζί Του, αφόβως και με παρρησία! Η θεία Παρουσία γεμάτη αγάπη και σωστική δύναμη εξαφανίζει την αμαρτωλότητά μας και μας καθιστά παιδιά του Ουρανού, Υιούς Φωτός και Ημέρας! Με αυτόν τον διαλεκτικό τρόπο, τόσο απλά, λαμβάνει αλήθεια και κύρος όλη η Θεολογία της Οικονομίας και της Σωτηρίας μας!
Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί μου, αναλογίζομαι το ιερό και θείο λειτούργημα του ιεροψάλτου (και με αυτό το ήθος προσπαθούσα να ανεβαίνω στο αναλόγιο όταν διακονούσα κι εγώ ως ψάλτης στην Θεσσαλονίκη). Και πιστεύω ότι όταν διακονείτε με αυτήν την αίσθηση και έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τότε αναλόγως λαμβάνετε και τον ουράνιο μισθό σας και το ανταπόδωμα από τους Αγίους και την Παναγία μας!
Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν βυζαντινοί ύμνοι, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με την συμμετοχή και της παραδοσιακής ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης καις Σταγών, παραδοσιακά κάλαντα της χώρας μας.
Το αυθόρμητο χειροκρότημα πιστοποίησε την απόλυτη επιτυχία της εκδήλωσης.