Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Αργολίδα: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην Νέα Κίο.

Αργολίδα: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην Νέα Κίο (βίντεο)
 Η Μικρασιατική προσφυγική κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα τιμά τα τελευταία χρόνια όλους τους Αγίους καταγόμενους από την Κίο της Μικράς Ασίας, στον ενοριακό ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης.


Την παραμονή της εορτής Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός με τ' αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Δημοσθένης Γάτσιος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την τιμή που έκανε και ήρθε στην κωμόπολη της Νέας Κίου για να τιμήσει τους Αγίους.
Η ενορία της Νέας Κιου τιμά τους θεοφόρους πατέρες της 7 Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας .
Έτσι τιμώνται ο Άγιος Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος ,ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος. Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. Οι άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.
ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΟΥ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

Έζησε στα χρόνια της εικονομαχίας. Από νέος βάδισε το δρόμο της ευσέβειας, στολισμένος με βαθιά και ένθερμη πίστη. Ήταν συγχρόνως και ακριβής τηρητής των εντολών, τις όποιες δεν γνώριζε μόνο αλλά και εφάρμοζε. Τη ζωντανή αυτή ευσέβεια του, καλλιέργησε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε υστέρα Ιερέας. 
Η κοινή αναγνώριση των προτερημάτων αυτών, τον ανέβασε στην επισκοπή της Κίου στη Βιθυνία. Στη νέα του αυτή διακονία, έδειξε περισσότερα ποιμαντικά χαρίσματα και εργάστηκε με μεγαλύτερη αφοσίωση στη φιλανθρωπική αποστολή του. Απέναντι στους εικονομάχους, ο ειρηνικός ποιμενάρχης φάνηκε δυναμικός και ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας.

Ούτε πτοήθηκε, όταν είδε μπροστά του τον άγριο διωγμό. Φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Αλλά από παντού συμμετείχε στην άμυνα της Ορθοδοξίας. Υπέμενε δε απερίγραπτες στερήσεις πείνας, γυμνότητας και άλλων κακουχιών. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό, του οποίου έλαμψε πιστός και γνήσιος υπηρέτης, που προτίμησε τις ταλαιπωρίες και το θάνατο από την εγωιστική διατήρηση του αξιώματος του. Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας
ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Ο Άγιος Μακάριος γεννήθηκε στην Κίο της Βιθυνίας και ονομαζόταν αρχικά Μανουήλ. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πέτρος και η μητέρα του Ανθούσα. Σε μικρή ηλικία οι γονείς του τον παρέδωσαν σε κάποιο ευσεβή ράφτη, για να μάθει κοντά του την τέχνη. Απροσδόκητα ο πατέρας του αρνήθηκε τον Χριστό και πήγε στην Προύσα. Όταν κάποτε ο Μανουήλ πήγε και αυτός στην Προύσα, συνελήφθη από τον πατέρα του, που τον οδήγησε στον κριτή με την ψευδή κατηγορία, ότι δήθεν ο Μανουήλ υποσχέθηκε ότι θα γίνει Τούρκος. Παρά τις αντιρρήσεις του Μανουήλ, οι Τούρκοι, αφού τον έδειραν, του έκαναν περιτομή με τη βία. Μετά από λίγες ημέρες ο Μανουήλ κατάφερε και έφυγε για το Άγιο Όρος. Εκεί στη Σκήτη της Αγίας Άννας, εκάρη μοναχός με το όνομα Μακάριος. Ύστερα από 12 χρόνια παραμονής του στο Άγιο Όρος, πήρε την ευλογία να μαρτυρήσει για την πίστη. Έτσι μέσω Κωνσταντινούπολης έφτασε στην Προύσα, όπου τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο κριτήριο. Απολογούμενος ομολόγησε τον Χριστό και ήλεγξε την μωαμεθανική θρησκεία λέγοντας: «Το να αρνηθώ εγώ την πίστη μου την αληθινή και να πιστέψω τη δική σας ψεύτικη δεν το κάμνω ποτέ, διότι δεν θα αφήσω το φως για να έλθω στο σκοτάδι». Τότε ο Άγιος βασανίστηκε φρικτά. Τελικά αφού τον λιθοβόλησαν άγρια, τον αποκεφάλισαν στις 6 Οκτωβρίου του 1590 μ.Χ. Αργότερα η κάρα του μεταφέρθηκε στη Σκήτη της Αγίας Άννας του Αγίου Όρους.
Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΕΚ ΚΙΟΥ

Ήταν από την Κίο της Βιθυνίας. Είχε σύζυγο, αρκετά τέκνα, πλούτο πολύ, αλλά και αρετή και θεοσέβεια. Οι συμπατριώτες του τον εκτιμούσαν κι αγαπούσαν για την καλοσύνη του. Όταν οι τούρκοι αποφάσισαν να τούς καταδυναστέψουν με αβάσταχτους φόρους, αυτός έβαλε το στήθος του μπροστά πρώτος, για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των αδυνάμων συμπατριωτών του. 
Οι Τούρκοι, επειδή φοβήθηκαν μη νικηθούν από τη δύναμη των λόγων του, γιατί ήταν γνωστή η σοφία του, τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στο κριτήριο, φέρνοντας μαζί τους και ψευδομάρτυρες. Μη δεχόμενος ν' αρνηθεί την αγία πίστη του παραδίδει την κεφαλή του στον δήμιο, αναφωνώντας: «Χριστιανός γεννήθηκα, χριστιανός θα πεθάνω»