Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια η πανέμορφη κωμόπολη της Νέας Κίου Άργους , τίμησε  την προστάτιδα της ,Παναγία  την επονομαζόμενη "Τριχερούσα", η οποία έχει μεταφερθεί από την Παλαιά Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσεται στον  Ενοριακό Ιερό Ναό "Θεομάνας" Νέας Κίου.  Την παραμονή της εορτής  Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 , εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.














Στον ιερό ναό βρίσκονται 4 εικόνες που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Ν. Κίου , διέσωσαν από την καταστροφή της Βηθυνίας από τους Τούρκους .
Οι εικόνες αυτές, της Τριχερούσας, της θεομάνας, του Ευαγγελισμού και της Πορταίτισας είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει στην περιοχή της Κιου.Την εικόνα της Τριχερούσας διέσωσε μία γυναίκα ,η ζωή Πιππίδου, αφού έκοψε την εικόνα στην μέση για να καταφέρει να την σώσει από τους Τούρκους, κατόπιν την μετέφερε στην Ελλάδα και έτσι κατέληξε μετά από καιρό στα χέρια των κατοίκων της όμορφης αυτής κωμόπολης.
Η Νέα Κίος Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Παλιά πατρίδα η Κίος της Βιθυνίας, το επίνειον της Προύσας, η έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας.
  















Σοβαρός δεσμός, πνευματικός και ιστορικός με τις αλησμόνητες πατρίδες, είναι οι 4 παλαιές εικόνες που μεταφέρθηκαν από την Κίο της Μικράς Ασίας και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια – φάροι πίστης και μνήμης – στον ιστορικό Ναό της Θεομάνας, πολιούχο της Νέας Κίου. Πρόκειται για τις ιερές εικόνες της Θεομάνας – Οδηγητρίας, Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας, Πορταΐτισσας και Ευαγγελιστρίας.
Η εικόνα της Κουκουζέλισσας – Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις τέσσερις, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή, γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό (μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα) της Παναγίας της Κουκουζέλισσας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Τριχερούσας της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.










Συγκεκριμένα, ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όπως στην Κουκουζέλισσα της Μεγίστης Λαύρας, στην εν λόγω εικόνα υπάρχει ασημένιο τρίτο χέρι που παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επετέλεσε η Παναγία στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η Παναγία το επανασυγκόλλησε. Όμως, το χέρι αυτό κρατάει ένα νόμισμα, πράγμα το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επετέλεσε η Θεοτόκος στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη.
Ο μοναδικός στην ψαλτική Ιωάννης Κουκουζέλης ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιον του η Παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι' αυτήν και Αυτή θα τον ανταμείψει. Αμέσως μόλις ξύπνησε, είδε μέσα στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση της υπόσχεσης της Θεοτόκου.