Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

“ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018” 14η ΜΕΡΑ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ

Αναστάσιμος Αρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου και ώρα 6.00 το απόγευμα στον Ιερό Ναό μας, στον οποίο χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ναού και άλλους κληρικούς.
Προ της απολύσεως ο Πανιερώτατος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Εάν αγαπάτέ με, τας εντολάς τας εμάς τηρήσατε". (Ιωάν. ιδ' 15)
Ο Πανιερώτατος αναλύοντας την πρώτη εντολή, «Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολή. καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. μείζων τούτων ἄλλη ἐντολὴ οὐκ ἔστι», είπε: “Πόσο σημαντικό και ευάρεστο στο Θεό είναι να τηρεί το δημιούργημά Του, ο άνθρωπος, την εντολή αυτή. Πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα πρέπει ο άνθρωπος να είναι δοσμένος εξ΄ολοκλήρου στον Κύριό και Δημιουργό του. Ο Θεός έδωσε τις εντολές Του ως μέσω θεραπείας του πτωτικού ανθρωπίνου θελήματος. Οι εντολές μοιάζουν σαν ιατρικές συμβουλές για τη θεραπεία του ασθενούς. Ενώ φαινομενικά του περιορίζουν το θέλημα, στην ουσία του αποκαθιστούν την υγεία”.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Όλοι οι άνθρωποι έχουμε γευτεί την πικρία της αμαρτίας. Η αμαρτία σκοτώνει και αιχμαλωτίζει την καρδιά του ανθρώπου. Μια πράξη γιατί είναι αμαρτία; Διότι αποκόπτει τον άνθρωπο από τον Θεό, δηλητηριάζει την αγάπη Του στο πρόσωπό Του και αποπροσανατολίζει το σκοπό του. Επομένως, κατά τους Πατέρες αμαρτία είναι η πνευματική αστοχία. Ο άνθρωπος ξεφεύγει απ’ το στόχο του, που είναι η κοινωνία με το Θεό. Είναι ένας ισχυρός τοίχος που δεν μας αφήνει να δούμε τη θέα του Θεού. Η αμαρτία κάνει τον άνθρωπο να εγκαταλείψει την πρώτη του αγάπη προς το Χριστό, υποκύπτοντας στον πειρασμό των γήινων ηδονών και επιθυμιών, τις οποίες δυστυχώς και λάτρεψε”.
Στον επίλογό του ο Πανιερώτατος είπε: “Είναι επιτακτική ανάγκη ο άνθρωπος να ελευθερωθεί από τα πάθη, που του αιχμαλωτίζουν την καρδιά. Κάθε τι το εμπαθές, προσκολλά τον άνθρωπο στα γήινα και δεν τον αφήνει να ενωθεί με τον Κύριό του και Θεό του. Τα πάθη μας κάνουν δούλους και μας νεκρώνουν πνευματικά. Η υπακοή στον πνευματικό, η πνευματική άσκηση δια της εφαρμογής των θείων εντολών και τέλος η μυστηριακή ζωή, προκαλούν την πνευματική ανάφλεξη στην καρδιά του ανθρώπου η οποία κατακαίει τα πάθη, ενεργοποιεί χαρισματικά τον πιστό και φωτίζει την πορεία του προς τη Βασιλεία των Ουρανών”.
Έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Συμεών Σβανά και του Λαμπαδάριου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στο οποίο ο Πανιεριώτατος Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων που του υπέβαλαν οι πίστοι.
Να σημειωθεί ότι τόσο στην ομιλία εντός του Ιερού Ναού, όσο και στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» στον ισόγειο χώρο του Ναού επικρατούσε το αδιαχώρητο από το πλήθος του κόσμου.
Η 14η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Λαφυστίου Λεβαδείας και έψαλε ο πολυμελής βυζαντινός χορός "Αντιφωνικόν Μέλος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη.